We waren de voorbije zomer nog in het zuiden van Sicilië en kunnen je verzekeren, dat was niet altijd een pretje. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal fijner om tijdens voor- of najaar te bezoeken. Sicilië hoort daarbij. ’s Ochtends kun je in het zonnetje buiten ontbijten, en een gelato of typische granità smaken dan echt zoals het hoort, zonder dat je er in Taormina een uur hoeft voor aan te schuiven.
Volgens velen is Sicilië de meest pure Italiaanse vakantiebestemming, volgens anderen hoort het eiland eigenlijk niet tot Italië. De vulkaan Etna zorgt voor leven en vruchtbaarheid. Denk aan de pistachenoten van Bronte en de wonderlijk minerale Etnawijn, die er onder meer geproduceerd wordt door onze landgenoot Frank Cornelissen.
Gemiddelde maximumtemperatuur oktober: 24° C.

Andalusië is altijd warm, en dat heeft niet alleen met het weer te maken. Mensen leven er op straat, er wordt gedanst, gezongen, gedronken en gekust. Tijdens een vakantie in Andalusië is het verleidelijk om mee te gaan in de ontspannen manier van leven van de lokale inwoners. Niets moet, alles mag. Wist je dat Andalusië groter is dan België? Dat je van Huelva in het westen tot Almeria in het oosten wel zes uur onderweg bent? Andalusië heeft het allemaal: de stranden rond Malaga, de cultuur in Sevilla, Granada en Cordoba. De witte dorpen rond Jerez. De olijfgaarden rond Jaén.
Gemiddelde maximumtemperatuur oktober: 29° C.
Meer over Andalusië? Lees hier nog even onze olijfoliereportage!

De verse tzatziki wordt voor je neus bereid

Aan de overkant van de grens met Portugal vind je de Algarve, die toch weer helemaal anders is op het gebied van mentaliteit en vakantiebeleving. Het is er, om maar één voorbeeld te noemen, ook een stuk goedkoper dan in Spanje. Een koffie hoeft er in een lokale bar niet meer dan 65 cent te kosten. En uit eten doe je ’s middags al voor een euro of tien. Zeker het binnenland van de Algarve is een stuk rustiger en rustieker, ideaal om er met de wagen op uit te trekken en te genieten van de najaarszon. Bekende kustplaatsen zijn Sagres en Albufeira, maar de wat verderop gelegen stadjes Loulé en Monchique zijn ideaal om uit te rusten.
Gemiddelde maximumtemperatuur oktober: 22° C.

Wat houden we van Rhodos, het Griekse eiland dat eigenlijk het hele jaar door van aangename temperaturen geniet. Maar als je in oktober toch nog van een hele week 20 graden of meer wilt genieten, dan is Rhodos een perfecte keuze. Dat komt door de ligging, zuidelijker dan Antalya en Tunis, om maar iets te zeggen. Grootste voordeel: in Rhodos wordt de Griekse gastronomie nog puur beleefd. De verse tzatziki wordt voor je neus bereid, het lam draait rondjes aan het geurige spit, de raki smaakt heerlijk met enkele ijsblokjes op een zonnig terras. En er is rust, tonnen rust! Ga zeker een bezoekje brengen aan het historische hart van Rhodos-stad. Ook Lindos is de moeite meer dan waard!
Gemiddelde maximumtemperatuur oktober: 24° C.

De vakantiewoningen komen er doorgaans met zwembad

En dan een buitenbeentje in dit lijstje met ideale najaarsbestemmingen: Florida! Toegegeven, het is een stuk verder weg dan de eerder aangehaalde bestemmingen rond de Middellandse Zee, maar er zijn voldoende rechtstreekse vluchten en je kunt er perfect een vakantiewoning huren voor een week of langer. Meer zelfs: Florida is de ideale plek om een huis met zwembad te huren. De vakantiewoningen komen er doorgaans met zwembad en zijn een heel stuk groter, waardoor ze meer waarde bieden voor minder geld. Verschillende aanbieders waaronder TUI Villas bieden vakantiewoningen in Florida aan.
Ofwel verblijf je aan de Golf van Mexico, met zijn Caribische stranden, ofwel aan de Atlantische Oceaan, nabij Miami. Het kan natuurlijk ook in het binnenland, dichtbij Orlando en de beroemde Disneyparken! Bijkomend voordeel: hoe later je reist in oktober, hoe kleiner de kans wordt op neerslag. Het orkaanseizoen loopt tot half oktober ongeveer.
Gemiddelde maximumtemperatuur oktober: 30°C.

Nog meer ideeën om er in oktober op uit te gaan? Hier vind je meer inspiratie.

Ontdek nog meer artikels over ...