Hoewel toeristen richting Mauritius vliegen voor z’n luxeresorts en om uit te rusten op magnifieke stranden is er veel meer dan dat. Verwacht je aan charmante locals, een heerlijk exotische cultuur, lekker eten en natuur die naar adem doet happen.

Even kaderen. Voor zij die het niet weten, het eiland Mauritius ligt ten oosten van Afrika voorbij Madagaskar en Réunion in de Indische Oceaan. Het eiland kent een heftige geschiedenis en daar staat Le Morne – de fascinerende berg die je zowat op elke postkaart ziet pronken – vandaag nog altijd symbool voor. In de periode van de slavernij vluchtten slaven naar het schiereiland. Toen soldaten hen wilden informeren dat de slavernij afgelast zou worden, sprongen er zo’n 300 mensen van de berg naar beneden omdat ze de reden van hun komst verkeerd begrepen hadden. Sinds 2008 is de ‘Slavenberg’ Unesco Werelderfgoed en staat die symbool voor een vrij Mauritius. Vandaag vind je een leuke mix van mensen op het eiland die liefdevol samenleven. Wij vlogen erheen en vertellen je in 5 tips waarom deze parel van de Indische Oceaan een plekje op je reislijst verdient.

Laat de toeristen dus achter je, smeer je beentjes in en vertrek op jungle avontuur op zoek naar z’n 100 meter hoge waterval

Uitrusten op droomstranden
Dat mensen in de eerste plaats naar Mauritius vliegen voor z’n stranden is overduidelijk een feit. Terecht ook. Want die zijn om over naar huis te schrijven. Het ene strand heeft een hoog Côte d’Azurgehalte, het andere ligt dan weer heerlijk afgelegen. Maar er is één grote gemene deler: de stranden zijn er witter dan wit, het water is praktisch doorzichtig en de wuivende palmbomen boven je hoofd zorgen voor een deugddoend stuk schaduw tijdens je middagsiësta. Mauritius komt met een heerlijk ‘niets moet alles mag’-gevoel en dat is uiteindelijk waar vakantie om draait, toch? Hoewel Grand Baie, in het noordwesten van het eiland, zowat het bekendste stuk is, loont het de moeite om het eiland rond op ontdekking te gaan naar minder platgelopen plekjes.

Verloren lopen in postkaartwaardige natuur
Het binnenland van Mauritius is opmerkelijk groen en dat maakt het tot een walhalla voor natuurliefhebbers. Het Black River Gorges National Park bijvoorbeeld is de moeite om in verloren te lopen als je van flinke wandelingen houdt: je spot er indrukwekkende watervallen en exotische planten- en diersoorten. Vlakbij ligt Chamarel waar je ook mooi kan hiken. Het is bekend voor z’n natuurverschijnsel dat de aarde in zeven verschillende kleuren tovert, maar er is ook hier uiteraard meer te zien dan het bezoekerscentrum alleen. Laat de toeristen dus achter je, smeer je beentjes in en vertrek op jungle avontuur op zoek naar z’n 100 meter hoge waterval.
chamarel7colouredearth.com

Want hoewel je razend benieuwd bent om van dat beestje te slurpen, blijft het er toch een beetje akelig uitzien met z’n pikzwarte stekels en oranje – nog bewegende – lijfje

Smullen van de wereld op je bord
De mengelmoes van mensen op Mauritius zorgt ervoor dat je ook op je bord een hele mikmak van de wereld proeft. Op Mauritius worden je smaakpapillen heerlijk getriggerd. Misschien ervaar je er wel de meest bijzondere eetbeleving van je bestaan. Beeld je even in: voeten in het zand, zicht op de ruisende zee, de zon die de hemel zachtroze kleurt en local Vik die in een strak duikpak de zee uitwandelt. Met dé prijs van de avond: een zak vol zee-egels. Dat deze delicatesse om ter verst is, is dus duidelijk. Al maakt dat de onwennigheid niet minder. Want hoewel je razend benieuwd bent om van dat beestje te slurpen, blijft het er toch een beetje akelig uitzien met z’n pikzwarte stekels en oranje – nog bewegende – lijfje. Het doet denken aan de manier waarop de Chileense schrijfster Allende haar eerste zee-egelervaring beschrijft en over hoe jij er misschien al jaren van droomt om ervan te proeven. Niet op restaurant, wél recht uit zee gebracht. Vik opent de bolster, sprenkelt er limoensap en tabasco over en rijkt je dit wonder van de zee aan. Een smaaksensatie die onmogelijk te beschrijven valt. Op Mauritius weten hotels (zoals hier het Lux Le Morne hotel, maar hierover later meer) hoe ze je in de watten moeten leggen.
rhumeriedechamarel.com

Schaapjes tellen in luxehotels
Heritage Le Telfair is het eerste hotel waar we ons prinsheerlijk mogen laten verwennen. Je kamer is er praktisch groter dan je appartement thuis, vanuit je bed kijk je uit over de oceaan en je chillt er in een bad op pootjes in een stijlvolle, marmeren badkamer. Hier zou je gewoon aan kunnen worden. Al hoppen we na dag twee al naar het volgende luxehotel. Lux Le Morne zet in op ervaringen. Dat las je hierboven al toen we vertelden over zee-egels smikkelen bij zonsondergang. Er is een phone booth waarin elke gast dagelijks 3 minuten gratis naar huis mag bellen, ze organiseren unieke live shows en bioscoopervaringen op het strand, er is een message in the bottlespel waarbij je een prijs krijgt als je de fles van de dag vindt, enzovoort. Beter wordt het niet. Of toch? Hun Island Kitchen doet ons hart sneller slaan: stel je er een mini streetfoodfestival op het strand bij voor met cosy bulblampjes en de beste lokale gerechten.
Afsluiten doen we bij adults only boetiekhotel Paradise Cove. Ook hier vinden ze anno 2020 dat het om ervaringen draait. Ze willen hun gasten af en toe het hotel uitkrijgen om het prachtige eiland te ontdekken. Dat doen ze met hun app met tips voor unieke belevenissen die je dichterbij locals brengen: off the beaten trackplekjes, kooklessen, tours in Port Louis of eetervaringen bij families thuis.
heritageresorts.mu
luxresorts.com
paradisecovehotel.com

Cultuur opsnuiven in en rond Port Louis
Hoofdstad Port Louis is een verplichte stop voor elke reiziger met een cultuurminnend hart. Struin er door de straten tot bij The Port Louis Market. Een gigantische markt in oude opslaggebouwen waar je werkelijk alles vindt: verse vis, hompen vlees, opgeblonken groenten, exotische kruiden en standhouders die elk hun uiterste best doen om het mooiste kraampje van de markt uit te baten. Onze Belgische markten zijn er niets tegen.
Zuidelijk op het eiland vind je Grand Bassin, nog zo’n culturele highlight die elke toeristische gids beschrijft. Hét Hindoe heiligdom van Mauritius moet je je voorstellen als een reeks Hindoetempels en standbeelden van goden (Shiva en Maa Durga bijvoorbeeld) rond het idyllische kratermeer Ganga.
Omdat je ook vanuit Mauritius niet huiswaarts kan keren zonder souvenir, plan je nog een bezoek aan theefabriek Bois Cheri in. Je leert er alles over thee en kan de plantage en fabriek bezoeken en uiteraard de beste losse thee mee naar huis nemen. Bekijk de openingsuren goed. Mag het wat sterker? Dan is rhumerie Chamarel een tripje waard. Je leert er alles over hét signature drankje van het eiland terwijl je van heerlijk geshakete rhumcocktails proeft. Santé!

Tekst en foto’s: Marie Monsieur.

Praktisch

Wij vlogen met Air Austral richting Mauritius met een tussenstop op Réunion. Die vlucht vertrekt vanuit Parijs, tot daar neem je een TGV.

Op Mauritius is Engels de officiële taal, hoewel er ook Frans wordt gesproken. De omgangstaal is Creools.

De Mauritiaanse Roepie (MUR) is de lokale munt. Het is handig om van tevoren al wat te wisselen (thuis of bij aankomst op de vlieghaven), al kan je ook afhalen bij een bankautomaat.

Op Mauritius is het hele jaar rond mooi weer, hoewel een lokale plensbui nooit valt uit te sluiten.

Last van jetlag heb je er praktisch niet. Het is er twee (zomertijd) of  drie (wintertijd) uur later dan bij ons. 

Ontdek nog meer artikels over ...