Hummus
Je hebt het in alle kleuren en smaken. De basis van hummus zijn kikkererwten en Tahin (sesamzaadpasta). Voor wie wat avontuurlijker wil gaan, is er pompoenhummus, zoete aardappelhummus, wortelhummus, paprikahummus, enz… Wij aten onze hummus het liefst bij Ramesess en Dr. Shakshuka.

Shakshuka
Die eet je het allerbest bij Dr. Shakshuka. Die mens is niet echt medisch onderlegd, maar heeft wel hét beste medicijn tegen een grote honger. Je vindt Dr Shakshuka in Jaffa, het oude gedeelte van de stad. Toegegeven, er komen veel toeristen, maar ook de locals komen maar al te graag op doktersbezoek. Shakshuka eet je als ontbijt. Het is een pittige tomatensaus met gepocheerde eieren en Oosterse kruiden zoals komijn en cayennepeper. Dat alles wordt geserveerd in een gietijzeren pan (geen idee of dat een vereiste is, maar het ziet er wel tof uit.) How to eat? Scheur een stukje van het brood dat erbij komt, duw dat eerst in het ei, daarna in de saus en genieten maar. En als zelfs Sandra Bekkari er een recept voor heeft, dan weet je dat je toch al geen schuldgevoel moet hebben achteraf.

Dr Shakshuka
Ramesses Masabaha
Dé allerbeste aubergine aten we eigenlijk in Jeruzalem, op een uurtje rijden van Tel Aviv

Aubergine
Ook gegrilde aubergine zou in een receptenboek van Sandra passen. Probeer het bij Port Saïd bijvoorbeeld. Het restaurant is geweldig populair bij de locals. Je kunt er niet reserveren, maar het wachten is de moeite waard. Trouwens, tijdens het wachten (in de zon) krijg je een shotje sterk spul: goeie service. De chef, Eyal Shani, is één van de bekendste chefs van Tel Aviv. Hij heeft meerdere restaurants in de stad: King George, Abraxas North, Salon Romano, TEDER.FM en HaSalon.
Dé allerbeste aubergine aten we eigenlijk in Jeruzalem, op een uurtje rijden van Tel Aviv. Het kleine restaurant Azura ligt goed verborgen, maar wat een parel! In Vlaanderen zou een plek als Azura omschreven worden als een groezelige keet waar zelfs de voedselinspectie liever weg blijft, maar neem het risico en vlij je neer op de plastic stoelen. Nog geen twee minuten later proef je dé allerbeste gegrilde aubergine die je ooit zult eten. Deze versie kwam op tafel met gehakt, pijnboompitten en een kaneelsaus.

Rugelach
Oké, je hebt nu al behoorlijk wat gegeten, maar je hebt altijd nog een gaatje vrij voor een vieruurtje. Probeer dan zeker ‘s een Rugelach. Die ziet eruit als een croissant met chocolade, maar is eigenlijk een typisch Joods gebakje van boterdeeg en wordt vaak gevuld met pecannoten en kaneel. Wij kochten onze Rugelach bij Abulafia Bakery.De bakkerij wordt uitgebaat door een sympathieke bakker en zijn zonen. Ook dit plekje vind je in Jaffa, het oude gedeelte van Tel Aviv. Je kunt niet missen: de plek waar je mensen met grote ogen ziet grijpen naar de gebakjes in de etalage: daar moet je zijn.

Port Saïd
Abulafia Bakery

Shawarma
Pita en falafel eet je in Israël niet alleen na een dronken avond in één of andere TL-verlichte bar. Enfin, ook die vind je in Tel Aviv. Maar je vindt er ook de échte Shawarma. Het beste broodje Shawarma vind je bij Hakosem Falafel, aan King George Street, vlakbij Dizengoff Square. Goed nieuws voor diegenen die toch eerst tien pinten achterover willen hijsen: Hakosem Falafel is redelijk laat open, je kunt ter plekke ook lokale biertjes bestellen én ze hebben er ook halve porties Shawarma (voor mensen die hun fond net iets te zwaar hebben gelegd.) Ook hier krijg je wachtverzachters: huisgemaakte falafel. Helaas duurt het wachten niet lang.

Zin in lekkere mezze met onder andere gegrilde aubergine?

Neem je liever niet het vliegtuig of is je reisbudget voor dit jaar al op? Hoera voor het internet, want dat staat boordevol recepten (met dank aan Sandra Bekkari). Of je gaat de gerechten in eigen land zoeken. Op deze adresjes bijvoorbeeld.

De Hummus bij Humus x Hortense in Elsene (Brussel) is overheerlijk. Shakshuka duikt hier en daar op. Zo vind je het gerecht bijvoorbeeld in de supergezellige ontbijtbar Caravan bij Park Spoor Noord in Antwerpen, of bij de recent geopende havermoutbar Oats Day Long in Gent.

Zin in lekkere mezze met onder andere gegrilde aubergine? Die vind je bij de vele Libanese restaurants in ons land, maar grote kans dat je de ‘Moutabal’ bij O Liban in Brussel heerlijk zult vinden.

Als je dan toch in Brussel bent, kun je ineens ook de pita en falafel proberen van Mister Falafel op de Lemonnierlaan. De zaak is amper drie meter breed, waardoor je er anders snel voorbij zou wandelen. Doe dat vooral niet en laat je pita vullen met verse groentjes en huisgemaakte falafel, en dat voor maar vier euro.

En dan zitten we met een gat in de markt: Het typisch Joodse gebakje, Rugelach, ben ik nog nergens tegen het lijf gelopen. Maak het, produceer het, breng het op de markt en ik ben de eerste in de rij om te komen voorproeven.

Mazzeltov.

Door Liesbeth Verhulst.