‘Ik heb daarnet mijn excuses aangeboden aan de stewardess. Eigenlijk moet ik zeggen “aan mijn stewardess”, want ik had ze voor mij alleen vooraan in het vliegtuig. Bij het begin van de vlucht was ze nogal kortaf en tja… ik dus ook. Niet dat ik er fier op ben, maar ik ben het kotsbeu dat corona de hele tijd misbruikt wordt als excuus voor ondermaatse dienstverlening en geannuleerde vluchten. Maar goed, ik bood haar mijn excuses aan, waarop zij met “apologies accepted and returned” alles tussen ons weer goed maakte.

Vervolgens gaf ze me de echte reden waarom ze zo’n kort lontje had. Niet het zoveelste corona-excuus, maar de echte en diepere reden. Niks virus. Niks angst. Nee, ze was op. Kapot. Van de twijfel. Van de regeltjes die constant veranderen. Van de moeilijke ademhaling door het mondmasker. Van de stress in het team. Van de onzekerheid voor haar toekomst.

Dat is dus de échte corona-crisis. En deze variant van de crisis zal miljoenen mensen heel hard treffen de komende jaren

Ik schat haar in de 50. Doorgewinterd. Heeft meer miles op haar conto dan ik kilometers op de autoteller. Dit is haar leven en zou nog een hele tijd haar leven blijven, tot in maart het economisch noodlot toesloeg. En ook al zei ze heel even met een moeilijke smile (in de ogen – masker weet je wel) dat het al aan het beteren is, toch zag ik in diezelfde ogen de onzekerheid afgetekend. 

Deze vlucht is de vrijdagavond retour Warschau-Brussel. Moet vooraan vol zitten. Ze kreeg de tranen in de ogen toen ze zei: “These seats pay our salary, sir, and I do not know what will happen in the coming months”. 

Toen ik aangaf dat ik bedrijven probeer te helpen om nieuwe horizonten te vinden op hun lange en bochtige weg doorheen deze economische ravage, smeekte ze om hulp: “Please help us, Sir. We do not know how to get out of this misery. And we do not understand anything of what’s happening now.” 

Dat is dus de échte corona-crisis. En deze variant van de crisis zal miljoenen mensen heel hard treffen de komende jaren. 

Dank je, lieve dame. Je hebt me dé reden gegeven om hard te vechten voor de job van mensen als jij, die zich elke dag inzetten voor hun klanten en daar de energie uit putten om ervoor te blijven gaan.

Contrast tussen regels in de lounge en in het vliegtuig maakt het er niet gemakkelijker op voor flight attendant én passagier

Ontdek nog meer artikels over ...