Fiskeskur
Het Eilandje heeft sinds kort een eigen restaurant waar visliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Fiskeskur is een nieuw visrestaurant van de bedenkers van Bar Noord en Gå Nord en betekent ‘vissershutje’ in het Deens.
Het restaurant ademt een zekere ‘ruwe’ sfeer uit; het gebouw deed vroeger dienst als douanegebouw en de structuur is hetzelfde gebleven. Fiskeskur is dan ook geen typisch restaurant; de vibe is erg los en vrij.
Buiten is er een zonneterras waar je rustig iets kunt drinken. Maar datzelfde terras heeft een extraatje. Er staat een heuse rocket stove die zorgt voor een tikkeltje rock ‘n roll. De stove fungeert als oven waar volop verse vis wordt gegrild. Bovendien heeft Fiskeskur een steeds wisselende kaart die het ontdekken waard is.

Kattendijkdok-Oostkaai 20B
2030 Antwerpen

Fiskekur
Café Arket

Cafe Arket
De Huidevettersstraat in Antwerpen heeft er weer een boeiende zaak bij. Op het eerste zicht lijkt Arket een kledingwinkel net zoals vele andere. Denk aan H&M, maar dan iets stijlvoller. Arket laat zich kenmerken door zijn minimalistische Scandinavische stijl. Mannen, vrouwen en kinderen vinden hier een mooie garderobe. Naast kleren heeft deze winkel ook een soort home collection met hebbedingetjes voor in huis én items om in de tuin te werken. Wat vooral interessant is, is het ‘café’- gedeelte van deze modezaak. Hier bestel je gezonde sandwiches en lichte slaatjes. Tijd voor een vieruurtje? Een koffie met een Zweeds kaneelbroodje of kanelbulle, zal zeker smaken.

Huidevettersstraat 37
2000 Antwerpen

Fiskeskur
Hümm
Lekker eten, een mooi interieur en passie voor milieuvriendelijkheid

Hümm: Food & Wine
De tweede vestiging van Hümm is een pareltje. Het is een mooi pand met hoge plafonds, veel lichtinval en toffe plantjes. Het menu is al even indrukwekkend. Bij Hümm staat alles in teken van versheid en originaliteit. Liefhebbers van hummus en groenten laten zich verrassen door de heerlijke gerechten. Groenten zijn hier de hoofdrolspelers, al staan er ook vleesgerechten op de kaart.
Overdag smul je van uitgebreide menu’s met Midden-Oosterse en Europese invloeden. ’s Avonds ontpopt Hümm zich tot een wijnbar vol natuurwijnen. Eigenaar Frederik Vercammen legt uit: ‘Onze natuurwijnen zijn heel levendig en intens, maar uiterst toegankelijk. Ze bevatten geen sulfieten en elke wijn is een klein beetje anders.’
Het mooie aan Hümm is dat het een soort schakel in een wereld in transitie vormt. Lekker eten, een mooi interieur en passie voor milieuvriendelijkheid maken Hümm de moeite waard.

Dageraadplaats 33
2018 Antwerpen

Felfel
Hümm
Felfel

Felfel
Een heerlijk adresje voor liefhebbers van healthy comfortfood met oosterse en Marokkaanse invloeden. Als je Felfel binnenstapt, valt meteen het interieur op. Eigenaars Anasse en Elias vinden het interieur belangrijk voor een goede totaalbeleving. Het servies en bepaalde decorstukken komen rechtstreeks uit Marokko, wat de zaak ongelofelijk authentiek maakt. Ook de toonbank is een ware eyecatcher omdat ze bedekt is met glanzende roze tegels. Op de toonbank staat thee uitgestald en wat verder liggen Arabische toetjes te wachten om opgegeten te worden. Maar achter de toonbank is where the magic happens. À la minute worden er pitabroodjes gebakken in een speciale tannouroven, eentje die speciaal uit het Verenigd Koninkrijk komt.
Het concept van Felfel is geniaal: hier wordt traditioneel eten in een modern jasje geserveerd. Daarom spreekt de zaak mensen aan uit verschillende bevolkingsgroepen: van jonge hipsters tot oude, schattige dames. Velen willen hun smaakpapillen verwennen met lekker ontbijt of een wrap met zachtgekruide kefta.

Mechelsesteenweg 37
2018 Antwerpen

Hotel Riga
Het is een soort duplex met een extraatje

Hotel Riga
Een culinair bezoek aan Antwerpen kan wel eens uitlopen. Tijd om te overnachten in een boetiekhotel dat tot in de puntjes verzorgd is. Hotel Riga is een recent hotel dat op een steenworp van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ligt. Het hotel bevindt zich in een pand waar vroeger een winkel met reiskoffers was gevestigd, de reistassen van Marcel Riga. Het hotel heeft deze naam behouden. Toegegeven, reistassen en een hotel, die twee horen bij elkaar. Best wel mooi meegenomen dus.
Bij een ongepland bezoekje aan het hotel krijgen we van uitbater Olivier Reyniers meteen een rondleiding doorheen het pand. Er is een centraal gedeelte en een soort achterhuis met enkele kamers. In het hotel zelf ligt er vasttapijt in de gang. Op het eerste zicht is dat weinig opvallend, maar toch zorgt het voor een zachte rock ’n roll-toets. Het tapijt bestaat uit koffers waarvan enkele koffers een speciale inhoud hebben…
De kamers van Hotel Riga zijn heel licht en luxueus en hebben vaak houten accenten. Stuk voor stuk stralen de kamers luxe uit op een rustige manier. Elke kamer is een tikkeltje anders dan de rest. Maar toch vormt alles een mooi geheel. Vooral de suite valt op. Het is een soort duplex met een extraatje. Kenmerkend voor deze suite is het bijhorende dakterras. Van hieruit heb je een uitzicht op de stad én de kathedraal. Perfect dus om nog even na te genieten van de schoonheid van stad Antwerpen.

Korte Koepoortstraat 4
2000 Antwerpen

Door Gracedyne Neirynck.
Foto’s: Tessa Laget.