Op 12 april vierde August een eerste jaar vol smaak en gedrevenheid. Chef-kok Nick Bril staat bekend om zijn lekkere keuken, maar vooral ook om zijn ondernemerschap. Tijdens de coronacrisis stak hij samen met zijn team dan ook meteen de handen uit de mouwen. ‘Het is nooit goed genoeg’, liet hij in een interview met Misset Horeca al weten. Die mentaliteit merk je in de take-away menu’s die August in de voorbije 3 weken heeft opgesteld.

Op vrijdag 29 mei laten mijn vriend en ik ons verrassen door de 2 menu’s van de week: veggie en vis. We kunnen onze bestelling ophalen in de August shop, tegenover de ingang van het restaurant. Uit veiligheid doe ik dat alleen. Ik word ontvangen met de grootste glimlach van een sympathieke dame. ‘Het gaat best vlot’, laat ze me weten wanneer ik vraag naar haar gevoel bij het take-away concept. Bij het rondkijken laat ik net mijn oog op het boek Bistro Belge van onze hoofdredacteur Toni vallen, wanneer ze mijn bestelling komen brengen. Dat ik het me moet laten smaken, zegt de sympathieke dame terwijl ze me de doos met haar latex handschoenen overhandigt.

Een lust voor het oog, een streling voor de tong

In de doos vind ik verschillende potjes met sausen en kruiden, en de bereidingsinstructies mooi gepresenteerd op verhard papier. De gekleurde stickertjes maken duidelijk welke potjes bij welk gerecht horen. Weer thuis steken we alles in de koelkast – behalve de hoofdgerechten, die mogen in hun aluminiumbakje op het aanrecht blijven staan.

Beginnen doen we met een amuse: velouté van witte asperges. Verwarmen tot het kookpunt en serveren in een klein kommetje, easy. Voor de sier leggen we een kruidentakje in het midden. Sip per sip genieten we van een heerlijk intense, gezouten aspergesmaak. De stukjes asperges zijn perfect gaar. Heerlijk.
Met honger naar meer halen we de voorgerechtjes uit de koelkast, beide klaar om te serveren. Op het vismenu: vitello, emulsie van ventresca, rucola, olijf en parmezaan. De tonijn met olijfjes heeft een fijne textuur en wordt niet overheerst door de kaas. De bloemetjes geven een fijne extra touch. Het vegetarische voorgerecht is een groen, heel mooi gepresenteerd plaatje: komkommer, BBQ venkel, hangop, quinoa, appel/selder/venkeljus met groene kruiden. Een fris gerechtje met een variatie aan smaken en texturen. Een lust voor het oog, een streling voor de tong.

Terwijl we genieten van het voorgerecht verwarmen we de oven alvast voor op 165 graden. Het niet-vegetarische hoofdgerecht bestaat uit rode poon, bouchotmosseltjes, saffraanaardappel en courgette Mary V serres. Die zetten we voor 10 minuutjes in de oven en werken we af met de voorziene kruidentakjes: basilicum en koriander. Rode poon is een heel fijne vis die snel uit elkaar valt. Daarom mogen we de bijhorende saus niet mee in de oven zetten, maar verwarmen we deze apart in een pannetje op het vuur. De gegrilde aubergine, jonge tomaatjes en lauwwarme feta laten we wat langer in de oven staan, aangezien die voor 14 minuutjes op 180 graden opgewarmd dient te worden. Ook dit gerechtje werken we af met enkele kruidentakjes. Tegelijkertijd verwarmen we ook het bijgerecht, de orecchiette, geroosterde paprika met basilicum, op het vuur.

August Antwerpen
Voorlopig kan je iedere week een nieuw menu voor €45 bestellen bij August

Enkele minuutjes later halen we ons schoonste servies boven en doen we ons best om toch zo goed mogelijk die restaurantsfeer te creëren. De aubergine is perfect: heerlijk sappig en rijk aan smaak. De intense fetasmaak maakt het gerechtje af. Hoewel het gerecht eigenlijk al volwaardig was geweest zonder de orecchiette, is deze Zuid-Italiaanse pasta ook enorm lekker bereid.

Voldaan maar met nog plaats voor iets fris halen we tot slot het dessert uit de koelkast: cremeux van vanille en karnemelk, appel-rabarbercrumble en yoghurtsorbet. Jammer dat we de cremeux niet in een leuk kommetje kunnen serveren, maar de mooie presentatie met het bloemetje maakt al veel goed. De vanillesmaak is vrij subtiel, en wordt heel sterk aangevuld met de appelrabarbersmaak. De frisheid van de yoghurt en de textuur van de crumble maken er een lekker, gevarieerd dessertje van. De bonbon met miso en het macadamia- en pistachekoekje smikkelen we een half uurtje later naar binnen met een latte.

Voorlopig kan je iedere week een nieuw menu voor €45 bestellen bij August, met keuze tussen een vegetarische en niet-vegetarische optie. Wie zin heeft om de keuken van Nick Bril in huis te halen en het niet erg vindt zelf nog even de handen uit de mouwen te steken, raden we zeker aan om het take-awaymenu van August eens te bekijken. Het jammere aan dit afhaalconcept is het aantal wegwerppotjes dat verkwist wordt. Ik hoop dus snel weer in het restaurant zelf te kunnen gaan dineren, zodat ik naast de verrassende keuken ook kan gaan genieten van de ongedwongen luxe.

Door Charlotte Dupont.

Ontdek nog meer artikels over ...