Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Oostkantons dan is een bezoek aan het Malmundarium een aanrader. Dit voormalig benedictijnenklooster doet vandaag dienst als artistiek-cultureel centrum en museum waar je alles te weten komt over het verleden van Malmedy en omgeving. Via een ludiek en interactief parcours ontdek je de geschiedenis, folklore, vroegere industriële activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen.

Wil je na dit museumbezoek nog meer te weten komen over Malmedy? Op het centrale plein Place Albert 1er start de luswandeling Op speurtocht door de geschiedenis. Deze tocht van 3,5 kilometer leidt je in ongeveer een uur langs de belangrijkste gebouwen en laat je de historische en culturele achtergrond van de stad ontdekken.

WBT – David Samyn
WBT – David Samyn
WBT – David Samyn
Tijdens de racedagen stroomt de adrenaline door je aderen wanneer de bolides door de legendarische bochten van het F1-circuit scheuren

Duik de kuurstad Spa in

Wie op zoek is naar rust en ontspanning kan op amper twintig minuten rijden van Malmedy terecht in Spa, de stad van het bronwater. De stad verkennen doe je aan de hand van twee prachtige wandelingen. Bij de stadswandeling Blauwe lijn volg je – zoals de naam doet vermoeden – een blauwe lijn op de straatstenen. Zo kom je langs verschillende bezienswaardigheden en maak je kennis met het roemrijke verleden van Spa. De voorbije eeuwen verbleven hier grote bekendheden zoals Victor Hugo, filosoof Montaigne en tsaar Peter De Grote. Naar deze laatste werd zelfs een bron vernoemd. De art-nouveauwandeling neemt je dan weer mee langs prachtige architecturale pareltjes in de binnenstad.

Kom tot rust in de Thermen van Spa

In de Thermen van Spa gaan traditionele en moderne wellness samen en kan je terecht voor een thermale kuur. Hier kom je helemaal tot rust tijdens een revitaliserende behandeling die zowel geest als lichaam verwent, of geniet je van de sereniteit die de hamam, sauna of infraroodcabine bieden. Sinds 2021 behoren deze indrukwekkende thermen, gelegen in De Hoge Venen, tot Unesco-werelderfgoed. Zeker een bezoekje waard dus.

De mooiste racebaan ter wereld: Circuit Spa-Francorchamps

Een bezoek aan het racecircuit Spa-Francorchamps mag niet ontbreken als je in de regio bent. Tijdens de racedagen stroomt de adrenaline door je aderen wanneer de bolides door de legendarische bochten van het F1-circuit scheuren. Maar er valt ook heel wat te beleven op en rondom het parcours. Tijdens een rondleiding achter de schermen kom je alle geheimen van Spa-Francorchamps én de autosport te weten. Toch meer een adrenalinejunkie? Dan kan je tijdens de Public Driving Days een ritje maken op het circuit met je eigen (race)wagen. Tip: vergeet je oordopjes niet!

CGT – Arnaud Siquet
Spa Grand Prix SA
Spa Grand Prix SA
CGT – Arnaud Siquet
Deze pittige hike van 5 kilometer leidt je langs kronkelende paden, frisse bergbeekjes, steile kliffen en beloont je ondertussen met adembenemende uitzichten op het kasteel, de bosrijke omgeving én een van de hoogste watervallen van België.

Duik in de middeleeuwse geschiedenis van het kasteel Reinhardstein

Op amper een kwartier rijden van Malmedy ligt het betoverende kasteel Reinhardstein. Deze burcht pronkt hoog op een rots en heeft een adembenemend uitzicht over de Warchevallei. Reinhardstein werd in de 14e eeuw gebouwd en vertelt een indrukwekkende geschiedenis die niemand onverschillig laat. Na 150 jaar verwaarlozing en een blikseminslag werd de middeleeuwse burcht op 18 maanden tijd volledig gereconstrueerd.

Momenteel schittert Reinhardstein als nooit tevoren. Je kan het kasteel bezoeken tijdens een rondleiding, dit kan in alle drie de landstalen. Tijdens een wandeling rondom het kasteel kan je de natuurpracht van de omringende dorpen Ovifat en Robertville bewonderen. Deze pittige hike van 5 kilometer leidt je langs kronkelende paden, frisse bergbeekjes, steile kliffen en beloont je ondertussen met adembenemende uitzichten op het kasteel, de bosrijke omgeving én een van de hoogste watervallen van België.

WBT – Christophe Vandercam
WBT – Julien Libert
© Les Globe Blogueurs

Wandel in de prachtige buurt rondom Malmedy

Tussen de steile rotsen, glooiende heuvels en kabbelende bergbeken liggen in Malmedy en omgeving heel wat mooie wandel- en fietsroutes die je, weg van de platgetreden paden, de natuur van de Oostkantons laten verkennen zoals je die nog nooit eerder zag. We geven je alvast vier tips:

Wandeltocht Xhoffraix
In het gehucht Xhoffraix ligt het beginpunt van een uitdagende wandeltocht van 17 km die je meeneemt langs de adembenemende natuurpracht van de Oostkantons. Je loopt over steile paden, maar wordt beloond met panoramische zichten op de vallei, een canyon en het prachtige kasteel van Reinhardstein.

Gezinswandeling Signal de Botrange
Aan Signal de Botrange, het hoogste punt van ons land, vertrekt een gezinswandeling rond de Venen. In ongeveer twee uur en een half maak je een luswandeling van negen kilometer over de karakteristieke houten paden door het prachtige natuurgebied en bereik je zelfs even ‘het einde van de wereld’.

Hike Signal de Botrange
De wat uitdagendere luswandeling vanaf Signal de Botrange is een tocht van drie uur en een half door het unieke natuurpark de Hoge Venen. Ontdek ook Noir Flohay, een bizar eiland in het veengebied, dat waarschijnlijk het échte hoogste punt van België is en bewonder de befaamde skeletbomen.

WBT-François Struzik/Simply human

Fiets langs knooppunten in de omgeving

Sportievelingen die de omgeving van Malmedy op twee wielen willen verkennen, kunnen gebruik maken van het uitgebreide fiets- en knooppuntennetwerk ‘Go Ostbelgien’. De verschillende tochten zijn eenvoudig met elkaar te combineren, waardoor je je eigen fiets(dag)tocht kan samenstellen. Wie het grootser en uitdagender ziet, kan genieten van de natuur en charme van de streek door te fietsen langs de Vennbahn. Deze oude spoorlijn loopt over 125 km van Aken via Oost-België naar Troisvierges, in het noorden van Luxemburg, en slingert zich doorheen prachtige landschappen.

Door Margot Domen
Foto Bovenaan: WBT – David Samyn

Benieuwd om Malmedy en omstreken te verkennen? Neem dan zeker eens een kijkje op VISITWallonia.be  waar je alle info vindt om jouw verlanglijstje af te vinken!

Benieuwd naar andere leuke locaties in Wallonië? Check dan zeker ook onze reportages over La Louvière, Marche-en-Famenne, Charleroi, Bergen en Bastogne.

© Christophe Vandercam

Ontdek nog meer artikels over ...