Gent

Na een patisserieopleiding in Brugge en zijn ervaring bij verscheidene patisseries opende Joost Arijs samen met zijn vriendin Elke in 2011 de deuren van patisserie Arijs in de Vlaanderenstraat. Zijn zaak is eenvoudig, rustig maar bijzonder stijlvol. Het interieur past volledig bij zijn werk. Daarin draait het vooral rond verfijnde smaken en texturen, zonder al te veel tierlantijntjes of extreme smaakcombinaties. Al snel werd Joost daarvoor geprezen. Een jaar later werd hij door Gault & Milau uitgeroepen tot beste patisserie van België. Spring bij een bezoekje aan Gent dus zeker eens binnen voor een doosje lekkere pralines.

Antwerpen

In het Paleis op de Meir vind je de zaak van chocoladebv Dominique Persoone. Zijn ondertussen 20-jaar oude kind heet The Chocolate Line. Het is echt het paradijs voor chocoholics. Er is een uitgebreid aanbod aan pralines van cacaobonen over de hele wereld. Of hou je liever van chocolade uit eigen land? Kies dan een praline uit de Flanderscollectie. En ook aan de partypeople wordt gedacht. Koop een lipstick met chocoladesmaak of waag je aan de tequila shok-tail. Je likt het zout van het randje van de chocolade, lost de pipet met tequila in je mond en smikkelt daarna het chocoladekuipje met limoensmaak binnen. Voor een onderdompeling in de chocowereld ben je hier aan het juiste adres.

Brussel

Frankrijk, Japan, Koeweit, Verenigd Koninkrijk… In al deze landen verovert Pierre Marcolini vele harten met zijn donkere kruidige chocoladecreaties. Als sinds 1995 is hij een begrip binnen de Belgische chocoladewereld en ver daarbuiten. Behalve enkele winkels in Brussel heeft hij er ook eentje in Antwerpen, Knokke en Brugge. Wij raden echter aan om langs te gaan in de vestiging aan de Zavel in Brussel. Daar wordt de voorgevel van de boetiek keer op keer prachtig versierd.

Leuven

Leuven werd op slag wat zuuter met patisserie Zuut op de Vismarkt. En daar zitten de heren David Van Acker en Pieter De Volder voor iets tussen. Je ziet ze aan het werk in het open atelier. Het resultaat van hun werk: macarons, taart, gebak, pralines… smaakt erg verfijnd en puur. Onze persoonlijke aanrader is de Go Nuts, een praline met hazelnootmousse, vanillecrème, fleur de sel en toffee. Op termijn wil men er ook graag een zithoek creëren waar je van hun lekkere pateekes kunt proeven met een kopje koffie. Ook denken ze aan workshops en zuute avonden waarbij ze vakmensen willen betrekken. Het is duidelijk dat er in deze zaak nog erg veel potentieel zit.

Hasselt

Chocolatier Patrick Mertens is een echte chocoladekunstenaar. Wanneer je de inkomhal van zijn chocoladehuis Boon binnenwandelt, kun je al zijn creaties bewonderen. Daarvoor staat de zaak ook internationaal bekend. Enkele maanden geleden ontwierp het team van Boon nog een dinosaurusei van maar liefst 40 kilogram chocolade, op vraag van de Britse modeontwerper Paul Smith. Merk trouwens in hun etalage ook de chocoladestiletto’s op! Voor al dat creatief lekkers moet je in de Paardsdemerstraat 13 zijn!

Kortrijk

Sinds 1946 is Sweertvaegher in Kortrijk gevestigd. Aan het interieur van de winkel en de kwaliteit van hun vakmanschap werd in al die jaren niet geraakt. Ook al stierf de oprichter Robert Sweertvaegher in 1976. De traditie wordt overgedragen op de nieuwe eigenaar Jan Verougstraete. Daarmee worden vernieuwingen doorgevoerd maar de filosofie blijft hetzelfde. Men werkt enkel met natuurlijke vanille en gebruikt nooit bewaarmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Het meest bekende product van Sweertvaegher is de bekende artisanale galet: een vulling van aromatische melkchocolade en boter tussen twee schijfjes melkchocolade. It’s chocolate time!

De beste pralines

Patisserie Arijs

Vlaanderenstraat 24
9000 Gent
Open van dinsdag tot zaterdag van 9u tot 18u30
Zondag en maandag gesloten

The Chocolate Line

Paleis op de Meir / Meir 50
2000 Antwerpen
Open van dinsdag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30
Zondag en maandag van 10u30 tot 18u30

Pierre Marcolini

La Manufacture
Grote Zavel 29
1000 Brussel
Open van maandag tot zondag van 10u tot 19u

Zuut

Vismarkt 2
3000 Leuven
Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 18u
Zondag gesloten

Boon

Paardsdemerstraat 13
3500 Hasselt
Open van dinsdag tot zaterdag van 10u30 tot 18u

Sweertvaegher

Korte Steenstraat 17
8500 Kortrijk
Open van maandag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30
Zondag gesloten

Ontdek nog meer artikels over ...