Het begin-, en tevens ook het eindpunt van deze fietsroute is het kerkplein van Leut, Maasmechelen (adres: Sint-Pietersstraat). Dit plein dient ook meteen als gratis parking. Het is de afgelopen jaren sterk opgewaardeerd, kijk dus zeker even rond naar de gerestaureerde kerk en de pastorij. In de oude pastorij van Leut, normaal gezien de ambtswoning van de pastoor, wonen nog steeds een aantal nonnen. Op een mooie dag zitten ze vaak buiten. Van hieruit krijg je ook een mooi zicht op het historische kerkhof, een van de oudste kerkhoven van de gemeente Maasmechelen.

Fiets verder langs de pastorij doorheen de Dreef. De Dreef is de benaming voor de lanen die vanuit het centrum van Leut naar het kasteel Vilain XIIII leiden. Deze lanen zijn heel herkenbaar door de eiken die aan beide kanten van de weg staan. Op deze manier komen we aan het Kasteel van Leut uit. Het kasteel, dat stamt uit de 15eeeuw, is door de jaren heen jammer genoeg in verval geraakt. Het kasteel dankt zijn naam Vilain XIII aan de gelijknamige Gentse graaf die door zijn huwelijk in Maasmechelen verzeilde. Leuk/t weetje: de gevel van het kasteel dat je achter de zwarte, ijzeren poort kan zien, is de oorspronkelijke achterkant van het kasteel. De voorkant is namelijk gericht naar de Maas, maar is door het verval minder mooi dan de achterkant.

De fietsknooppunten zijn te herkennen aan de blauwe bordjes, ze zijn dus niet groen zoals in de rest van Vlaanderen

Via de Dreef en de Moleneindstraat fiets je verder naar de roze molen. Deze oude molen kenmerkt het kruispunt, hier draai je rechtsaf en zo doorkruis je Meeswijk via de Molenstraat en de Sint-Laurentiusstraat. Meeswijk is eveneens een deelgemeente van Maasmechelen. Wanneer je deze weg blijft volgen, kom je uit in Stokkem, meer bepaald aan de Wal. De Wal is een restant van de oude stadsmuren, de stad werd namelijk nog gesticht door de Franken. Volg de Steenkuilstraat en de Rechtestraat tot op de winterdijk. Ga hier naar rechts en volg het fietsknooppunt 50, zo kom je langs het Maascentrum De Wissen dat ook dienstdoet als toeristische dienst. De fietsknooppunten zijn te herkennen aan de blauwe bordjes, ze zijn dus niet groen zoals in de rest van Vlaanderen!

Volg de winterdijk langs de Maas, en vergeet zeker niet van het uitzicht en de weidse natuur te genieten. Eerst passeer je de Oude Maas, dit zijn plassen waarop nu verschillende vloten drijven waarin je een nachtje kan kamperen. Daarna fiets je pal langs de Maas, de rivier vormt hier de grens tussen België en Nederland. Volg nu fietsknooppunt 27. Als de grenzen post-corona terug opgaan, kan je hier het veerpont nemen om de oversteek tussen de twee landen te maken. Blijf de dijk volgen langs de Maas, richting knooppunt 56. Op deze manier kom je uit in Mazenhoven. Dit kleine dorpje kan je makkelijk herkennen aan de kasseienstrook. Neem hier zeker eens een kijkje in de kleine kapel, deze werd gebouwd in opdracht van kasteelheer Vilain XIIII.

Voor je het weet sta je terug op het kerkplein van Leut met 25 kilometer in de benen

Langs deze kant van de Zuid-Willemsvaart kom je vervolgens het Kruinenpad tegen. Zet hier je fiets even aan de kant, want dit pad kan je enkel te voet bewandelen. Het loopt door de boomtoppen, over het mijnverzakkingsgebied van Eisden. Nadat je langs de kruinen gewandeld bent, spring je terug op de fiets richting knooppunt 48. Opgelet: dit knooppunt volg je niet tot het einde, in Lanklaar neem je ‘de afrit’ van het kanaal. Draai hier vervolgens naar rechts, de Oude Baan op. Blijf rechtdoor fietsen tot aan de rode lichten, deze steek je over. Op dit moment ben je bijna terug op het beginpunt aangekomen. Volg hier de Kuilenweg en de lange Genieskensstraat doorheen deMaasmechelse velden et voilà, voor je het weet sta je terug op het kerkplein van Leut met 25 kilometer in de benen.

Voor een drankje en een knabbeltje onderweg, post-corona weliswaar, kan je terecht in verschillende restaurants en cafés rond het kerkplein van Leut, in Stokkem en het Maascentrum de Wissen. Volg ooitaandemaas.mm op Instagram om meer te weten te komen over de geschiedenis van Maasmechelen. Op de website van Visit Limburg vind je meer info over het fietsroutenetwerk in de provincie.

Door Chloé Stouten.

Ontdek nog meer artikels over ...