Middelburg is dan misschien wel de bekendste stad van Walcheren, maar Veere heeft het hoogste postkaartgehalte. De Kaai is Nederland zoals de boekjes op school het tonen: koopmanshuizen met trapgeveltjes, bontversierde etsen, de haringkar, krijsende meeuwen en water zover je kijken kunt. De rijk beladen schepen met wol uit Schotland hebben plaatsgemaakt voor plezierjachten. Aan de oever liggen ze aangemeerd, de meeste van een paar meter, sommige met een boeg zo groot en indrukwekkend dat ik vrees dat ze straks het havengat niet meer uit kunnen.

Een topadres voor een romantisch weekend met z’n tweetjes

Oudste herberg
Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren is een van de oudste herbergen van Nederland. Het gebouw is een onderdeel van de vesting van Veere en inmiddels al vijf eeuwen in gebruik als herberg. Gastvrouw Hendrina van Cranenburgh heeft er de voorbije jaren een parel van gemaakt waar het heerlijk toeven is, in de zomer met een verfrissend glas sauvignon blanc, in de winter knus aan de haard.
Er is in huis een topchef aan het werk, Vlaming Xavier Aelterman. Hij bereidt met graagte en passie de schatten uit de zee, die met wat verbeelding aan de toren voorbijzwemmen. Ik eet er ’s middags een bereiding met Oosterscheldekreeft, zeekraal, lamsoor en witte worst van krab met gerookte zalm. Verwacht er geen hippe, trendy schuimpjes, maar dat hoeft niet. Het klopt allemaal: de kleuren, de geuren, de smaken, de details. Een topadres voor een romantisch weekend met z’n tweetjes. Genieten aan het water. Het restaurant is overigens al jaren de trotse bezitter van een Bib Gourmand, een onderscheiding van de Michelingids die daarmee driegangenmenu’s met een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit beloont (37 euro). In de lente mag je vooral asperges verwachten, maar ook andere seizoensgroenten, lamsoor, piepkuiken, noem maar op.

Wat te doen?
Fietsen in Zeeland is een droom. De meeste fietspaden zijn breed, toegankelijk en ruim afgescheiden van de openbare weg. Soms moet je wel de weg oversteken en gaat het fietspad aan de andere kant door, waardoor je er tweerichtingsverkeer krijgt. De regels zijn zoals overal: wees voorzichtig en hoffelijk, er is immers traag en sneller fietsverkeer. Minder geoefende fietsers hebben baat bij een elektrische fiets. De wind kan behoorlijk strak staan aan de kust.
Geen fietser? De weidse stranden van Vrouwenpolder en Breezand liggen om de hoek. En het historische Domburg is maar vijftien kilometer verderop. De badstad die schilders als Mondriaan en Toorop inspireerde. Overigens zijn er het hele jaar door allerlei evenementen in Veere. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden het ringrijden en sjezenrijden bijwonen. Ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men te paard een lans door een ring probeert te steken. Bij sjezenrijden zitten man en vrouw in Zeeuwse klederdracht in een sjees, een tweewielige, vaak antieke wagen die achter een paard is gespannen. Zaterdag is marktdag in Veere. Dan kun je er de lekkerste haring en paling kopen, en lokale boerenkaas. In de zomer is er ook een wekelijkse historische markt!

Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren
Kaai 2
NL-4351 AA Veere

Meer info en rechtstreeks reserveren vind je hier. Meer toeristische info vind je hier.

(Lees hier ook onze weekendtip over Romantik Hotel De Nederlanden.)

Wist je dat?

Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren biedt tijdens het seizoen ook een driegangenmenu aan met Oosterscheldekreeft, een van de gastronomische highlights in Zeeland. Gewoon zin in kreeft op je favoriete wijze? Vraag het gewoon de chef. Voor geen geld heb je de koning van de schaaldieren op je bord!

Geheimtip! Vaar met een motor- of zeilboot vanaf de steiger net voor het hotel naar een eilandje in het Veerse meer, en geniet er van een uitzonderlijke high tea. Schipper Jolien vaart je over en vertelt honderduit over Veere. Thermos koffie of thee, koekjes en bonbons, scones met jam en room, tarte tatin, chocoladebrownie, sandwiches met gerookte zalm, krabsalade, coppa di Parma, eiersalade, en huisgemaakte Quiche Lorraine inbegrepen. Flesje gekoelde prosecco erbij? Dat kan ook!