Zo’n twee jaar geleden besliste Natalie Vanderick haar leven over een andere boeg te gooien. Ze gaf haar job als architecte op en startte haar eigen bedrijfje I just love breakfast. Omdat ze gek is op haar zelfgemaakte granola. En zij niet alleen… het is een enorm succes. Nu de productie op volle toeren draait, nemen we graag een kijkje achter de schermen…

I just love breakfast verdeelt granolapakketjes over zo’n 60-tal actieve verkooppunten én via de webshop Bon Appetit. Met hun bestellingen bereiken oprichtster Natalie en collega Sare een wekelijks gemiddelde van zo’n 400 kilo granola. “Het aantal bestellingen schommelt van week tot week. Soms krijgen we er zoveel binnen dat ik wat panikeer en denk: ‘Help! Dat lukt ons nooit.’ Gelukkig vinden we het zo ontzettend fijn en willen we zoveel mogelijk mensen van ons product laten genieten.”

Experimenteren

Na haar studies woonde ze een jaar in New York, daar ontdekte ze haar favoriete ontbijtformule: granola. Op dat moment bleek lekkere, Belgische én ambachtelijke granola moeilijk te vinden. “Ik wou het laten invoeren uit New York maar dat was toch niet echt haalbaar. De enige oplossing was zelf te experimenteren. Al doende leerde ik mijn eigen granola maken.” Haar probeersels pende ze neer in een notitieboekje. “Daarom heeft elke I just love breakfast-granola een eigen nummer. Het verwijst naar de verschillende recepten waarmee ik gestart ben.”

Diehard fan

Lange tijd speelde ze met het idee om van haar passie haar beroep te maken. “Ik heb er echt lang over getwijfeld. Er waren ook zoveel redenen om het juist niet te doen. Vol goede moed heb ik dan toch die sprong in het diepe gewaagd én met succes.” Tot haar eigen verbazing is ze zelf nog steeds een fervent granola-eter. “I just love breakfast bestaat nu zo’n twee jaar en granola is voor mij nog steeds het ideale ontbijt. Ik kan zelfs echt wat slechtgezind worden als mijn granola thuis op is (lacht). Mijn lichaam is er ondertussen zo gewend aan. Ik geef het eerlijk toe: ik ben een diehard fan!”

Productieproces

Natalie onderscheidt zich met I just love breakfast van de supermarktgranola’s door een handmatige, biologische productie. “Op vrijdag worden de ingrediënten afgewogen. Daarna worden de juiste hoeveelheden appeldiksap en esdoornsiroop aan de mixen toegevoegd. We mengen alles handmatig door elkaar, waardoor ik trouwens mijn armspieren extra ontwikkeld heb (lacht). Nadien gaat het mengsel op de bakplaat de oven in. Uiteindelijk wordt de afgekoelde granola verpakt.”

Sinds kort vindt het productieproces plaats in de beschermde werkplek Flexpack in Ruisbroek. Hier kreeg Natalie’s bedrijfje de kans om verder te groeien en ondersteunt ze tegelijkertijd een sociaal project. “Voor de verpakking kunnen we rekenen op iemand die het wat moeilijker heeft om mee te draaien in de reguliere arbeidsmarkt. Bij Flexpack krijgt iedereen de kans om een volwaardige job uit te oefenen in een ondersteunende omgeving. We dragen zo bij tot een heel mooi initiatief”

Lekker recept

Dat granola een echte ontbijthype is, moet je ons al lang niet meer vertellen. Maar met waarmee combineer je zo’n kommetje granola nu het best? Voor ons vertrek polsten we toch even bij onze granola-experte Natalie. “‘s Ochtends mix ik diepvriesfuit met sinaasappelsap. Dan krijg je een soort smoothie waar ik mijn granola onder meng. Waanzinnig lekker! Of granola als dessertje met wat yoghurt, stukjes limoen en gekonfijte gember. Het perfecte tussendoortje.

I just love breakfast

Test I just love breakfast!

Wil je ook één van de drie soorten granola’s (pecan-amandel, cashew-banaan of cacao) proeven?
Bekijk dan hier even de verschillende verkooppunten in je buurt.
Of bestel online in de webshop van Bon Appetit.

Ontdek nog meer artikels over ...