Velen onder ons hebben vast al eens op dat punt gestaan: “Foert met regen en grijze dagen, ik verhuis naar de zon!” Het percentage dat effectief die ommezwaai maakt, ligt een stuk lager. Wie wel die sprong waagde, is Marianne Vinck. Samen met haar man hakte ze de knoop door om de zon na te jagen en verhuisden ze naar het zonnige, warme Zuid-Afrika. Aanvankelijk baatten ze in Somerset West een gezellige Bed & Breakfast uit, maar in de loop der jaren kwam daar een opmerkelijke activiteit bij: op de benedenverdieping van het huis maakt ze de beste, gevulde pralines met Belgische chocolade.

Een eeuwige zoektocht naar de zon

Al heel haar leven was Marianne op zoek naar de zon. Ze werkte jarenlang in een administratieve functie op kantoor, dus elke zonnestraal die ze daarbuiten kon meepikken, was hemels. Tijdens vakanties en in haar vrije tijd bleef het verlangen naar de zon nazinderen, wat haar naar immobiliënwebsites bracht op zoek naar een buitenverblijf. Toen de kinderen goed en wel uit huis waren en ondertussen al een eigen gezin hadden, was het tijd voor Marianne en haar man om hun eigen droom na te jagen. Van alle bestemmingen, kozen ze het prachtige Zuid-Afrika uit.

Vergelegen
Stellenbosch
Zonsondergang Somerset
Zonsondergang in Somerset
Marianne Vinck
Genieten van de zon
“Ik ben iemand die nooit stil zit, dus wou na de verhuis ter plaatse ook iets nuttigs doen.”

Belgische pralines gepaard met wijn

Toen de eerste ideeën voor een emigratie vorm kregen, begon Marianne na te denken wat ze in haar nieuwe bestemming zou kunnen doen. “Ik ben iemand die nooit stil zit, en wou daarom ook na onze verhuis iets nuttigs doen. Ik wou iets dat ons nog verbond aan ons thuisland, en wat is er meer Belgisch dan Belgische chocolade? Dus ik startte mijn tweejarige chocolatieropleiding in avondschool, voordat we de effectieve verhuis maakten. Ik aarzelde wel wat om effectief de investeringen in de speciale machines te doen toen we vertrekkensklaar waren, want we gingen uiteindelijk ook een Bed & Breakfast openen. Dankzij mijn man en zijn aanmoediging, ben ik er dan toch voor gegaan.”

Nadat ze volledig geïnstalleerd waren in hun nieuwe woning, kickstartte Marianne haar ‘praline-business’. Wat begon als kleine bestellingen voor de lokale mensen, groeide uit tot het aanleveren van chocolade aan nabijgelegen wijndomeinen. “Op een gegeven moment kreeg ik een opportuniteit van een wijndomein die een gecombineerde ervaring van wijn en chocolade aanbood. In dat wijndomein werkte een Vlaamse vrouw in de marketing die mij kende. Iedereen die naar hier verhuist, kent elkaar een beetje van zien en dat was mijn toegangsticket.”

Marianne Vinck man
Marianne haar man
Wijnen Zuid-Afrika
Winetasting
“Je bent nooit te oud om het geluk dat je verdient na te jagen.”

Je bent nooit te oud om te dromen

Marianne is het bewijs dat je nooit te oud bent om je leven om te gooien. “De meeste mensen in onze omgeving dachten dat het ondertussen al te laat was om te delokaliseren en een volledig nieuw leven op te bouwen. Niets is minder waar, nu waren we nog net jong genoeg om dat te doen. Je moet niet wachten tot je 70e om in het buitenland je pensioen door te brengen. Dan kan je zelden vlotjes wat ik allemaal bijvoorbeeld wel nog kan. Het grootste advies dat ik kan geven is: als je een droom hebt, doe er dan alles aan om die te laten uitkomen.”

Om ons gesprek af te sluiten, licht ze met een grote glimlach haar levensmotto toe: “Het is nooit te laat om iets anders te doen met je leven. Ook al is dat andere leven honderden kilometers verder en ‘out of your comfort zone’. Je bent nooit te oud om het geluk dat je verdient na te jagen.”

Door Guylène Renoult.

De tips van Marianne

Regio Somerset West, Zuid-Afrika:

  • Somerset West: Vergelegen Wine Estate met historische gebouwen en koffie of thee op het Rose Terrace bij de rozentuin.
  • Uva Mira Mountain Vineyards, Stellenbosch: wijnproeven bij de hoogstgelegen wijngaard, met prachtige vergezichten over Vals Baai, Tafelberg, en het Kaaps Schiereiland.
  • Dylan Lewis Studio & Sculpture Garden, Stellenbosch: prachtig park aangelegd in functie van sculpturen en beelden.
  • Cape Canopy Tour, Grabouw: zipline-parcours vanaf een platform waar je kan ‘glijden’ door een natuurreservaat.

Ontdek nog meer artikels over ...