De ‘Sac à dos Apéro’ is een initiatief van la Ferme du Moncheau, dat is ook de startplek van de wandelingen. Er zijn drie verschillende routes; die van 3,5 km is perfect als je met kinderen op pad bent. Daarnaast heb je ook nog een wandeling van 4,5 km en een van 6,6 km. Dat lijkt niet veel, maar door het heuvellandschap rond Doornik (Henegouwen) doe je er toch bijna twee uren over, zonder pauze dan wel. De routes worden in detail beschreven in een boekje dat je meekrijgt. Foto’s en beschrijvingen van de weg maken het onmogelijk om te verdwalen. Je krijgt ook nog een tweede boekje mee met meer info over alle producten die in de koelrugzak zitten. Spoiler alert: als je de inhoud van de rugzak liever een verrassing houdt, sla dan even volgende alinea over.

Alle producten zijn uitgekozen binnen een straal van 15 km. Zo komt de geitenkaas van een bevriende boer en de groenten van het winkeltje van de zus van Paulien, de persoon die de activiteit mee heeft helpen opzetten. Je krijgt ook heerlijk brood mee om te eten met stukjes kaas uit de regio en paté en charcuterie. In juni krijg je ook nog soep mee, maar in de zomermaanden is het daar iets te warm voor. Het eten zit allemaal in herbruikbare doosjes en er wordt ook meerdere keren gevraagd om geen afval achter te laten. Om je dorst te lessen krijg je appelsap, een streekbier en water in een hervulbare fles mee die je achteraf mag meenemen naar huis. Als je nog eten over hebt, krijg je dat ook mee naar huis, niets belandt dus in de vuilnisbak!

doornik
doornik
Je voelt je dan heel even een buschauffeur die zwaait naar een collega

De wandeling is heel gevarieerd. Je gaat door bossen en velden; doe dus zeker je wandelschoenen aan. Het ene moment lijkt het of je in het zuiden van Frankrijk bent en het andere moment voel je je in het Zwarte Woud. De top van Mont-Saint-Aubert ligt op 145 meter hoogte, het is een pittige klim, zeker met mooi weer. Dat vergeet je wel snel als je boven komt en het uitzicht ziet. Vergeet af en toe niet een slokje water te drinken. Je passeert ook een aantal terrasjes waar je eventueel iets kan eten of drinken.

Je kiest zelf waar en wanneer je pauzeert. Er zijn een aantal plekken met bankjes, maar je komt ook af en toe een veldje tegen, neem dan misschien wel een laken mee om op te zitten. Wie last heeft van hooikoorts vergeet ook best de zakdoek niet. Onderweg kwamen we een aantal vriendelijke wandelaars tegen en een moedige loper die zich de heuvel opwaagde. Je voelt je dan heel even een buschauffeur die zwaait naar een collega, je zit in hetzelfde schuitje en dat schept een band.

Wil je ook een ‘Sac à dos Apéro’ beleven in Tournai? Reserveer een plaatsje via de Facebookpagina van la Ferme du Moncheau (Chemin du Vieux Comté 4, 7542 Mont Saint-Aubert). Momenteel kan je enkel op zondag gaan wandelen en wees snel, want de plaatsen in juni zitten al helemaal vol. Er is ook een mogelijkheid om de wandeling te doen als teambuilding of voor een verjaardag, dat kan dan wel op een andere dag. Voor een volwassene kost de picknick 17,5 euro en voor kinderen 9 euro, te betalen op de dag zelf. Je kan ook ter plekke nog extra drankjes kopen. Voorlopig zijn de boekjes enkel in het Frans beschikbaar, maar een Nederlandse vertaling is in de maak.

Door Tess Bonte.

Alle info over Doornik vind je via deze link.

doornik

Ontdek nog meer artikels over ...