Ik ga altijd weer graag terug naar Zeeland. Het is een plek die me rust en ontspanning verschaft op dagen dat ik die het meest kan gebruiken. En dankzij de Westerscheldetunnel sta ik zo in Zierikzee. Anderhalf uur. Dat is echt niet veel meer dan een ritje naar De Panne of Knokke. En toch ben je meteen in een andere wereld. Met brede, ongerepte stranden waar je echt niemand tegen het lijf loopt. Lange wandeltochten, neus in de wind, en dan gezellig afzakken voor een aperitivo of sundowner aan de Oude Haven.
Kijk, dat is ook weer iets dat Zeeland, en Nederland bij uitbreiding, zo bijzonder maakt. Je kunt via het havenkanaal zo de stad invaren en aanmeren aan je hotel. Ik houd enorm van die maritieme sfeer, met meeuwen die jengelend over je heen vliegen. En toch ben je in het midden van Zierikzee. Met alle koffieplekjes, winkeltjes, bankjes om uit te rusten. En het fraaie Romantik Hotel Mondragon, dat ik je met de hand op het hart kan aanbevelen.

Het menu van de maand juli oogt verrukkelijk met onder meer noordzeekrab, die gecombineerd wordt met rode biet op de barbecue, kaviaar en komkommer

Mondragon is al meer dan een eeuw een begrip in Zierikzee en ver daarbuiten. De romantiek van weleer is duidelijk voelbaar in de 41 kamers en suites van het eeuwenoude gebouw. Cristóbal de Mondragón, Spaans veldheer uit de 16e eeuw, is de naamgever. Hij belegerde Zierikzee in 1576 in opdracht van Koning Filips II van Spanje en nam de stad in. En sindsdien is zijn naam onlosmakelijk met Zierikzee verbonden. Hij logeerde destijds aan de Oude Haven. En nu kun je zelf ook een kamer betrekken op een van de mooiste plekken van Zeeland. De kamers zijn van een onberispelijk luxueus niveau, met boxspringbedden en alles om je vakantie romantisch en veilig door te brengen.

In Restaurant Cristó is het geroezemoes van het keukenteam overdag al duidelijk waarneembaar. De chefs bereiden het diner voor, gebaseerd op de klassieke Franse bistronomie met onmiskenbare invloeden vanuit het Baskenland, waar we aan de voet van de drakenberg niet toevallig een plek met dezelfde naam vinden: Mondragon. Chef Kees Visser kwam eind 2019 bij het team, samen met zijn koks Jeffrey Buijl en Martin Weijermans. Corné van Dijke kwam over van wijnbar Brut in Burgh-Haamstede, hij is de souschef van Kees Visser. Het menu van de maand juli oogt verrukkelijk met onder meer noordzeekrab, die gecombineerd wordt met rode biet op de barbecue, kaviaar en komkommer; mosselen met kerrie, saffraan, chorizo en groene appel; ravioli van eend met zeekraal en limoen; succulent lam met gepofte tomaat, fideau en vindaloo! Je merkt het, de zomers Spaanse invloed is nooit ver weg uit de keuken van Cristò. En een driegangenmenu hoeft er maar 39,50 euro te kosten!

Jij hoeft helemaal geen besluit te nemen, behalve dan om nog een half uurtje langer weg te dromen

Naast het eigenlijke restaurant vind je in Romantik Hotel Mondragon ook nog Stadscafé ’t Gouden Elfje, een heerlijke plek om te ontbijten. Daar wordt alles vers en met oog voor de natuur bereid. ’s Middags ben je er ook welkom als je niet in het hotel verblijft, voor een heerlijke lunch met sandwiches en salades. Er is elke middag tussen twaalf en twee een lunchspecial. Ook hier lijkt het alsof de tijd even stil staat. Het belletje klingelt om te laten weten dat er nieuwe bezoekers binnen komen. Om iets lekkers te kopen voor onderweg, een kop koffie op het terras te nuttigen, of een souvenirtje voor thuis mee te nemen. Waarom de naam ’t Gouden Elfje? Dàt vertellen ze je daar met veel plezier!

Om je verblijf helemaal af te maken, is er de Heerenkamer, gelegen in het torentje van Mondragon. Daar loop je van vroeg tot laat de lounge binnen. Een plek waar je even heerlijk niets hoeft of moet in een ontspannende ambiance. Pak een boek, de krant of een tijdschrift en vlij je neer in een van de comfortabele clubfauteuils. Waan jezelf in een oude sociëteit, waar die ruimte vroeger overigens ook toe diende. De notabelen van Zierikzee hebben hier decennia lang, onder het genot van sigaren, vele besluiten genomen. Jij hoeft helemaal geen besluit te nemen, behalve dan om nog een half uurtje langer weg te dromen, en nog een slaapmutsje extra te bestellen.

Romantik Hotel Mondragon is net zoals alle Romantik Hotels kleinschalig en familiaal geleid. Daardoor hebben gasten niet eens zo vaak de neiging om eropuit te trekken. Je voelt je thuis in Mondragon, ook al omdat je er zowel kunt ontbijten, lunchen als heerlijk dineren. Cristo is de ideale plek voor zo’n diner. Maar gastheer Govert Janzen geeft graag nog enkele andere tips, omdat je ’s middags ook een keer kunt gaan wandelen of fietsen. En dan zijn er andere mogelijkheden.
Brasserie Maritime is al jaren een begrip in Zierikzee. Je vindt het aan de vissershaven. Voor mij een van de betere restaurants van de stad. Ik ga ook graag naar Alexander’s Restaurant, dat is maar vijf minuutjes met de auto van het hotel. Het is er chique, bijna formeel. Een Franse keuken. En je vindt er ook een manège! En tot slot nog mijn geheimtip: Seafarm, in Kamperland. Pal aan de Noordzeekust, net achter de stormkering. Met een vluchthaven. Bij zon en bij wind is het er fantastisch uitwaaien. En je eet er de heerlijkste schaal- en schelpdieren. Ik vind het een prima idee als je met het gezin de eerste keer naar Zeeland komt. Je kunt er immers de kwekerij bezoeken. En even verderop Neeltje Jans bezoeken. De moeite hoor!’

Meer informatie? Romantik Hotel Mondragon rechtstreeks boeken? Dat kan eenvoudig via deze link!

Ontdek nog meer artikels over ...