Fuck, dit is hoog”, roep ik uit. Met één hand probeer ik me krampachtig vast te houden aan de ladder. De andere hand draagt een fles bubbels en uit elke broekzak piept een glas. Met de begane grond zo’n 4 meter onder mijn voeten, zit ik halverwege onze boscabine. Ik klauter verder met de vastberadenheid van een spelend kind dat de top van de klimspin wil bereiken. Gemotiveerd om te aperitieven op het dakterras.
Een half uur eerder stapten we onze logeerplek Tower #1 binnen. De boskathedraal van Slô is een robuuste, houten toren die ondanks zijn monumentaliteit volledig in het bos opgaat. Het is een van de zes luxe boomhutten in een 11 hectare groot Ardens bos in de provincie Luxemburg. Op een uur rijden van Brussel, maar toch mijlenver van de ratrace. Een plek waar de rustzoeker koffie slurpt met zicht op wiegende bomen. Waar de architectuurliefhebber zich aan het sublieme spel van hout en glas vergaapt. Een toevluchtsoord voor de drukbezette (stads)mens, zo bedachten oprichters Tim Goes en Toon Haverals het concept Slô.

Onze logeerplek hangt maar een meter van de grond, maar doet absoluut niet onder. Het volume is simpelweg imposant

Hoog in de bomen geeft de avondzon flink katoen. De boomkruinen kleuren warm oranjegoud, in de lucht hangt het gezang van vogels. Naarmate de laatste druppel van de fles schuimwijn nadert, raakt onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Tijd voor een avondwandeling met een missie: de zoektocht naar de andere boomhutten. Het meest opvallende ontwerp is de Glass Cube. Een glazen kubus hoog in de bomen met een 360 graden zicht op het bos. De Flying Fermette, 3 meter hoog, heeft wat weg van een landelijke woning. En dan is er de Tower, met zijn 8 meter hoogte een knipoog naar de structuur van een kathedraal. Elke cabin wordt door de bomen gedragen. Zodat je bij wijze van ritueel de dagelijkse sleur en bekommeringen van je afschudt wanneer je de boom ingaat. Onze logeerplek hangt maar een meter van de grond, maar doet absoluut niet onder. Het volume is simpelweg imposant. Grote glaspartijen zuigen het bosgevoel langs alle kanten naar binnen. Vanuit de leefruimte klimmen we met een ladder tot aan de eerste mezzanine met tweepersoonsbed. Van daaruit bereiken we de tweede mezzanine, opnieuw met slaapplaats voor twee. Zelf vanuit ons bed hebben we zicht op de bomen.

Een halfuur lang lopen we achter een nachtvlinder aan om het insect weer de vrije natuur in te sturen

De boomhutten liggen in een bos aan de rand van het dorpje Humain, tussen de Ourthe en de Lessevallei. Een groene omgeving met tal van wandelroutes, waarvan een groot deel aan het kerkje van Humain start. Al valt er eigenlijk ook in de cabin zelf allerlei te beleven. Uitpluizen hoe het composttoilet werkt bijvoorbeeld. De faciliteiten van de boomhut zijn namelijk back to basics,maar dan wel met het nodige comfort. Er is geen frigo, wel een koelbox verstopt onder de eettafelbank. Elektriciteit komt van mobiele batterijen, zuinig zijn is de boodschap. Er is warm water, al moeten we het onder de douche doen met een 4 minuten per persoon. Verder ontpoppen we ons tot vlindervangers. Een halfuur lang lopen we achter een nachtvlinder aan om het insect weer de vrije natuur in te sturen. De houtkachel haalt dan weer de vuurmasters in ons naar boven. Terwijl onze huisbereide parmigiana di melanzane in het oventje bovenop de kachel opwarmt, beoefenen wij de kracht van geduld. Na een dag vol boomhutbelevenissen kruipen we uiteindelijk voldaan onder de wol. Het gigantische dakraam trakteert ons op een subliem sterrenspel. Slaapwel, Grote Beer. Welterusten, sprookjesachtige bos.

Meer weten over de reeks over bos- en natuurhuisjes? Volg het Instagramaccount van Laura via deze link!

Tekst en foto’s: Laura Claessens
Hoofdfoto: Lies Engelen

Slô biedt zes unieke cabins aan met drie verschillende designs. The Glass Cube voor 2 personen, vanaf € 150/nacht. The Flying Fermette voor 4 personen, vanaf € 160/nacht. The Tower voor max. 5 personen, vanaf € 180/nacht. Alle info op www.slo-escape.com, via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...