Ik heb iets met moeilijke plekken. Met complexe steden die recente geschiedenis ademen. Het is niet helemaal toevallig dat Berlijn, en dus ook Tel Aviv, helemaal bovenaan mijn wishlist staan. Het DNA van die steden ademt rebellie en veerkracht. En dat merk je aan de inwoners. Aan de vele, jonge mensen. Aan de start-ups. Met Berlijn en Tel Aviv dienen zich twee steden met bijvoorbeeld het meeste aantal vegetarische restaurants per inwoner aan.

Ik was in het najaar van 2019 voor de vierde en vijfde keer in Tel Aviv om deze inspiratiegids te kunnen voorbereiden. De eerste keer moet een jaar of zeven, acht geleden zijn, toen de stad uit een lange winterslaap ontwaakte. Je merkte aan alles dat op de asse van het verleden aan een nieuwe metropool gewerkt werd, met een bijzondere vibe en restaurantscene. Ik durf stellig te beweren dat Tel Aviv op dit moment wellicht al een van de tien beste plekken ter wereld is om uit eten te gaan. Nog niet op dezelfde hoogte als Barcelona, New York, Tokio of Parijs. Maar niettemin wel al met een eigen identiteit, gevoed door de joodse diaspora uit het Midden-Oosten, Oost-Europa en stilaan ook Frankrijk en Zuid-Amerika.

Ik kom altijd graag weer terug naar Tel Aviv. De stad ligt op nauwelijks vier uur vliegen van Brussel, met een tijdsverschil van nauwelijks een uurtje. Het is er bijna altijd terrasjesweer, met temperaturen die ook tijdens de winter zacht en aangenaam zijn. En van april tot en met oktober lonken de goudgele stranden en bruisende clubs. Dat maakt dat ik Tel Aviv in mijn hart gesloten heb.

En dan mogen we natuurlijk niet nalaten om de fantastische culinaire smeltkroes te bespreken

Tel Aviv heeft om meerdere redenen ons hart gestolen. Het is een stad waar je nù naartoe moet. Vele stadsdelen bevinden zich op de overgang naar gentrificatie, dat proces waarbij doorgaans groezelige wijken in korte tijd populair worden, waardoor er handel ontstaat, woningen worden opgeknapt en andere volledig nieuw worden gebouwd. Die combinatie zorgt bij momenten voor een interessante, soms controversiële en vaak hilarische mix.

Tel Aviv is natuurlijk ook een stad aan zee! Van noord naar zuid vind je meer dan tien kilometer populaire stranden, de oorspronkelijke stadsplanners hebben de boulevards ingericht om optimaal van die maritieme aanwezigheid te profiteren. Er dringen zich alweer enkele vergelijkingen op. Tel Aviv heeft de allures van Barcelona, met die immer vibrante sfeer van foodies en boho chic. We zouden zover durven gaan om de stad het Barcelona van het oosten te noemen, en dat heeft ook een architecturale reden. Waar in Barcelona het modernisme de dominante stroming is, is Tel Aviv meer nog dan Berlijn de mondiale hoofdstad van de Bauhausbeweging.

En dan mogen we natuurlijk niet nalaten om de fantastische culinaire smeltkroes te bespreken die Tel Aviv aan het worden is, iets wat we dan ook in geuren en kleuren doen in het boek. De Joodse diaspora bracht altijd al recepten mee uit de wereldkeuken. Van Irak over Jemen tot Ethiopië. Van Polen over Oekraïne tot Rusland. De Sefardische keuken uit Spanje en Portugal! Zelfs uit Brazilië en Mexico vinden we invloeden terug in de gastronomie van Tel Aviv.

Nothing makes me quite as happy as eating in Tel Aviv kost €18,50 en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.
Hoe bestellen? Stuur een mailtje naar het adres in deze link, met je naam en adresgegevens. Wij nemen contact met je op voor de verzending.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...