Op het Groenkwartier, vlakbij sterrenrestaurant The Jane, werd het oude Augustinessenklooster omgetoverd tot August, een plek met ontzettend veel potentieel. Het interieur van August valt op. Clean en wit, met veel hout. Een authentieke vloer brengt je naar een prachtige ruimte met ongelofelijk veel lichtinval. De salons staan zo gerangschikt dat je een soort coupégevoel krijgt. De blikvanger in de ruimte is de imposante bar met tientallen felgekleurde flessen. Achter de bar staat een barman te shaken.
Voor de bar speelt zich een nog interessanter tafereel af. Strak in een opvallend rood pak staat een dandy te wachten. Een lichte glimlach trekt zijn besnorde mondhoeken naar omhoog. Stadsgids én beroepsbelg Tanguy Ottomer staat klaar om een woordje uitleg te geven over de geschiedenis van August. Onder het genot van het huisaperitief, iets friszuur met rabarberwijn en een kruidenbitter, begint hij met het nodige animo te vertellen.
‘Het klooster maakte deel uit van het Militair Hospitaal en er werkten ongeveer 100 zusters waarvan er zo’n 30 zusters permanent gehuisvest werden’, zo vertelt Ottomer. ‘De zusters zorgden voor een indrukwekkend aantal gewonde militairen; er waren 275 bedden beschikbaar voor de soldaten. De zorg werd meer en meer afgebouwd en in de jaren ’80 en ’90 werden de militaire hospitalen gesloten in België.’

Het interieur houdt rekening met de sobere geschiedenis van de Augustinessen

Relax, take it easy
Nu heeft de site een totaal andere invulling gekregen. August is toegankelijk voor iedereen, iets wat vroeger helemaal niet zo was. De huidige bar van August was vroeger de kapel waar enkel de zusters toegang tot hadden. Deze kapel is nu een bar geworden waar iedereen welkom is. Hier geniet je van cocktails en wat bar bites. Perfect om na een drukke werkdag even tot rust te komen.
August is ook een hotel. En wat voor één. 44 kamers en suites om uit te kiezen. Elke kamer is een tikkeltje anders, maar toch is er een rode draad. Het interieur houdt rekening met de sobere geschiedenis van de Augustinessen en alles is op een cleane manier luxueus, maar toch gemoedelijk. Op elke kamer ligt een iPad, of eerder een SuitePad waarmee je de nodige info krijgt over het hotel.
Naast ruime kamers heeft het hotel nog meer te bieden. De wellness zorgt ervoor dat je volledig tot rust kunt komen. Hier binnen hangt een uiterst delicate geur die afkomstig is van de bekende Bamford verzorgingsproducten. De ijsscrub, de buitendouche of de zwemvijver vormen het summum van enkele uren pure ontspanning.
De wellness staat ter beschikking van de hotelgasten maar je kunt het als niet-gast ook boeken.

Moderne brasseriekeuken om duimen en vingers bij af te likken
In de keuken van het restaurant heeft sterrenchef Nick Bril de leiding. De keuze voor Bril was relatief eenvoudig: Nick dient om een statement te maken. En dat lukt aardig. Het voorgerecht bestaat uit burrata met olijfolie en een crème van zwarte olijven. Enkele kerstomaatjes en een stukje aardbei zorgen voor een kleurrijke en lekkere touch. Vervolgens is een tweede voorgerecht aan de beurt, gewoon omdat het kan. Gerookte paling met risotto in het groen. Een toefje smeuïge citroencrème en iets crunchy doen je verlangen naar meer. Elk gerecht wordt voorzien van aangepaste wijn; maar het voorgerecht met paling wijkt enigszins af. Er wordt aan echte food pairing gedaan en in plaats van wijn wordt Duvel geserveerd. Een onverwachte, maar lekkere combinatie.
Tijd voor het hoofdgerecht. Ook hier zijn er twee van, daarom zijn de porties uiteraard ook een tikje kleiner. Als eerste is er griet op de graat die wordt vergezeld door een jus en een crème van aardappel. Daarna volgt er duif met een mousse van bloedworst en topped met Bonito-flakes. Om duimen en vingers bij af te likken.
Afsluiten doen we in het zijgebouw waar we getrakteerd worden op mokka-ijs met crumble en een sublieme pastinaakmousse. Alweer een lekkere en niet alledaagse combinatie.
Het eten is een perfecte weergave van de identiteit van August: verrassend maar toch ongelofelijk toegankelijk.

Meer info? Laat je charmeren door de gedistingeerde luxe van August.
Jules Bordetstraat 5
2018 Antwerpen

Door Gracedyne Neirynck.
Foto’s door Robert Rieger en Frederik Vercruysse.