In de kijker: Nedersaksen

In de kijker: Nedersaksen

Tekst: 

Toni De Coninck

De Duitse regio Nedersaksen charmeert deze lente met blanke asperges en eeuwenoude culinaire tradities. Dit zijn de tips voor een trip naar het noorden van Duitsland én we geven je er een gratis hip recept bij. Approved by June.

Wist je dat?
In Nedersaksen heeft de aspergeteelt een lange traditie. De grote aspergegebieden zoals Burgdorf, Nienburg, Braunschweig en Gifhorn zijn met elkaar verbonden door de bewegwijzerde 'Niedersächsische Spargelstraße' – of in het Nederlands: Nedersaksische aspergeroute. In het Niedersächsisches Spargelmuseum in Nienburg ervaren bezoekers allerlei wetenswaardigheden over de seizoensgroente. In het aspergeseizoen, dat loopt van eind april tot eind juni, wordt de asperge gewoonlijk gegeten met aardappels, ham en hollandaisesaus. Maar het kan natuurlijk ook een stuk lichter en hipper. In de balk links vind je een geweldig aspergeidee voor een warme lentedag!

In dit filmpje leggen we je alles uit over de aspergeteelt in Nedersaksen:

Oost-Friese thee
In Oost-Friesland is het nog altijd gebruikelijk bezoekers thee aan te bieden – maar dan wel met kandij en een toef slagroom erop. Een rustige hand is hierbij van essentieel belang, want echte Oost-Friese thee mag niet worden geroerd of geschud. Alleen dan ontplooit hij zijn smaak in drie fasen: eerst romig-zacht, daarna bitter en uiteindelijk suikerzoet. In het Ostfriesisches Teemuseum in Norden en de vele kleine tearooms langs de kust kunnen beginners zich laten inwijden in de Oost-Friese theeceremonie.

Vet en voedzaam
Paling was eeuwenlang de vis waarmee de binnenvissers in Nedersaksen hun brood verdienden. Aan de Weser, de Elbe, het Steinhuder Meer en het Zwischenahner Meer gaf de paling de vissers bestaanszekerheid. Ze leefden overigens niet alleen van de verkoop van vers gevangen vis, maar veredelden de paling ook door deze te roken en maakten hem zo tot een tot ver buiten de regio beroemde delicatesse. Rondom de vette en voedzame vis zijn veel regionale recepten en gebruiken ontstaan. Geen verse paling voorhanden in je recept met asperges? Gebruik een andere verse en vette noordzeevis zoals makreel.

Tip voor fijnproevers!
Op zoek naar een tophotel met uitstekende keuken? Het Badhotel Sternhagen is een vijfsterrenhotel in Cuxhaven, meteen aan de Noordzee, naast het nationale park van de Waddenzee. Het Sterneck gourmet restaurant heeft twee Michelinsterren en laat je glunderen van genot met panoramisch zicht op de Noordzee.

Extra tip!
De stranden van Nedersaksen horen tot de allermooiste van Europa. Brede, fijne zandstranden, dramatische wolkenluchten, ideaal voor lange wandeltochten, yoga op het strand, of lekker genieten van een portie oesters in die strandbar op een van de eilanden.

Meer informatie over genieten en jezelf culinair verwennen in Nedersaksen vind je hier.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Ceviche met asperges