Een stad kan al eens een suf imago hebben, zeker als de gebouwen allemaal dezelfde grijze look and feel hebben. Roeselare onderscheidt zich van dergelijke steden op een wel heel bijzondere manier. De stad is kleurrijk want de straten en pleinen worden opgefleurd door verschillende kunstvormen.

Europese street art-kunstenaars hebben het beste van zichzelf gegeven en dat merk je meteen. Vooral de zogeheten Kop van de Vaart is een indrukwekkende locatie geworden.
Het oude havengebied beschikt over verschillende elementen die je zullen verbazen. Denk maar aan 19de-eeuwse pakhuizen, industriële gebouwen uit het interbellum en zelfs magnifieke hoogbouw uit de jaren zestig. Doordat de Kop van de Vaart al deze stijlen combineert, heeft de omgeving een erg unieke en industriële look. De gebouwen op zich zijn dus al erg fotogeniek. Tel daarbij op dat kunstenaars er hun creativiteit op hebben losgelaten en je weet dat je hier pareltjes zult ontdekken. Kom met eigen ogen street art zoals bijvoorbeeld ‘Alice, de hertvrouw’ of ‘Tijgerhaai breekt door de muur’ spotten.
Ontdek hier de andere kunstwerken die je in de stad kunt terugvinden.

Jong en een tikje kunstzinnig aangelegd? Dan heb je geluk!

Iedereen is een kunstenaar
Kunst heeft de reputatie om mensen op een boeiende manier met elkaar te verbinden, iets wat Roeselare alvast erg goed begrepen heeft. Met het sociaal-artistieke project Urban Art brengt de stad kunst op een heel erg toegankelijke manier tot leven. Urban Art geeft kinderen en jongeren de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten. Zo krijgen jongeren de kans om zich positief te uiten en wordt hun stem een beetje gehoord. Op die manier hebben ze, elk op hun eigen manier, een impact op het straatbeeld.
Jong en een tikje kunstzinnig aangelegd? Dan heb je geluk! De Graffiti Jams geven jonge artiesten de kans om hun beste graffitiskills boven te halen. Jongeren worden aangemoedigd om bijvoorbeeld een tunnel of een stuk muur wat extra kleur te geven. Een streepje muziek en een mobiele bar maken de Graffiti Jams nog plezanter.
Omdat kunst ook een plaatsje heeft in het dagelijkse leven zijn er doorheen de stad enkele gepimpte glasbollen te vinden. Deze glasbollen maken het straatbeeld mooier én gaan sluikstorten tegen. Multifunctionele kunst dus!
Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal te vertellen over de stad waar hij of zij is opgegroeid. Voor het project Rooksignaal werden deze verhalen verzameld visueel weergegeven. Deze herinneringen werden omgevormd tot collages van wel vijf meter breed en zijn te bezichtigen op de TRAX-site.

Lekker leuk Roeselare
Nog verbazingwekkender zijn de leuke hotspots die Roeselare telt. Denk maar aan het ARhus, een polyvalent kenniscentrum dat zowel een bibliotheek is als een eventlocatie én een café. In het café moet je zeker eens het ARhus-taartje bestellen, een lekkernij.
Het ARhus kenniscentrum heeft uitzonderlijk mooie glaspartijen die ervoor zorgen dat het een architecturaal pareltje is. Bovendien heb je vanuit dit gebouw een mooi uitzicht over de stad.
Arhus, De Munt 8

Echte foodies brengen een bezoekje aan De Huiskamer, een restaurant met een heerlijke keuken. Hier worden Franse klassiekers met een moderne toets geserveerd. De Huiskamer draagt smaak en kwaliteit hoog in het vaandel, daarom werken ze enkel met dagverse ingrediënten.
De Huiskamer, Sint-Alfonsusstraat 34

Een goed avondje uit begint met een lekker drankje en een bezoek aan The Londoner. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de liefde voor het vak helemaal uit Londen overgewaaid. The Londoner is een cocktailbar waar de bartenders zo’n 400 cocktails kennen. Genieten maar, van de vele cocktails én van de tapas.
The Londoner, Zuidstraat 74

Kom jij de leuke plekjes van Roeselare ontdekken?

Door Gracedyne Neirynck.
Foto’s door Marc Wallican en Bart Albrecht.

De Huiskamer
The Londoner

Ontdek nog meer artikels over ...