Quinten rijdt door de straten van Seattle met radiozender KEXP op de achtergrond. ‘Dat is wat radio moet zijn,’ denkt Quinten. Hij droomt van een eigen recordbar, een plaats om mensen dichter bij muziek te brengen. Terug van zijn reis versmelt zijn idee met het hersenspinsel van Joke en Evelien om een winkel te starten met handgemaakt design.
7 december 2018 opende The Manufactory zijn deuren. Evelien, Joke en Quinten streven ernaar om de drempel te verlagen naar de wereld van design en muziek. Het is een plaats waar mensen zich kunnen laten inspireren en ideeën delen. Je kunt er gezellig eten en drinken of rondsnuisteren tussen handgemaakt design van Belgische bodem. De rode draad doorheen het design, de muziek en het menu is duurzaamheid en kwaliteit.

Op vrijdagavond vult de ruimte zich met livemuziek

Record bar
In de bar kun je terecht voor een ontbijtje, lunch of aperitief. Je combineert dat eventueel met een plaat luisteren in de vinyl booth. In de bar krijg je de kans om de synthesizer te leren bespelen. Je vindt er ook muziekmagazines waaronder het 33-45 magazine van Quinten. Op vrijdagavond vult de ruimte zich met livemuziek, speelt er een boeiende film of kun je reserveren voor een dinner party. The Manufactory is dan uitzonderlijk open tot 22 uur. Enkele meubels die in de bar staan, zijn te koop in de ‘maker store’ zoals de ‘recycle art’ lampen.

Maker store
De tweede ruimte is getransformeerd tot een winkel met handgemaakt design. Eveline en Joke maken zelf design en bieden ook een platform aan voor designers die kiezen voor een duurzame aanpak. ‘Het zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen, of het nu juwelen, keramiek of meubels zijn. Op onze webshop willen we Belgisch talent nog een groter bereik geven’, vertelt Joke. Je kunt er ook unieke kledingstukken terugvinden en weelderige planten.

Ze slaan een brug tussen de maker en het publiek door hen te betrekken bij het proces

Atelier
Binnenkort zullen de ateliers opengaan. Die bieden de kans aan designers om op een dynamische plek te werken aan hun creaties. ‘Helemaal achteraan het pand was er vroeger een garen- en knopenfabriek. Deze worden stilaan omgevormd tot ateliers. Vandaar de naam The Manufactory’, vertelt Joke. Ze slaan een brug tussen de maker en het publiek door hen te betrekken bij het proces. Er vonden al enkele workshops plaats in de bar. Binnenkort gaan die door in de ateliers. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Neem dan een kijkje op de website www.the-manufactory.be of spring eens binnen en ontdek de wondere wereld van muziek, design en goed eten.

Tekst en foto’s: Tessa Laget

The Manufactory, Onderstraat 21, Gent. Elke dag open van 10 tot 20 uur, behalve dinsdag.