BPS22

Zin in een bezoekje aan een van de grootste kunstmusea van Wallonië? Dan mag je zeker het BPS22 niet missen. Het Bâtiment Provincial Solvay, nr. 22 beschikt over unieke collectie en is een pionier op het gebied van culturele ontwikkeling in Charleroi. In de twee grote ruimtes, een zaal met industriële uitstraling en een moderne witte doos, huisvest het BPS22 meer dan 7000 kunstwerken. Het organiseert verschillende avant-gardistische tentoonstellingen en bevat een diversiteit aan kunst, van schilderijen tot installaties uit de 19de tot 21ste eeuw. Ontdek deze inspirerende en toegankelijke locatie die bijdraagt aan de culturele bloei van de stad.

Sint-Christoffelkerk

De Sint-Christoffelkerk, verbouwd in 1722, eert sindsdien de gelijknamige beschermheilige. Het interieur van de kerk is adembenemend, met een indrukwekkend mozaïek ontworpen door Jean Ransy. Dit meesterwerk bestaat uit gekleurde glazen blokjes met een dunne laag goud, en siert de prachtige koepel van de kerk.

Uiteenlopende kunstparcours

Met de verschillende stadswandelingen kun je Charleroi in al zijn facetten ontdekken. Zo loop je tijdens de Art Deco Route langs indrukwekkende architecturale schatten. Ontdek gebouwen uit de decennia tussen de jaren ’20 en ’40, waarbij strakke gevels en elegante details centraal staan. De Carolo Street Art Tour neemt je mee op een kleurrijke tocht langs 19 stopplaatsen. Getalenteerde kunstenaars brachten met levendige muurschilderingen en beeldhouwwerken de straten tot leven. De parcours strekken zich uit over een afstand van ongeveer 4 à 5 kilometer en zijn ideaal om samen met het hele gezin te verkennen.

WBT – Christophe Vandercam
WBT – Denis Erroyau, BPS22
Charleroi, fotografiemuseum
WBT – Denis Erroyaux, Musée de la Photographie
WBT – Bruno D’Alimonte, Street Art
De Carolo Street Art Tour neemt je mee op een kleurrijke tocht langs 19 stopplaatsen

Museum voor Schone Kunsten

Na een sluiting van drie jaar heropent het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi weer haar deuren. Gevestigd in het hart van de voormalige stallen van de Defeld Kazerne beschikt het museum over twee verdiepingen waar het een indrukwekkende collectie in de kijker zet. Je ontdekt er kunstgeschiedenis, van het surrealisme tot het expressionisme, in tijdelijke en permanente exposities. Met werken van bekende kunstenaars zoals Magritte, maar ook andere hedendaagse schilderijen en sculpturen biedt het een boeiende ervaring voor kunstliefhebbers.

Werelderfgoed

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het indrukwekkende Belfort, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Deze indrukwekkende toren in art deco stijl pronkt in het hart van Charleroi en biedt met zijn 70 meter hoogte een spectaculair uitzicht over de omgeving.

Fotografiemuseum

Gevestigd in een voormalig klooster vormt het Musée de la Photographie een waar paradijs voor liefhebbers van fotografie. Het museum biedt een uitgebreide collectie van meer dan 80.000 foto’s. Je vindt er hedendaagse werken in tijdelijke tentoonstellingen tot plaatjes uit het prille begin van zijn ontstaan. Benoemd als een van de belangrijkste fotografiemusea van Europa is het een must-visit plek voor degenen die geïnteresseerd zijn in fotografie en kunst.

Op korte afstand…

Bois du Cazier

Gelegen aan de grens van het gebied tussen de Samber en Maas vind je de historische mijnsite en UNESCO-werelderfgoed Bois du Cazier. Na de sluiting in 1967 is de site gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Vanuit het centrum van Charleroi bereik je de site gemakkelijk per bus of auto. Bois du Cazier herbergt twee musea die je meenemen naar het aangrijpende verleden van de mijnwerkers in Wallonië. Ontdek de rijke industriële geschiedenis en bewonder de bijzondere collecties op deze authentieke plek met neoklassieke inslag. Een bezoek aan Bois du Cazier biedt een fascinerende inkijk in het verleden en is een must-see bestemming in Charleroi.

Thuin

Op slechts een korte afstand van Charleroi vind je het charmante middeleeuwse centrum van Thuin. Hier vind je pittoreske geplaveide straatjes en historische gebouwen, waaronder het Belfort dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Een bezoek aan Thuin is niet compleet zonder een wandeling door het stadscentrum en het bewonderen van de unieke terrastuinen bedekt door wijnstokken, de Hangende Tuinen.

Naast de historische pracht biedt Thuin ook moderne kunst en culturele ervaringen. Het kunstparcours Fluide neemt je mee op een 5,2 kilometer lange wandeling door de stad, waar je kunt genieten van kunstwerken en een panoramisch uitzicht op de wijngaarden. Deze artistieke reis is een unieke manier om de stad te verkennen, voor zowel jong als oud.

Voor een meer ontspannen ervaring kun je kiezen voor een rondvaart met elektrische bootjes op de Samber. Dit is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook een geweldige activiteit om samen met het hele gezin te doen. Café Leblon biedt deze rondvaarten aan, waarbij je kunt genieten van de rustige waterwegen en ook streekbieren en lokale producten ontdekt in hun restaurant. Met de bijbehorende speeltuin is het een waar paradijs voor kinderen.

Door Kato Delrue.
Foto bovenaan: WBT – Christophe Vandercam

Zin om Charleroi en omstreken te verkennen? Neem dan een kijkje op VISITWallonia.be, waar je alle info vindt om jouw verlanglijstje af te vinken!
Benieuwd naar andere leuke locaties in Wallonië? Check dan ook onze reportage over La Louvière en Marche-en-Famenne.

WBT – Christophe Vandercam, Belfort
Tom Colaux, Musée des Beaux-Arts
CGT – Arnaud Siquet, Bois du Cazier
WBT – J.P.Remy, Thuin

Ontdek nog meer artikels over ...