Suppen op het water
Suppen is de trend van het moment. In Vlaanderen al heel gekend, in Wallonië iets minder. Maar onze Franstalige vrienden maken een inhaalbeweging. Op het stuwmeer van Nisramont kan je suppen met je eigen plank of er eentje huren. Er is zelfs een speciale formule waarbij je je hond mag meenemen op je supplank. Wie het rustige water liever achter zich laat, kan met zijn eigen plank op de rivier Amblève suppen. Ook aan de voet van het kasteel van Bouillon start je je supavontuur waarbij je de Semois afvaart – of beter peddelt. En het grootste merencomplex van België, les Lacs de l’Eau d’Heure met le Lac de la Plate Taille, mag natuurlijk niet ontbreken. Elke vrijdagavond kan je er genieten van de zonsondergang vanop je plank.
Reserveer een dagje suppen via sup-ardennen.be, semois-kayaks.be of planche-a-voile.be.

Wandelen à volonté
In Wallonië kan je wandelen en blijven wandelen. Niet alleen door de bossen en langs koolzaadvelden, maar ook in de vallei van de Hoëgne. Trek je wandelschoenen aan voor een prachtige wandeling van 11 kilometer door deze vallei waarbij een klein beekje uitgroeit tot de romantische Hoëgne-rivier met onstuimig karakter. Voor wie graag wandelt in een wilder en eerder verlaten gebied met een mooi aanbod aan fauna en flora is er het natuurpark Hoge Venen-Eifel. Vanaf de startpunten Baraque Michel, Mont Rigi en Signal de Botrange kan je prachtige wandelingen maken. Wist je trouwens dat die laatste het hoogste punt is van België? Wie het gehad heeft met de alledaagse wandelingen kan een ezelwandeling doen. Le Mont des Ânes biedt wandelingen van een halve of volledige dag voor een tocht met een ezel in de buurt van Mormont. Door de bossen en de velden, op het ritme van dit trekdier dat meteen je kinderen en/of bagage meezeult. Ook in het dorpje Feluy kan je anderhalf uur wandelen met ezel en kar dankzij Balad’âne. Tot slot brengt het Grote Routepad je langs de Waalse trappistenabdijen van Chimay, Rochefort en Orval. Een mooie tocht en daarna een verfrissende trappist. Heerlijk, toch?

Wallonië
Wallonië
Wie nog een stapje verder wil gaan om zich goed te voelen, kan ook bomen knuffelen

Wie niet weg is, is gezien
In Wallonië zijn er verschillende observatie- en panoramapunten. Vanop grote hoogte kan je het hele landschap afspeuren. Spot jij ook een hertje of haas? Het uitzichtpunt ‘Le Tombeau du Géant’ is zeer bekend. Er starten diverse wandelingen die je meenemen langs de oevers van de Semois. Maar ook op andere plekken in Wallonië staan uitkijktorens: Belvédère de Wellin, Belvédère de Bouillon, le Tour Leroux en de Baudewijntoren van Gemmenich op het drielandenpunt. Deze toren staat symbool voor de grenszone tussen België, Nederland en Duitsland en geeft een mooi uitzicht op de omliggende bossen.

Kano- en kajakavonturen
Kano- en kajakafvaarten zijn al langer populair in het zuiden van ons land. In een mooie, rustige en groene omgeving geniet je van een tochtje op het water. Vaar de Viroin af en kies uit drie routes van 7, 13 of 20 kilometer. Je brengt je eigen kajak of kano mee of je kan er eentje huren. Ook in het mooie Dinant kan je een kajak of kano huren en van daar de Lesse afvaren – 12 kilometer lang. Dit is trouwens een van dé steractiviteiten in Wallonië. Semois Kayaks nodigt je uit om pittoreske plekjes in de Semoisvallei in de Ardennen te ontdekken vanop het water. Kies een route van 4, 15 of 20 kilometer en een geschikt vertrekpunt. Op het meer van Virelles kan je zelfs bij de eerste ochtendschemering een kanotocht doen terwijl de zon stilaan ontwaakt. Wie wat meer avontuur wil, kan raften op de Ourthe. Afhankelijk van het weer krijg je een woelige afdaling voorgeschoteld.

Bosbaden maken je zen
Bosbaden kennen een Japanse oorsprong, maar winnen aan bekendheid in het westen. Sylvotherapie, zoals het ook genoemd wordt, houdt in dat je tijd doorbrengt in een bos en je vijf zintuigen maximaal gebruikt om er tot rust te komen en te connecteren met de natuur. Deze activiteit is goed voor je gezondheid en humeur. Met een bosbad koppel je je los van de dagelijkse rush en ontspan je volledig. Externe prikkels zijn uit den boze, enkel jij en de natuur zijn van tel. Wie nog een stapje verder wil gaan om zich goed te voelen, kan ook bomen knuffelen. In de Ardennen zijn er bossen genoeg waar je tot rust kan komen, maar het woud van Tenneville is intussen gekend terrein voor bosbaders en boomknuffelaars.

Door Jana Baert

Meer info over alle natuuractiviteiten vind je via visitwallonia.be/eenmetdenatuur.

Wallonië

Ontdek nog meer artikels over ...