Vandaag maken we scones. Om redenen die we allemaal kennen en verder onbesproken zullen laten, is het helaas een jaar of twee geleden dat ik het laatst in Londen was. Normaal staat de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk een keer of twee, drie per jaar op het programma, al was het maar om de immer wisselende culinaire mogelijkheden te exploreren. Want dat is wat Londen Londen maakt: de chaos, de hectiek, het ritme waarop de dingen veranderen. Enkel in Londen kun je een Michelinster krijgen de maand nadat je voor het eerst de deuren hebt geopend.
Ik ben voor het overige niet zo’n fan van klassiekers. Ik hoéf niet telkens weer vijftig pond uit te geven aan een Afternoon Tea, omdat ik het van de bucket list zou kunnen afvinken. Maar toegegeven, zo’n keer of twee is het wel gezellig. En dan zal ik nog niet uitweiden over de High Tea in the sky, die ik op een vlucht van Londen naar New York kreeg toen ik naar de businessclass werd geüpgraded.

De laatste keer was dus in november 2019, toen ik jarig was en met the misses een tafeltje had gereserveerd in het Diamond Jubilee Tea Salon van het beroemde department store Fortnum and Mason. Onderaan een etagère lagen finger sandwiches met Suffolkham en piccalilly, met komkommer en muntroomkaas, eiersalade en waterkers, gerookte zalm en kipcurry. Nou ja, Coronation Chicken klinkt natuurlijk beter.
Op de middelste en bovenste verdieping van de hapjesboom vind je dan het zoets. Fijne patisserie, met fruit van het seizoen, chocolade, karamel, enzoverder. Scones waren er in twee versies: neutraal en met fruit. Daarbij hoorde aardbeienjam, citroencurd en de beroemde clotted cream, de ingedikte en gestolde room van koemelk. Clotted cream hoort wat korrelig te smaken op de tong, maar is voor het overige een zijdezachte en vriendelijke caloriereus. In ons recept kiezen we vandaag voor zure room, omdat we desserts over het algemeen te zoet vinden en er dus best wel wat tegengewicht mag ontstaan. We kiezen voor de biologische citrus-gemberjam van Fiordifrutta, die je hier en daar al op het schap vindt. Technisch gezien is Fiordifrutta een spread en geen jam, zonder toegevoegde suikers, citroenzuur of allerlei ongezonde stoffen. De spreads bevatten slechts 3 bio ingrediënten: fruit, appelsap en natuurlijke pectine.

(Lees verder onder de foto…)

scones

De ingrediënten zijn vandaag voor 4 personen bedoeld, omdat patisserie erg lastig in te schatten is voor één of twee. En in tegenstelling tot de voorbije weken, weeg je de ingrediënten dus best nauwkeurig af om het juiste resultaat te bekomen.

Je hebt nodig:
500 g bloem
25 g bakpoeder
100 g kristalsuiker
een tl zout
100 g boter, kamertemperatuur
250 ml melk
1 ei en een el melk om te doreren
citrus-gemberspread van Fiordifrutta
100 g zure room

Een deegrol is handig, net als een uitsteekring met een doorsnede van 5 cm, een borsteltje en bakpapier.

Verwarm de oven voor op 150° C.
Meng eerst de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, kristalsuiker, zout. Dat kan met de hand of in de laagste stand van de keukenrobot.
Giet de melk en de zachte boter voorzichtig en stap voor stap bij het beslag. Blijf lang kneden en voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te vochtig is.
Gooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van een centimeter.
Steek rondjes uit het deeg en leg die op het bakpapier op de ovenschaal.
Breek het ei en meng de eidooier met het scheutje melk. Bestrijk de scones met wat van het mengsel (doreren).
Zet de scones in de voorverwarmde oven en verhoog de temperatuur van de oven onmiddellijk naar 200° C. Controleer de baktijd, je scones zouden klaar moeten zijn na 15 tot 20 minuten bakken.
Snijd de scones middendoor en serveer met een flinke klonter zure room en een mooie eetlepel van de citrus-gemberspread.
Serveer met een mooie Earl Greythee, maar dan zonder verfoeilijke melk (sorry, chaps!)

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...