Liefhebbers van reizen met de trein worden in de bloemetjes gezet met een nieuwe rechtstreekse trein van Brussel-Antwerpen naar Breda. De IC-trein van Brussel naar Amsterdam maakt nu een tussenstop in Breda in plaats van Roosendaal, waardoor de veelzijdige stad beter bereikbaar wordt. Er is voor elk wat wils. De kunstliefhebber wordt ondergedompeld in het leven van Vincent van Gogh, terwijl de Bourgondiër onder ons hier gastronomisch in de watten wordt gelegd.

Blind Walls Gallery

In 2015 werd geopperd om Breda te verlossen van de grijze en grauwe stadsmuren die niet meteen een streling voor het oog waren. En zo werd de Blind Walls Gallery geboren. De muren worden vandaag nog steeds kleurrijk opgesmukt door internationale en lokale talenten. Verhalen uit het stadsarchief van Breda worden geanalyseerd, waardoor muurschilderingen worden gecreëerd. En laat dit nu net zijn wat deze galerij doorheen de stad zo uniek maakt. Momenteel telt Breda zo’n 59 muurschilderingen, die in de zomer van 2018 vergezeld zullen worden door 7 à 8 nieuwe werken. Blind Walls Gallery, een persoonlijke kennismaking met de oude stadsverhalen ondergedompeld in een trendy kleurenpallet.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh hield halt in vele steden, en ook met Breda had de beroemde kunstschilder een nauwe band. Deze sterke gevoelsband walst door de hele stad aan de hand van opmerkelijke verhalen en anekdotes gegrepen uit van Goghs leven. In de stad zijn enkele praatpalen aanwezig waar je met één druk op de knop meer te weten komt over zijn verleden. Ook wordt van Gogh geëerd met de muurschildering ‘Trash to Treasure’ gelegen in de Stallingstraat. Een verwijzing naar oude opgedoken kisten in Breda gevuld met beginwerk van van Gogh, eerst afgeschilderd als knoeiwerk maar later erkend als puur goud. De stad Breda straalt een zekere trots uit wat de linken naar Vincent van Gogh betreft.

De vele wandelingen en fietsroutes in het thema van van Gogh geven hier een antwoord op. “De connecties met de kunstenaar en de stad zitten in de kleine dingen. Denk maar aan stenen banken verspreid over de hele stad, verfraaid met vermakelijke uitspraken van van Gogh” laat onze gids Margreet met een trotse lach weten. Gaandeweg werden hier verhalen over verteld en de leefwereld van de kunstenaar werd alsmaar duidelijker. Hierbij kon een bezoek aan het Begijnhof van Breda, Kerkhof Haagpoort en het dorp Etten niet ontbreken.

Trendy en stijlvolle winkels zijn hier een vaste waarde en ook op culinair vlak word je hier verwend.

Shoppen in hartje Breda

Grote winkelstraten, kleine boetiekjes, genoeg elementen om naar hartenlust te shoppen. De verborgen parel ’t Sas ligt verscholen aan de voet van de Grote Kerk. ’t Sas is een gezellig winkelhof dichtbij de Grote Markt en de haven. Trendy en stijlvolle winkels zijn hier een vaste waarde en ook op culinair vlak word je hier verwend. Ook het Sint-Annastraatje is een bestemming voor ieder die te vinden is voor boetiekjes en heerlijke koffie. Grote winkelstraten zijn er in overvloed, en de Wilhelminastraat, Veemarktstraat en Ginnekenstraat zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Het nieuwe winkelcentrum ‘De Barones’ biedt dan weer de mogelijkheid om ongestoord overdekt te winkelen.

Even een winkelpauze nodig? Een bezoek aan park Valkenberg brengt automatisch een gevoel van rust en genot naar boven. Na al dat shoppen wordt het tijd de hongerigen te spijzen en een bezoek aan ‘Chocolat’ brengt dat zeker voor elkaar. Dit restaurant creëert een wereld van verleiding en smaken. De focus ligt voornamelijk op de internationale keuken, maar ook Franse en Oosterse invloeden worden creatief verwerkt in de gerechten. Bij ‘Chocolat’ waan je je als het ware in Frankrijk, terwijl je geniet van al het lekkers op het terras in het bijzijn van heerlijke wijnen.

Wijn- en aspergeboerderij

Spendeer je een weekend in Breda en heb je nog wat tijd over? Trek dan ook eens buiten de stad naar Etten-Leur. Hier kun je je verdiepen in de wereld van wijn en asperges bij ‘De Santspuy’. Een wijn- en aspergeboerderij die bezocht kan worden tijdens het aspergeseizoen, de maanden april, mei en juni. Onder leiding van Gilbert, een gepassioneerde boer in hart en nieren, en zijn hardwerkende vrouw Loes wordt de boerderij met alle passie en duurzaamheid onderhouden. Bij aankomst krijg je de mogelijkheid te proeven van een heerlijke aspergesoep met, hoe kan het ook anders, geteelde asperges van de boerderij. Je proeft als het ware de tijd en passie die men in deze teelt stopt, wat meteen een extra beleving op je bord vormt. De rondleiding door Gilbert zelf volgde terwijl de eerste indrukken werden verwerkt. Een ver uitstrekkend groen domein gecombineerd met een stralende zon en heerlijke anekdotes.

Gilbert’s persoonlijke en boeiende verhalen waren er in overvloed, net als de vele asperges die voor het eerst oprezen. ‘De Santspuy’ eert de asperge als de koningin der groenten en een demonstratie over hoe deze gestoken worden mocht zeker niet ontbreken. De wijngaarden waar ze met trots hun eigen wijnen produceren sluit de toer in alle sereniteit af. Een heerlijk glas wijn gecombineerd met een gedicht over asperges gepassioneerd gebracht door Gilbert. Een prachtig einde van een heerlijk weekendje Breda.

Nmbs Internationaal

Breda is makkelijk te bereiken per trein, de IC trein van Brussel naar Amsterdam stopt nu in Breda in plaats van Roosendaal. Koop je tickets op www.nmbs-internationaal.com.

Blind Walls Gallery App

Alle muurschilderingen, inclusief extra uitleg, zijn aanwezig op de applicatie. Wandel- en fietsroutes staan volledig uitgewerkt op de app zodat je geen enkele muurschildering hoeft te missen. Installeer de app via de App Store of Google Play.

Breda Promotions

Breda Promotions zorgt ervoor dat je volledig ondergedompeld wordt in de geschiedenis van Breda. De routes die zij uitstippelen kunnen zowel wandel- als fietsroutes zijn. Meer informatie op Breda Promotions.

Overnachting

Overnachten deden we in Hotel van der Valk – Princeville. Het hotel bevindt zich niet in het centrum, maar een auto- of taxirit brengt je in 20 minuten naar het hart van Breda. Meer informatie vind je hier.

Chocolat

Heerlijk dineren in het centrum van Breda kun je bij Chocolat. Reservaties en info, hierzo!

De Santspuy (Wijn- en aspergeboerderij)

Wil je zelf meemaken hoe Gilbert de passie voor zijn vak uitdrukt of zelf eens proeven van die heerlijk geteelde asperges en wijn? Boek je excursie/rondleiding op desantspuy.nl.