The Chocolate Line (Antwerpen & Brugge)

Chocolatier Dominique Persoone bombardeerde The Chocolate Line tot een van Belgiës bekendste chocoladewinkels dankzij zijn gekke creaties. Wie herinnert zich niet de snuifbare cacao? Alle cacaobonen die de chocolaterie gebruikt, zijn bovendien afkomstig van hun eigen plantage in Yucatán, Mexico, waar plaatselijke cacaoboeren ze verzorgen volgens hun eeuwenoude gebruiken. Wie echter zin heeft in paaseitjes die allesbehalve traditioneel zijn, kan bij The Chocolate Line zijn hart ophalen. Zo vind je er kleurrijke paaseitjes met een gelei van sudachi (een Japanse citrusvrucht) en pistachepraliné, met een pecannotenvulling, met gekaramelliseerde kokos, of gevuld met peperkoek.

Van Dender (Schaarbeek)

Zowel de patisserie als de pralines van chocolatier Herman Van Dender zijn een groot (inter)nationaal succes. In ons land ontving Van Dender al de titel van Gebrevetteerde Hofleverancier, maar ook in Japan groeide hij uit tot een waar icoon. Naast een grote chocoladen paashaas gevuld met krokante hazelnootpraliné, biedt ook Van Dender een assortiment unieke paaseitjes aan, met smaken die variëren van tarte tatin en tarte citron tot caramel beurre salé en Sacher.

Pierre Marcolini (Antwerpen, Brussel, Brugge & Knokke)

Op veertienjarige leeftijd was Pierre Marcolini al zeker van zijn stuk: hij moest en zou chocolademaker worden. En terecht, zo blijkt. Ondertussen zijn er een veertigtal Marcolini-winkels te vinden over de hele wereld en werd hij in 2020 nog uitgeroepen tot beste patissier ter wereld op de World Pastry Stars. In zijn paascollectie zijn geen al te gekke smaakcombinaties terug te vinden, wel de allermooiste chocoladegeschenken. In de geschenkverpakking ‘De Eierenjacht’, bijvoorbeeld, vind je naast gevulde paaseitjes en -diertjes ook amaretti en marshmallows. Het ‘Paas Vierkant’ is dan weer het ideale paasdessert voor wie toch nog een tuin vol eitjes wil, maar de kers op de taart is ongetwijfeld de grote chocoladen paashaas die waakt over twee laden vol paaslekkers.

DelRey (Antwerpen)

Zo’n zeventig jaar geleden richtte Adèle Raymaekers Maison Ray op, maar uiteindelijk kwam de winkel in de vakkundige handen van Bernard Proot en Anne Seuth. Samen zorgden zij ervoor dat DelRey een vaste Antwerpse waarde werd, al mocht ook deze chocolaterie ondertussen twee zaken in Japan openen. Chef Proot en zijn zoon zijn bovendien lid van Relais Desserts, een verzameling van de 100 beste patissiers ter wereld. Bij DelRey vind je naast een assortiment vrolijke paaseitjes – eventueel verstopt in een grote chocoladen kip of paashaas – dan ook een aantal prachtige paastaarten, eveneens gehuld in een paastuin-thema.

Chocoladehuis Boon (Hasselt)

Chocoladehuis Boon kent dan wel een minder rijke geschiedenis, het vakmanschap van chocolatiers Patrick Mertens en Tom Theysmans maakt dat je er al 15 jaar lang de meest unieke chocoladecreaties vindt. Een van de grootste troeven van Chocoladehuis Boon is dat het zelf zijn vormen maakt, waardoor er veel meer ruimte is voor creativiteit. De paascollectie, bestaande uit onder andere een chocoladen bloempot met viooltjes en een schattige paashaas met wortel, is dan ook haast te mooi om op te eten.

Door Rani Guinée.

paaseitjes
paaseitjes

Ontdek nog meer artikels over ...