Geschiedenis en kunst in het FAM
Voor degenen die van geschiedenis en kunst houden, is het FAMENNE & ART Museum (FAM) een aanrader. Het museum is gevestigd in het 18e-eeuwse Maison Jadot en heeft een uitgebreide collectie opgravingen uit de Karolingische tijd. Daarnaast is er nog een ander deel van het museum gewijd aan thema’s uit de prehistorie, moderne kunst en de rijke geschiedenis van de streek. Gelegen in het hart van het historische stadscentrum is het museum een must-visit in Marche-en-Famenne.

Sint-Stefanuskerk
Breng een bezoek aan een van de oudste romaanse kerken van België, de Sint-Stefanuskerk. Bewonder de prachtige gotische bouwkunst die al sinds 1050 het Waalse erfgoed siert. De kerk is vooral bekend om haar indrukwekkende glas-in-loodramen van Jean-Michel Folon uit 2004, die het martelaarschap van de heilige Stefanus uitbeelden. Dit maakt het tot een niet te missen bezienswaardigheid. Wil je dit historische pareltje en zijn omgeving met de fiets ontdekken? Geen probleem, huur dan een fiets in Marche-en-Famenne!

Culturele Festiviteiten
De Place aux Foires is het epicentrum van het jaarlijkse straatfestival ‘Beelden in Beweging’. Gedurende de maand juli komen meer dan honderd standbeelden op een unieke manier tot leven. Daarnaast zijn er nog andere evenementen die zeker het bezoeken waard zijn, zoals de veelkleurige 1900-markt op 15 augustus.

Marche-en-Famenne
CGT – Arnaud Siquet, Ville Marche
WBT – Charlotte Princen, Balade avec des ânes
Marche-en-Famenne
WBT – Bons Baisers d’Aurélie, Balade en forêt en famille
WBT – Denis Erroyaux, Waha – Sint Stefanuskerk – Glas in lood ramen van Jean-Michel Folon
Proef ook zeker andere streekgerechten zoals de abdijkaas of de Sabayon à la Rochefort

Vallei Fond des Vaulx
Gelegen in de Calestienne, een streek gekenmerkt door kalksteenrotsen, vind je Fond des Vaulx. Dit gebied vol legendes is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn drie bewegwijzerde wandelroutes variërend in lengte van 2,2 tot 4,4 km die je langs Grotte de la Ducasse, Trou du Renard en de Trotti aux Fosses leiden. Avonturiers kunnen zich wagen aan mountainbiken, rotsklimmen, speleologie of genieten van een barbecue in de overdekte zone nabij de afgrond Trotti.

Ezeltochten met Escap’Anes
Geniet van quality time met het hele gezin tijdens een wandeling met een ezel vanuit Marche-en-Famenne. Bij Escap’Anes kun je kiezen voor een dagtocht of een meerdaagse uitstap met overnachting. Ga een dag op pad en ontdek tijdens een luswandeling van 5 tot 15 km het prachtige platteland van Marche, de Fond des Vaulx of de geheime vallei in de holte van de Calestienne. Of bestel een picknick met lokale specialiteiten en verken de omgeving tijdens een trektocht van 2 of 3 dagen. Je draagt je persoonlijke spullen in een rugzak, terwijl de ezels de compacte kampeeruitrusting voor hun rekening nemen. Kortom, een unieke manier om de prachtige natuur van Marche-en-Famenne te ontdekken.

Kasteel en park van der Straeten
Het gerenoveerde kasteel van der Straeten is omringd door een privépark van drie hectare, waar sinds 1977 het stadhuis is gevestigd. Verschillende beelden en een mooie ecologische vijver omringen het gebouw. Daarnaast zijn er ook twee petanquebanen, een fantastisch speelplein voor kinderen en een skateruimte te vinden. Het park biedt de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Lokale specialiteiten
Wie op zoek is naar gastronomische specialiteiten in Marche-en-Famenne, mag zeker ‘Le Baiser de Marche’ niet missen. Dit kleine koekje lijkt op een macaron en bestaat uit twee bitterkoekjes met daartussen een laagje botercrème. Daarnaast biedt de jonge brouwerij Atrium, gelegen in het centrum van Marche, een gastvrije sfeer en deelt graag haar kennis over bieren. Het latijnse leenwoord atrium, wat inkomhal betekent, verwijst naar de toegankelijke en open uitstraling van de brouwerij.

Ontdek in de buurt…

Avontuurlijke uitstap naar Wildtrails Basecamp
Op slechts 20 kilometer van Marche en Famenne ligt het Wildtrails Basecamp in Jupille-sur-Ourthe. Het is dé plek voor avonturiers en sportliefhebbers. Laat je begeleiden door ervaren monitoren en geniet van een breed scala aan adrenaline-verhogende activiteiten op de Ourthe. Kies voor een kajaktocht van 8 kilometer, ga raften, trotseer een touwenparcours, maak een spannende afdaling op een quadbike of verken de ondergrondse wereld tijdens een speleologietocht.

Rochefort
Ontdek de charmante stad Rochefort, op slechts 14 km van Marche-en-Famenne en de perfecte locatie voor een dagje uit. Er zijn verschillende ontspannende natuurlijke bezigheden in de buurt, waaronder de bekende Grotten van Han en het dierenpark Han-sur-Lesse, die geschikt zijn voor zowel jong als oud. Vergeet niet om tijdens je bezoek de trappistenbieren van Rochefort te proeven, gebrouwen in de abdij van Notre-Dame de Saint-Remy. Proef ook zeker andere streekgerechten zoals de abdijkaas of de Sabayon à la Rochefort, gemaakt met het lokaal trappistenbier.

Door Kato Delrue.
Foto bovenaan: D.Closon – MTFA, Fond de Vaulx

Benieuwd om Marche-en-Famenne en omstreken te verkennen? Neem dan zeker eens een kijkje op VISITWallonia.be, waar je alle info vindt om jouw verlanglijstje af te vinken!
Nog meer Wallonië? Check dan ook onze reportage over La Louvière en omgeving.

WBT – Denis Erroyaux, ‘Baisers de Marche’
Marche-en-Famenne
WBT – Vincent Ferooz, Quartier Latin
WBT – David Samyn, Grotten in Han-sur-Lesse

Ontdek nog meer artikels over ...