Ontdek het rijke stadserfgoed tijdens een museumtocht
Wie zich graag wil verdiepen in het rijke erfgoed van de stad kan zich volledig uitleven tijdens een museumtocht door het grootste museum van België. In De Pôle des Arts en Région du Centre (P.A.R.C.) bundelen 8 musea zich samen tot 26 vierkante km museumplezier met een collectie van meer dan 120.000 werkstukken. De route neemt je mee langs het centrum van La Louvière tot Seneffe, via Binche en Morlanwelz.

Bois-du-Luc
Bovenaan deze lijst staat de mijnsite van Bois-du-Luc, een van de oudste kolenmijnen van België en tevens opgenomen in de lijst van UNESCO. Dit museum laat je de geschiedenis van de mijnbouw in La Louvière en de omliggende regio’s zien. Met een grote collectie van machines, gereedschappen en een geheel bewaard gebleven mijnwerkersdorp stap je zomaar het industriële tijdperk in.

Keramis – Keramiekcentrum
Daarnaast staat de stad van de wolven ook bekend om zijn keramische kunstnijverheid. Het keramiekcentrum bevindt zich dan ook op de site van de oude faience-fabriek, Boch. De hedendaagse façade omvat een oud geklasseerd gebouw dat drie gigantische flessenvormige ovens bevat. Hier bewonder je de laatste Belgische exemplaren van dit type. Het museum stelt ook een bijzondere verzameling keramiekwerk tentoon die in de 19e en 20e eeuw geproduceerd werden in de Boch fabriek.

Grafisch centrum
Dit museum is een inspiratiebron en onderzoeksplek gewijd aan hedendaagse gravure. Het centrum voor grafische kunst stelt tijdelijke tentoonstellingen voor met werkstukken van bekende Belgische en internationale kunstenaars. Met een interactieve rondleiding of gravureworkshop dompel je je helemaal onder in de drukkunst.

Mill
In het hartje van de stad vind je een atypisch museum waar hedendaagse kunst centraal staat. Het museum Ianchelevici van La Louvière (MILL) stelt een permanente collectie van de kunstwerken van de Roemeens-Belgische beeldhouwer, Idel Ianchelevici voor. In de ruime zalen op de eerste verdieping organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen die aan erkende (jonge) kunstenaars worden gewijd.

La Louvière
© Arnaud Siquet Site minier du Bois-du-Luc (La Louvière)
© Keramis
Strépy-Thieu is een indrukwekkende kanaallift en is absoluut een bezoekje waard

Ontspan aan de oevers van het Canal du Centre
Het centrumkanaal werd in 2002 opgenomen als UNESCO-werelderfgoed. In een natuurrijke omgeving, op 2,5 km van het centrum, ontdek je 4 unieke waterbouwkundige constructies in hun originele en werkende staat.

Strépy-Thieu
Strépy-Thieu is een indrukwekkende kanaallift en is absoluut een bezoekje waard. Deze grote kolos is de 2de grootste bootlift ter wereld. Op de 8ste verdieping vind je een expo waar je meer leert over de geschiedenis van de binnenvaart en de toekomst van de waterwegen. Daarnaast geniet je ook van een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

Verken het centrumkanaal te voet, met de fiets of een elektrisch bootje
Naast werelderfgoed biedt het centrumkanaal ook prachtige fiets- en wandelpaden. Al wandelend of fietsend bewonder je de rivierschatten van Wallonië. Maar ook vanaf het water kan je de bouwwerken bezichtigen tijdens een rustgevende boottocht. Wie graag zelf zijn vaarroute uitstippelt, kan met een elektrisch bootje zonder vaarbewijs ronddobberen.

Extra! Ga op uitstap in de buurt!

Binche
Dit carnavalsstadje staat bekend om zijn rijke (feest)cultuur. In het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker dompel je je helemaal onder in de Waalse folklore. Maar ook het pittoreske stadscentrum, belfort en stadswallen zijn het ontdekken waard.

Kasteel van Seneffe en museum
Dit prachtige 18e-eeuwse kasteel is een pareltje om te zien. Omgeven door groene tuinen stelt het kasteel van Seneffe een van de belangrijkste collecties zilverwerk in België tentoon. Ervaar het dagelijkse leven van de landheren in de 18de eeuw en ontdek de tradities uit die tijd. In een idyllische setting bezichtig je het kasteel met zijn orangerie, neoclassicistisch theater en volière.

Recreatiedomein van Claire-Fontaine
Ben je op stap met de kinderen? Dan scoor je zeker met een uitstapje naar het recreatiedomein van Claire-Fontaine. Hier kunnen de kleine speelvogels zich helemaal uitleven in een grote groene ruimte met speeltuinen, minigolf, waterfietsen, tokkelbaan en een boomklimparcours. In de zomer kan je hier afkoeling zoeken in het grote zwemmeer met waterglijbanen.

Door Femke Claus.
Foto boven: © WBT – Bruno D’Alimonte – Binche

Heb je ook zin gekregen om La Louvière en omstreken te ontdekken? Check dan zeker de website van VISITWallonia.be. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om je must-see lijstje af te vinken?

La Louvière
© WBT – Bruno D’Alimonte Strépy-Bracquegnies (La Louvière)
© Bhushavali Aulne Abbey, Thuin
La Louvière
© WBT – Strépy-Thieu

Ontdek nog meer artikels over ...