Bezoek het feeërieke herenhuis Maison Léon Losseau

Liefhebbers van art-nouveau-architectuur kunnen in Bergen hun hart ophalen tijdens een bezoek aan het prachtige herenhuis Maison Léon Losseau. In de 18e eeuw ontwierp de beroemde architect Victor Horta dit prachtig staaltje architectuur. Het statige herenhuis wordt dan ook niet voor niets een van de juwelen van de art nouveau genoemd. De prachtige art-nouveau-details aan zowel de binnen- als buitenkant van dit gebouw maken het absoluut de moeite waard om hier langs te gaan en je te laten betoveren door de prachtige ontwerpen van Horta.

Verbreed je algemene kennis in het Mundaneum

Het Mundaneum of ‘De Papieren Google’ is een uitzonderlijk archiefcentrum waar twaalf miljoen bibliografische fiches bewaard worden, goed voor maar liefst zes kilometer aan papieren documenten. Het gebouw beschikt over een belangrijke erfenis aan documenten uit de Belgische geschiedenis, zoals Het Internationaal Persmuseum, Fondsen over Anarchie, Feminisme en Pacifisme en Het Universeel Bibliografisch Repertorium.Het Mundaneum beschikt over een museum- en expositieruimte, waar je als bezoeker een duik neemt in de wondere wereld van ‘The Memory of The World’.

Laat je verrassen door hedendaagse kunst in het MACS

Het MACS, Museum voor Hedendaagse Kunst van de federatie Wallonië-Brussel, is een aanrader voor degenen die houden van moderne kunst. Het museum bevindt zich net buiten het centrum van de stad, op de site van de voormalige steenkoolmijn van Le Grand-Hornu. Door middel van verschillende, tijdelijke tentoonstellingen biedt het MACS zijn bezoekers een opmerkelijke kijk op hedendaagse kunst van de 21e eeuw.

WBT – J.P. Remy, Foundation Losseau
CGT – A. Siquet, MACS
CGT – Arnaud Siquet, Belfort
CGT – Arnaud Siquet, Mundaneum

Ontdek de magie van het barokke Belfort van Bergen

In het hart van Bergen pronkt het statige, barokke Belfort. Deze omvangrijke toren is dé eyecatcher van Bergen en kent een lange geschiedenis. Al vier eeuwen lang is dit prachtige Belfort een vaste waarde in het centrum van Bergen, de toren waakte over de stad en waarschuwde zijn inwoners voor gevaar met zijn beiaard. Het Belfort van Bergen is het enige barokke Belfort van België en behoort tot het Unesco-werelderfgoed. In het interpretatieve Belfort museum kom je alles te weten over de bouw, de architectuur en het verleden van dit prachtige Belfort.

Bewonder de omvangrijke geschiedenis van de Sint-Waltrudiskerk

In het centrum van Bergen pronkt de prachtige collegiale Sint-Waltrudiskerk. Deze gothische kerk werd tussen de 15e en 17e eeuw opgetrokken en speelt tot op de dag van vandaag een zeer belangrijke rol in het leven van heel wat Bergenaren. Je kan hier prachtige albasten beelden en hoge, gekleurde glazen ramen uit de 16e eeuw bewonderen. Daarnaast wordt er het mooiste religieus zilverwerk van België  tentoongesteld. Hier vertrekt ook elk jaar de beroemde optocht van Car d’Or tijdens de Ducasse van Sint-Waltrudis. Bezoek dus zeker dit uitzonderlijke gebouw als je naar Bergen komt!

WBT – J.P. Remy, Sint-Waltrudiskerk
WBT – J.P. Remy, Sint-Waltrudiskerk

Dompel jezelf onder in de legende van de Stad van de Doudou

Wie geïnteresseerd is in de rijke folklore van Bergen, kan in het museum van de Doudou alles te weten komen over de stad en zijn eeuwenoude tradities. Ieder jaar komen de inwoners van Bergen samen om hulde te brengen aan de Heilige Waltrudis en voeren ze de Ducasse van Mons op. Tijdens een bezoek aan het museum beleef je deze legende van de Ducasse van Bergen alsof je er middenin zit en zweef je even tussen realiteit en fantasie.

Verken de archeologische site van Spiennes

Ook buiten de stadsmuren van het majestueuze Bergen zijn er verschillende bezienswaardigheden die absoluut het verkennen waard zijn. Op amper acht kilometer van het centrum van de stad vind je de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes terug. Deze archeologische parel is Unesco-werelderfgoed én een belangrijk staaltje geschiedenis voor België. Daal af in de adembenemende grotten en ontdek deze site in al zijn pracht en praal. Of verken de bosrijke omgeving tijdens een aangename fiets- of wandeltocht.

Door Margot Domen
Foto bovenaan: WBT – Anibal Trejo

Benieuwd om Bergen en omstreken te verkennen? Neem dan zeker eens een kijkje op VISITWallonia.be, waar je alle info vindt om jouw verlanglijstje af te vinken!

Benieuwd naar andere leuke locaties in Wallonië? Check dan ook onze reportages over La Louvière, Marche-en-Famenne en Charleroi.

WPT – J.P. Remy, Mijnen van Spiennes

Ontdek nog meer artikels over ...