Laten we voor een keer een andere wending nemen, en niet langer wachten tot 14 februari om de romantische toer op te gaan. Romantiek is een literaire cultuurstroming, maar ook een begrip dat draait rond uiteenlopende emoties en gevoel. Niets is leuker dan samen te ontsnappen naar de meest romantische streken ter wereld, met de stad der geliefden als absolute koploper. Al hoeven we het niet altijd ver te zoeken. Ook ons klein Belgenlandje heeft zo zijn troeven, met schitterende juweeltjes die draaien rond ontspanning en genieten van elkaar. Romantik Hotel Le Val d’Amblève is er zo eentje, en wordt niet voor niets de parel van de Belgische Ardennen genoemd.

Le Val d’Amblève ligt in een prachtig onderhouden park aan de rand van Stavelot, een van de oudste steden van België. In de oude patriciërswoning kun je in een van de vier historische maar van alle comfort voorziene gastenkamers overnachten. In de tuin vind je het nieuwere gedeelte uit 2009, met veertien luxueuze kamers.
Volle eeuwenoude bomen en een groen grastapijt omringen het magnifieke Le Val d’Amblève. Je ademt de natuur praktisch in, wat instant een oase van rust met zich meebrengt. Al hoef je niet per se naar buiten te gaan om de kalmte en schoonheid te ervaren. Dankzij de grote raampartijen in de gastenkamers sijpelt het licht naar binnen en hoef je niets te missen van de wonderschone heuvelachtige omgeving. ’s Zomers geniet je van een heerlijke lunch of diner op het schaduwrijke terras en op koude winterdagen is het heerlijk toeven in de lounge of aan de knisperende open haard.

Amblève
Regionale smaakbommetjes bereid met verse ingrediënten die je vooral goesting doen krijgen om langdurig te tafelen

De natuur en rust zijn niet de enige charmes van dit Romantik Hotel. Je direct thuis laten voelen. Daar hebben de gastvrouw en gastheer in ieder geval aanleg voor. Al vanaf de eerste seconde word je gastvrij ontvangen, een warm gevoel dat je niet meer loslaat. Bovenop de warmhartigheid is Le Val d’Amblève ook een gastronomische uitblinker. Het restaurant dat zich aan de zijkant bevindt, werd in 2018 volledig vernieuwd onder auspiciën van de bekende Duitse architecte Connie Kotte, die eerder al The George Hotel in Londen en de trendy 25 Hour hotels in onder meer Berlijn voor haar rekening nam. Een ware weerspiegeling van de hoge kwaliteit van Ruud’s adembenemende kunstwerkjes die je voorgeschoteld krijgt.
Le Val d’Amblève is het levenswerk van Ruud en Marion Roxs. Intussen heeft zoon Lars het management overgenomen, en zijn Ruud en Marion iets meer op de achtergrond te vinden. Maar het motto blijft al die jaren hetzelfde: niemand gaan niet voldaan van tafel. De menukaart is een opsomming van Franse en tegelijk ook klassieke gerechten. Regionale smaakbommetjes bereid met verse ingrediënten die je vooral goesting doen krijgen om langdurig te tafelen. Een verfijnde, lichte keuken die toch in staat is om je voldaan van tafel te laten gaan…

Een gevoel dat je in een klein doosje zou stoppen om voor altijd te bewaren

Wat te doen?
De uitgestrekte bossen van Stavelot zijn het paradijs voor de fervente wandelaars onder ons. Ga zelf op ontdekkingstocht naar de verborgen fauna en flora, en laat je onderdompelen in de schoonheid van de lieflijke valleien en mysterieuze venen. Tijdens een wandeling langs de voet van de 15 meter hoge watervallen van Coo voel je jezelf haast kleiner worden. De trap tussen de twee watervallen hangt zo nabij dat je gezicht bijna vochtig wordt door de petieterige waterdruppeltjes die mooi synchroon naar beneden storten. Meer een fietser dan een wandelaar? Neem dan zeker eens een kijkje naar de bewegwijzerde mountainbikeroutes. Deze 9 paden en single tracks leiden je al fietsend door de bossen met een variatie aan kilometers en moeilijkheidsgraden. Van wandelen en fietsen tot kajakken, lopen, en zelfs parapente vliegen. Alles voor de rustige genieters en roekeloze avonturiers.

Cultuurproevers kunnen het hele jaar door terecht in de Abdij van Stavelot voor tentoonstellingen, muziekconcerten en museumbezoekjes. Maak een tocht doorheen de tijd in het museum van het Circuit van Spa-Francorchamps en beleef deze geschiedenis alsof je er zelf bij was door een bezoekje aan het echte circuit. De perfecte afsluiter van een dag vol inspanning en ontspanning vind je in hotel Le Val d’Amblève zelf, in de plaatselijke sauna of hamam. Het doorheen de dag opgebouwde gevoel van rust trekt zich door en weet stilaan zijn hoogtepunt te bereiken. Het verrijkend zicht vanop het dakterras doet er nog een schepje bovenop en maakt ten slotte plaats voor een wonderbaarlijk zengevoel. Een gevoel dat je in een klein doosje zou stoppen om voor altijd te bewaren.

Door Katrien Mergan.

Meer info en reserveren? Dat vind je hier.

Ontdek nog meer artikels over ...