Als kleine pagadder was ik altijd op post wanneer de sprookjesverhalen van de gebroeders Grimm op de buis verschenen, alleen al de begingeneriek met klassieke muziek toverde pretoogjes en een glimlach op mijn gelaat. De tentoonstelling Beestig! blies deze infantiele verwondering nieuw leven in. Muzikale klavecimbelklanken begeleiden mij naar de benedenlakenhalle waar de levendige jachttaferelen van de 16de tot 18de eeuw hoogtij vieren. Het serene landschap dat rust en vrede uitstraalt, wordt opgeschrikt door jagers die door het struikgewas sluipen op zoek naar loslopend wild. Honden rennen over de heuvels en drijven een dartelend damhertje in het nauw. In adellijke kringen was voornamelijk de valkenjacht vroeger een belangrijk en prestigieus tijdverdrijf.

Op één van de wandtapijten galopperen paarden door het bos. De koninklijke klederdracht van de ruiters verraadt hun invloedrijke machtspositie. Hoog boven de bomen slaan valken hun vleugels uit op zoek naar een smakelijke prooi die in de keizerlijke hoven voor een feestmaal zorgen. De creaties in deze zaal kan je vergelijken met pagina’s uit het ‘Waar is Wally’-zoekboek, drukke plaatjes met oog voor detail. In het paleis zorgt de jolige nar voor vrolijkheid, de keizerlijke familie geniet van een royaal diner en op het riviertje naast de bloementuin geniet een romantisch stel van een boottocht. Hier geef je je ogen rijkelijk de kost en ga je op zoek naar de verhalen die op elk doek afgebeeld staan.

(Lees verder onder de foto’s.)

Landschap met pergola en grote beesten, 1560-1580 I Zuidelijke Nederlanden I privécollectie
© Stad Oudenaarde
In de bovenste zaal flaneer ik tussen decoratief groenwerk waar dieren verborgen zitten tussen het struikgewas, geweven landschappen die de illusie van een wandeling tussen gekrulde bladeren opwekken

In de bovenste wandtapijtkamer flaneer ik tussen decoratief groenwerk waar dieren verborgen zitten tussen het struikgewas, geweven landschappen die de illusie van een wandeling tussen gekrulde bladeren opwekken. Fantasierijke mythologische wezens, exotische paradijsvogels en realistische dieren die door het boslandschap paraderen, vullen het voorplan van deze kunstwerken. Op de boord primeert een rijk boeket van bloemen, kleurrijke plaatjes met een floraal karakter. Elk dier heeft een symbolische betekenis die bijdraagt aan de moraal van het wandtapijt. De uil staat voor wijsheid, een vredesduif brengt liefde en de bij is het symbool van communicatie of vrouwelijke samenwerking. In vergelijking met de eerste zaal zorgen deze tapijten eerder voor sfeervolle taferelen.

In de Wunderkammer bewonder ik een rijke verzameling van kunst en rariteiten. Vanaf de 15e eeuw steeg de populariteit van dergelijk kabinet met exotische zeldzaamheden en opgezette dieren, een vorstelijke collectie die ze hier in het MOU terug tot leven wekken. Het pronkjuweel is het gracieuse drankenskelet, naar het sierlijke silhouet van dit mythische figuur kijk ik vol verbazing. Als afsluiter ga ik nog even langs in de torenkamer. Voor het raam is een weefster met naald en draad in de weer. Overal in de kamer liggen katoenen rolletjes met kleurrijke draad die oude herinneringen voor eeuwig en altijd in beelden vertalen. Door de ruit piep ik naar het stadscentrum van Oudenaarde. Dit zicht schudt mij wakker uit het sprookjesverhaal van de wandtapijtkunst waar ik vandaag even in meespeelde, een rol die ik met glans doorstond en met plezier nogmaals zou vervullen.

Weekendje Weg

Zin om je bezoek aan Beestig! meteen te combineren met een weekendje Oudenaarde? Ook op culinair vlak heeft deze stad in de Vlaamse Ardennen heel wat te bieden. Aan het water van Oudenaarde proef je in restaurant De Jachthaven van Franse klassiekers in een uniek scheepskader. In het knus koffiehuisje Beans and Dreams kan je overdag binnenwippen voor een kopje zwart goud en zoet gebak. Mag het net dat tikkeltje meer zijn? In de Zwadderkotmolen geniet je van topgastronomie met seizoensgebonden gerechten die ze met liefde voor jou bereiden in een historische molen. Na een smaakvol avondje kan je in B&B ’t Huys van Enaeme aanbellen waar de landelijke inrichting van de kamers voor een oase van rust, warmte en gezelligheid zorgt. Ben je iemand die liever in een luxueus hotel vertoeft? Bij La Pomme d’Or in het hart van Oudenaarde kan je kiezen tussen comfort of superior rooms met een stijlvol interieur. In de Vlaamse Ardennen krioelt het van de topadresjes, dus neem zeker zelf een kijkje en pik je favoriet eruit.

Praktisch

  • De tentoonstelling Beestig! loopt nog tot 30 september 2022 in het MOU (Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen). Voor een individueel bezoek met audioguide betaal je 10 euro. Tickets en extra informatie vind je hier terug.

Door Eline September.

Jachtfestijn, 1550, Edingen I KBC Bank NV, Antwerpen I © Museum Snijders & Rockoxhuis
© Stad Oudenaarde
© Stad Oudenaarde

Ontdek nog meer artikels over ...