Zevenhonderd jaar geschiedenis

Dit jaar blaast de hoofdstad Vilnius maar liefst 700 kaarsjes uit en dat wordt gevierd. Met de vele geplande festiviteiten is het daarom het ideale moment om de stad van al zijn kanten te leren kennen. Ontdek de oude binnenstad met zijn kronkelende straten, de barokke kerken en de muurschilderingen die de Joodse wijk sieren. Neem je tijd om de lokale keuken te ontdekken, van eikelkoffie tot de authentieke koude bietensoep. Wil je de omgeving op een andere manier verkennen? Stap in een kajak op de rivier Neris en doorkruis zo het centrum. Het is ook een van de weinige steden in Europa waar je vanuit een heteluchtballon de stad kunt aanschouwen.

Vanuit de luchthaven doe je er slechts een kwartier over met de auto om in het centrum te geraken. Op die manier vormt het de ideale bestemming voor een korte citytrip. Naast de vele bezichtigingen in de stad, kun je ook gemakkelijk de omgeving van Vilnius verkennen, die nog zo veel meer te bieden heeft.

Een sprookjesachtig kasteel

Op een half uur rijden van Vilnius vind je het wonderbaarlijke Trakai. Het sprookjesachtige kasteel uit de 14de eeuw bevindt zich in het midden van een meer en voert je direct terug in de tijd. Deze plek waar de grootvorsten van Litouwen verbleven kun je zelf helemaal ontdekken. Zo krijg je er de kans tijdens de vele beurzen en festivals om het leven van vroeger te ervaren. Het meer rondom het kasteel biedt ook de gelegenheid om een boottochtje te maken of zelfs een jacht te huren.

Ballonvaren in Vilnius
© Laimonas Ciūnys
Kasteel Trakai
© Trakai by Laimonas Ciūnys
Litouwen, Vilnius
© Vilnius by Laimonas Ciūnys
Stap in een kajak op de rivier Neris en doorkruis zo het centrum

Werelderfgoed binnen handbereik

Litouwen staat te popelen om zijn wonderen met de wereld te delen! Maar liefst vier sites pronken op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met zijn uniforme barokke stijl en kenmerkende rode daken is het niet verwonderlijk dat de oude binnenstad van Vilnius deel uitmaakt van de vier sites. Het diende gedurende 6 eeuwen als inspiratiebron voor stedenbouwers in de hele regio en vormt nog steeds het levendige centrum van Litouwen.
Op ongeveer 5 uur rijden van de hoofdstad vind je Koerse Schoorwal. Het smalle schiereiland, gelegen aan de Baltische zee, wordt al sinds de prehistorie bewoond. Zijn naam stamt af van het volk dat er vroeger leefde, de Koeren. De hoge zandduinen die het smalle stuk land overheersen maakten de plek moeilijk bewoonbaar. Enkel door de voortdurende inspanning van de bewoners kon het verplaatsende zand getemd worden. Nu heerst er een natuurlijke sereniteit waar je prachtig kunt wandelen in het gebied dat ook wel de Baltische sahara genoemd wordt.

Een derde niet te missen site is de Kernavé Archeologische vindplaats. Na een rit van 30 minuten sta je op deze historische plek met nederzettingen die tot 10.000 jaar teruggaan in de tijd. Je vindt er overblijfselen van heuvelforten, heidense begraafplaatsen en andere monumenten uit de late paleolithische periode tot de Middeleeuwen. Weet je niet waar te beginnen? Ontdek alvast een lijst met de belangrijkste must-sees van de stad op hun site.

Door Kato Delrue.
Foto bovenaan: © Domantas Kancleris – Koerse Schoorwal

Wil je nog meer info? Bezoek dan www.lithuania.travel of doe extra inspiratie op voor jouw volgende stedentrip of culturele vakantie in Litouwen!

Kernavė
© Kernavė by Laimonas Ciūnys
Litouwen – Koerse Schoorwal
Koerse Schoorwal
© Koerse Schoorwal by Andrius Aleksandravičius

Ontdek nog meer artikels over ...