Heritage
Sebastian woont al vele jaren in België, maar zijn roots liggen in Duitsland. Hij heeft een voorliefde voor groenten en vis en tovert hier de lekkerste combinaties mee op tafel. Onverwachte en gewaagde gerechten bekoren je smaakpapillen wanneer je plaatsneemt in het ongedwongen interieur van Heritage. Het gebouw is een beschermd monument, wat betekent dat de originele houten balken en de terracotta vloer bewaard zijn gebleven. Dit brengt ongelooflijk veel charme met zich mee. Volg Sebastians raad en bestel minstens vier kleine gerechten om een zo uitgebreid mogelijk smakenpalet te proeven. Je kunt je eigen menu creëren of je laten verrassen door de chef. Elk gerecht is geïnspireerd door het Gentse erfgoed, vandaar de naam. Kraakverse producten, lokaal en seizoensgebonden.
Rodekoningstraat 12, in de gezellige straatjes van het Patershol.

Epiphany’s Kitchen
Bij Epiphany’s Kitchen vind je verse en pure ingrediënten waarmee smaakvolle vegetarische gerechten worden bereid. Wie wil, kan aan elk basisgerecht een stukje vis of vlees toevoegen dat op een ecologische manier gekweekt is. Verwacht je aan pizza’s op basis van yuccawortel en kleurrijke pompoenpasta’s. Het leven is een feest en dat zal je geweten hebben. Het is Epiphany’s gouden regel en die komt overal terug, zowel in het feeërieke interieur als in de oprechtheid van de gastvrouw. Violetkleurige bloemen bedekken het plafond terwijl petrolblauwe fluwelen stoelen de dromerige muren complementeren. Een romantische en sprookjesachtige vibe vloeit doorheen het interieur, net zoals in de kledij van haar moeder en modeontwerpster Kaat Tilley.
Burgstraat 10, kortbij het Middeleeuwse pareltje van Gent, het Gravensteen.

Heritage
Epiphany’s Kitchen
Kies voor verschillende kleine gerechtjes en proef van alles een beetje

Madonna
Groenterestaurant Madonna is gelegen in een prachtig neoclassicistisch pand waaraan ook een feestzaal grenst. De balzaal met majestueuze lusters en zwartwitte vloer komt uit op het gezellige terras. In de zomer vertoef je hier in een oase van rust en dat midden in het historische centrum van Gent. Madonna’s keuken is eerlijk en de producten worden er met veel liefde bereid. ’s Middags kun je er terecht voor een veggie lunch, in de namiddag ben je welkom voor een apéro met huisgemaakte hapjes en ’s avonds kun je uitgebreid dineren. Kies voor verschillende kleine gerechtjes en proef van alles een beetje of ga voluit en geniet van een driegangenmenu. De groentekroketjes met tartaar vergezeld van een lokaal biertje vinden wij alvast een goede starter.
Poel 7, vlak achter de gezellige Korenlei.

Madonna
Madonna

LOF
Het vernieuwde boetiekhotel Pillows Grand Hotel Reylof is met het aanpalende restaurant LOF een toppertje van formaat. Het indrukwekkende herenhuis geeft uit op een groot zomerterras waar je in stijl luncht of dineert. Jasper Maatman staat achter de kookpotten en brengt de visie van Ron Blaauw en zijn gastrobar-concept tot leven in het hart van Gent. In LOF staat kwaliteit en eenvoud centraal en dat merk je in zowel de gerechten als in het interieur. Het restaurant straalt klasse uit en is met veel oog voor detail aangekleed. Marmeren accenten en brons- en goudtinten geven de eetzaal een moderne en warme look. Geniet van culinair hoogstaande gerechten in de authentieke setting van het adembenemende pand. Het vegetarische menu is bovendien subliem en onverwachts.
Hoogstraat 36, op 250 meter van Madonna.

Beiruti
Beiruti’s concept blinkt uit in zijn originaliteit. Op de benedenverdieping vind je de shop met streetfood uit Libanon, terwijl fijnproevers terechtkunnen op de eerste verdieping. Van tientallen kleine gerechtjes, allerlei hummusfonteinen tot Mana’eesh (flatbread vers uit de oven met toppings naar keuze) en huisbereide wraps. Beiruti is werkelijk het Libanese streetfood walhalla. De eigenaar Nehme is opgegroeid in Libanon en vertelt maar al te graag over zijn passie voor natuurlijke producten en hoe ze optimaal te bereiden. Check zeker eens zijn blog waar hij onder andere toelicht wie hem inspireert en anekdotes neerpent over zijn jeugd. De Libanese keuken draait vooral om groenten, maar je kunt er ook lamsvlees of kip proeven.
Volderstraat 13, een zijstraat van de bruisende winkelstraat, de Veldstraat.

Door Jill Kempenaers.
Foto’s: Tessa Laget.

LOF
LOF
Beiruti