In Porto lijkt alles vanzelf te gaan. Er valt immens veel te beleven en het is onmogelijk om je hier te vervelen. Geniet van een terrasje met zicht op de Douro-rivier of ga naar een strand in de buurt en leer er surfen. Mogelijkheden genoeg. Het allerleukste is verdwalen in de straatjes en niet weten waar je eindigt. Om je op weg te helpen geeft june. 5 highlights van deze verbluffende stad.

Majestic Café
Een eerste halte is het bekende Majestic Café. Het is al even majestueus als de naam doet vermoeden. Dit grandioze café in Belle Epoquestijl brengt je helemaal terug naar een ander tijdperk. Hier bestel je een dampende koffie met de typische pastéis de nata, heerlijke bladerdeeggebakjes gevuld met een soort vanillepudding. Puur genieten.

Livraria Lello
Een van de mooiste boekhandels ter wereld ligt in Porto. Volgens de legende heeft J.K. Rowling er inspiratie uit gehaald en heeft ze deze verwerkt in de draaiende trappen uit het Harry Potteruniversum. Een bezoek aan deze unieke locatie bereid je maar best goed voor. Je zal even in de rij staan om toegelaten te worden tot de livraria. Maar als je eenmaal binnen bent, was dat het wachten meer dan waard.

Kies maar iets waar enkel locals zitten

Portohuizen
Porto is de bakermat van de portwijn. Als je via de Dom Luis I-brug de Douro-rivier oversteekt, kom je in Vila Nova De Gaia terecht, waar de porthuizen liggen. Zowat elk porthuis geeft een rondleiding met nadien een tasting. De rondleidingen van bekende huizen zoals Sandeman, Offley en Calem zijn snel uitverkocht, maar laat zoiets geen domper op de pret zijn. Een minder bekend huis zoals bijvoorbeeld Burmester geeft ook begeleide tours. Het is er rustiger waardoor je meer in dialoog treedt met de gids. Als je geluk hebt, mag je zelfs een extra portsoort proeven, die oorspronkelijk niet in de prijs is inbegrepen. Portugezen zijn de vriendelijkste mensen ter wereld, als je ze een beetje leert kennen.

Een hongertje gekregen?
Wat is een bezoek aan Porto zonder de authentieke Portugese keuken uit te proberen? De regels om goed uit eten te gaan, zijn hier onvoorstelbaar simpel. Wil je goedkoop eten? Verken dan de kleine, gezellige straatjes. Zoek een piepklein restaurant dat er op het eerste zicht weinig speciaal uitziet. Nog beter: kies maar iets waar enkel locals zitten. Dan weet je dat je op het einde van de avond ongelofelijk lekker en authentiek zal gegeten hebben.
Wil je een sprankelende ervaring? Struin dan langs de oever van de Douro; daar eet je terwijl je een fantastisch uitzicht hebt. Kies voor de bruisende kant aan het Ribeira district, met uitzicht op het water en op de aloude porthuizen. Restaurant Fish Fixe is hier zeker een aanrader.
Natuurlijk kun je ook de Ponte Luis I brug oversteken. Aan de kant van de vele wijnkelders in Vila Nova de Gaia zijn er minstens evenveel restaurants. Bovendien kijken deze restaurants telkens uit op het oude en kleurrijke Ribeira stadscentrum.

Maar voor we naar huis gaan, drinken we nog een glaasje port

Zonsondergang op de Ponte Dom Luis I
De beste manier om je Portugese avontuur in stijl af te sluiten is met een zonsondergang. Liefhebbers van pure romantiek mogen een zonsondergang op de Ponte Dom Luis I-brug niet missen. Om er te geraken moet je wel wat moeite doen. Ofwel volg je de vele trappen die naar de brug leiden, ofwel neem je de tram. Het wijst zichzelf wel uit hoe je er geraakt. Voor een prachtig uitzicht kies je best voor het bovenste brugdek.
De ondergaande zon sluit meteen ook een geweldige ervaring in Porto af. Maar voor we naar huis gaan, drinken we nog een glaasje port. Of misschien wel meer dan één.

Door Gracedyne Neirynck.

Laat srprs.me je verrassen met een unieke reis. Meer informatie over Porto vind je hier.