Lege agenda’s door verplaatste of geannuleerde feesten omwille van covid-19 is de realiteit van de zomer van 2020. Die zomer ziet er ook voor Charlotte en Bart iets anders uit dan verwacht. “Als jonge starters is het belangrijk dat je voorbereid bent op onzekerheden zoals deze. Daarom beslisten wij om onze feestzaal om te bouwen tot zomerrestaurant”, aldus Charlotte Nayaert.

Met dit nieuwe concept willen ze een dynamisch, boeiend en uniek restaurant zijn waarbij alles draait om beleving en smaak. “We willen mensen laten zien en voelen dat we dit met heel veel passie en plezier doen, de liefde voor dit beroep primeert. Ons zomerrestaurant bestaat eigenlijk uit twee luiken. Als het mooi weer is, zijn we voornamelijk een tafelbbq-restaurant, maar als het weer omslaat dan zijn we eerder een à la carte-restaurant. Ons à la carte menu draait om pure en lokale producten van de beste kwaliteit die afzonderlijk worden geserveerd. Zo werkt Bart onder andere samen met Belgische kwekers van de Japanse Wagyu-runderen van hoevewinkel Time to Meat in Oordegem, onze aubergines komen vanuit Jabbeke via een bevriende teler en onze tomaatjes kweken wij in onze eigen serre”.

Samen willen wij met de pure en ecologische Binchotan de hele houtskoolmarkt een beetje groener maken

“Het tweede luik van ons zomerrestaurant is het tafelbbq-concept Charrko. Bij mooi weer kiezen onze klanten een tafel met bbq in de tuin uit en krijgen ze een gevarieerde keuze uit ons menu. We serveren plakjes Wagyu-rund, plakjes Mangalica-varken, een ‘fish of the day’, parelhoen en onze Charrko-platter. Deze schotel bestaat uit huisgemaakte witte pens, zacht gegaarde ribbetjes & malse Chicken Lollypop. De naam Charrko is afkomstig van de houtskool die wij gebruiken in onze tafelbbq. Deze houtskool, Binchotan, brandt niet maar gloeit en wordt ook geïmporteerd en verdeeld door onze chef. Veel topchefs en oud-collega’s als Nick Bril van The Jane, Tim Boury van Restaurant Boury, Edwin Menue van Cuines 33 in Knokke-Heist en Marcello Ballardin van Oak Gent werken hier vandaag ook mee. Samen willen wij met de pure en ecologische Binchotan de hele houtskoolmarkt een beetje groener maken”, vertelt ze.

De voorgeschiedenis van de realisatie van dit concept is er eentje van lange adem. Charlotte en Bart leerden elkaar kennen in februari 2014 bij de opstart van Bistro Yellow, een pop-up van Restaurant Group Hertog Jan onder leiding van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Met dit gouden duo van de Belgische gastronomie gingen wij eerder al in gesprek tijdens een aflevering van june.cast.
Later is Bistro Yellow het conceptrestaurant L.E.S.S. by Hertog Jan*** geworden en vandaag is het LESS Eatery. Bart werkte toen voornamelijk in de tuin van Hertog Jan en werd ondertussen ook klaargestoomd om als chef in de keuken aan de slag te gaan. Tijdens diezelfde periode werd Charlotte aangenomen als ober in Yellow waar ze ook meewerkte aan de opstart van L.E.S.S. Beiden hadden ze toen al een rugzak vol opleidngen en horeca-ervaring.

Bart volgde onder andere een koksopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge en liep daarna een aantal weken stage als kok in Oud Sluis in Nederland bij Sergio Herman. Ook werkte hij als kok bij Kobe Desramaults voor hij als kok-tuinman bij ***sterrenrestaurant Hertog Jan terecht kwam. Nadien werd hij chef bij Bistro L.E.S.S in Brugge.
Charlotte studeerde Hotelmanagement aan Vives in Brugge en startte daarna als kelner in het luxe Château Eza aan de Azurenkust. Ze groeide daarna door als supervisor op cruiseschepen van Holland America Line. Terug in België kwam ze bij Bistro Yellow als chef de rang terecht en nadien als zaalverantwoordelijke in Bistro L.E.S.S te Brugge.

Na het succes van L.E.S.S, waar Charlotte en Bart met hun team mooie maar drukke jaren hebben beleefd, trokken ze zich beiden even terug uit de horeca. Neem dat ‘even’ maar letterlijk want niet veel later konden ze hun passie niet meer onderdrukken. Tijdens Charlottes overgang als zelfstandige ging ze tijdelijk werken in Restaurant Oesterput in Blankenberge waar ze warm ondersteund werd door de familie Devriendt en in 2017 gingen ze samen als koppel op zoek naar een zaak. “Het was ons meer dan duidelijk dat dit onze effectieve droom was”, zeggen ze.

“Wij hebben het gelukkig perfect kunnen overleven door volop op traiteur met take-away te gaan focussen. Het toeval wil dat we begin januari 2020 een nieuwe, uitgeruste, degelijke bestelwagen kochten. Maar toen de take-away hype gepasseerd was en de lockdown versoepelde, snakten mensen naar iets nieuws. Als feestzaal mochten onze deuren pas open begin juli en omdat er zodanig veel feesten wegvielen, zouden we dit niet overbruggen zonder iets te doen”, vertelt Charlotte.
De kans dat het zomerrestaurant van Feestzaal Salons Provoost openblijft na de zomer van 2020 is zeer groot. De passie voor horeca die het jong koppel lang ontzegd is geweest, willen zij nu graag ten volle naar boven brengen. “We voelen ons goed bij de keuze voor een combinatie van feestzaal en restaurant en we mogen ons gelukkig prijzen dat we dit kunnen doen. Als de lockdown opnieuw zou ingaan waardoor we onze zaal opnieuw zouden moeten sluiten, dan kunnen we alsnog overleven door ons restaurant met traiteur en delivery”, eindigt ze.

Door Tessa Torrekens.

Feestzaal Salons Provoost, info via deze link.
Vaartstraat 69
8460 Oudenburg
059/30.80.33

Ontdek nog meer artikels over ...