Door het platteland, de natuur, charmante dorpen en bruisende steden, de Wijn en Smaak Routes vormen in totaal twaalf smakelijke ontdekkingstochten door Lombardije, goed voor zo’n 1.500 kilometer, die je laten proeven van de meest iconische lokale delicatessen. Je maakt er kennis met unieke kwaliteitsproducten en maakt deel uit van hun cultuur en tradities. Aan jou de keuze om deze goed bewegwijzerde routes met de auto, per fiets, of te voet te volgen. Wij tippen alvast onze favorieten.

1. De Strada dei Vini e dei Sapori della Valtellina (wijn- en spijsroute van de Valtellina) is een fascinerende 67 km lange schilderachtige route door de wijngaarden en producenten van de Nebbiolo delle Alpi, die Ardenno met Tirano verbindt en de Valtellina doorkruist. Hier zijn talrijke getuigen van de rijke geschiedenis van deze regio terug te vinden: van rotsgravures tot kastelen en de paleizen van de stadscentra met hun verbazingwekkende fresco’s en talrijke heiligdommen die symbolisch oprijzen uit een zee van wijngaarden. De wijnbouw in deze vallei is een onmisbare economische hulpbron geweest en heeft een fundamentele rol gespeeld bij het behoud van het landschap. Je kan hier zelfs slapen tussen de wijngaarden, omgeven door de stilte van de Alpen. Ook onderdeel van de route zijn de gastvrije wijnkelders waar  je proeverijen en rondleidingen kan volgen, en de restaurants die typische recepten aanbieden met lokale producten van topkwaliteit, vergezeld van de heerlijke wijnen uit de Valtellina.

2. De Strada dei Vini e Sapori del Garda: typische producten hier zijn de Formagella uit Tremosine, de Formagella uit Valtenesi, de Soppressata uit Brescia en andere uitstekende vleeswaren, maar ook citrusvruchten uit de prachtige citroenboomgaarden van Garda en olijven waarmee een geurige en gegeerde extra vergine olie wordt gemaakt. De boerderijen produceren ook likeuren en distillaten zoals Acqua dolce tutto cedro di Salò, Limoncello di Gargnano, en Spirito di arancio amaro di Limone sul Garda.

3. Het ritme van de wijnstokken kenmerkt de morenische heuvels van Mantua en de bergtoppen die boven het meer uittorenen. Deze wijnranken produceren DOC-wijnen zoals Garda Interregionale, Riviera del Garda Bresciano en San Martino alla Battaglia en IGT-wijnen zoals Alto Mincio en Benaco Bresciano. Tot de lokale gerechten op deze Smaakroute horen uiteraard die met vis uit het meer: gebakken agone, gegrilde paling en kopvoornsoep. Verder naar het zuiden, in een perfecte mix van kunst en natuur, ligt ook nog het prachtige Rocca di Manerba en zijn Archeologisch Natuurpark.

(Lees verder onder de foto’s.)

Lombardije
© inLombardia
© inLombardia
Lombardije
© inLombardia
Lombardije
© inLombardia
© inLombardia

4. De Oltrepò Pavese Wijn en Smaak Route, zo’n 60 kilometer lang, biedt een unieke verzameling van smaken en authenticiteit: van de vlakten naar de heuvels, met zachte stijgingen en dalingen en een vaak mild en winderig klimaat. De streek is ideaal voor het verbouwen van wijnstokken (met een oppervlakte van 16.000 hectare). Wijnen die je hier kan proeven zijn onder meer Oltrepò Metodo Classico DOCG, Cruasè en Oltrepò Pavese DOC in zijn verschillende vormen (Bonarda, Barbera, Sangue di Giuda en Pinot Nero, waarvoor het de belangrijkste Italiaanse wijn in termen van grootte is). Hier, tussen de heuvels zijn bovendien enkele van de mooiste dorpen in Italië ingebed. In Broni, bijvoorbeeld, is de middeleeuwse geschiedenis in de straten geëtst, in Stradella kan je dan weer het beroemde accordeonmuseum bezoeken (muziek is een andere passie van dit gebied) en dan, verder naar het zuiden, vind je Zavattarello met zijn stenen kasteel dat het vredige omringende landschap domineert, Fortunago en Varzi, beroemd om zijn salami, uitstekend voor een aperitief vergezeld van een goed glas wijn.

5. Franciacorta is synoniem met bubbels, bekend en gewaardeerd in de hele wereld. De Strada del Vino della Franciacorta is een route van 80 km die van het ene wijnhuis naar het andere leidt, door spectaculaire landschappen. Bij de wijnglazen kunt u kiezen uit een verscheidenheid aan lokale gerechten, zoals vleeswaren en kazen, polenta met gedroogde sardientjes (Slow Food presidium), een typische vis uit het meer die perfect past bij Franciacorta. Dit gebied kan niet alleen de wensen van liefhebbers van eten en wijn bevredigen, maar ook die van hele families die dorpen, kastelen, middeleeuwse forten en historische villa’s wil ontdekken. Geschiedenis en cultuur komen samen in een unicum van architectonische rijkdommen en ambachtelijke tradities verspreid over het hele grondgebied. Ook de grote kloostercomplexen zoals het Convento dell’Annunziata in Rovato en de Abbazia Olivetana di San Nicola in Rodengo Saiano zijn een bezoek waard. Een heel bijzondere plek is het natuurreservaat Torbiere dat uitkijkt over het Iseomeer: het bestaat voornamelijk uit rietvelden en watervlakten omringd door akkers. Natuur- en vogelliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Ook een uitstapje naar Bergamo – een Unesco Creative City vanwege zijn unieke gastronomie – en zijn beroemde Kaasvallei zijn zeker een bezoekje waard.

Van de Alpen tot de Povlakte, van de grote meren tot de glooiende heuvels, een uitstapje naar het platteland, tussen de rijen wijnstokken en de nectar van Bacchus: De smaakroutes van Lombardije verwelkomen fijnproevers het hele jaar door.

Foto bovenaan: © inLombardia. 

Proeven van nog meer Lombardije? Dat kan alvast op Italia.it. Liever helemaal zen worden in Zuid-Tirol? Daarover lees je hier alles.

© inLombardia

Ontdek nog meer artikels over ...