Terwijl ik langzaam meander over de kalme, turquoise wateren, omringd door de mangroven van Al Rams, bewonder ik de Hajar-bergen die zich majestueus voor me uitstrekken. Op het strand spotten we hier en daar kamelen. Mijn boottochtje brengt me naar een afgelegen ponton, de thuishaven van ’s werelds eerste Arabische parelkwekerij: Suwaidi Pearl Farm. Een klein team van Emirati blaast in wateren vol flamingo’s een eeuwenoude traditie nieuw leven in. Met behulp van moderne technieken cultiveren ze er parels.

De combinatie van bergketens en eeuwenoude pareltradities mag dan ongebruikelijk klinken in het levendige decor van de Verenigde Arabische Emiraten. Toch bevind ik me hier in Ras Al Khaimah (beter bekend als RAK), met stip een van de verborgen parels van de VAE. Net als de andere Emiraten, heeft RAK zijn aandeel in luxe hotels. Maar het biedt ook rustige stranden, een overvloed aan cultureel erfgoed en (sportieve) uitjes in de natuur. Dit Emiraat vormt de perfecte ontsnapping van bruisend Dubai.

Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm
Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm 6
Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm 2
Hoewel ze soms enigszins eigenaardig en artificieel lijken, zijn de Emiraten fascinerend in hun diversiteit.

VAE: een (olie)vat vol tegenstellingen

Hoewel Dubai vaak (onterecht) bekendstaat als het centrum van extravagantie, bieden de andere Emiraten een even intrigerende en gevarieerde ervaring voor bezoekers. Ze nodigen uit om de veelzijdigheid en weelde van dit b(l)oeiende land te ontdekken. De VAE werden onafhankelijk in 1971, na bijna een eeuw onder Brits protectoraat te hebben gestaan. De hoofdstad, en veruit het rijkste emiraat, is Abu Dhabi, dat gedijt op olie. Niets heeft hier een hogere status dan geld.

De Emiraten vormen dan ook een (olie)vat vol tegenstellingen: Ondanks dat het een conservatief, zeer islamitisch land is, lijkt geld er bijna tastbaar aanwezig te zijn. Miljoenen gastarbeiders bouwen er wolkenkrabbers en sturen hun verdiensten naar huis; expats profiteren van een belastingvrij inkomen; terwijl sjeiks met hun immense rijkdom investeren in steeds ambitieuzere projecten. Wist je dat slechts 10% van de inwoners van de Emiraten daadwerkelijk uit de Emiraten komt? Iedereen is er van harte welkom en culturen vloeien in elkaar over op een natuurlijke en respectvolle manier. Hoewel ze soms enigszins eigenaardig en artificieel lijken, zijn de Emiraten fascinerend in hun diversiteit.


Emiraten met een eigen karakter:

  • Het zakelijke bolwerk: Abu Dhabi
  • Het rustige oord: Ras al-Khaimah (RAK)
  • Het culturele hart: Sharjah
  • Het strandparadijs: Fujairah
  • De kleine emiraten: Ajman & Umm al-Qaiwain
Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm 4
Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm 7
Ras Al Khaimah Suwaidi Pearl Farm Emirates 9
Jebel Jais, met zijn hoogte van 1.934 meter, torent boven alle andere pieken uit als de hoogste bergtop in de Emiraten.

Jebel Jais en het Hajar gebergte

Het Hajar gebergte strekt zich uit van de VAE tot diep in Oman, over een indrukwekkende afstand van maar liefst 700 kilometer. Als de hoogste bergketen op het Arabische schiereiland, biedt het een spectaculair landschap. Jebel Jais, met zijn hoogte van 1.934 meter, torent boven alle andere pieken uit als de hoogste bergtop in de Emiraten. Het berglandschap is er adembenemend en onthult de gelaagde geschiedenis van miljoenen jaren geleden, toen de aardplaten verschoven en de karakteristieke lagen gesteente werden gevormd.

Op avontuur in het Hajar gebergte

Jais Flight

De bergen van Ras Al Khaimah zijn ook de perfecte bestemming voor avontuurlijke zielen, vooral sinds de komst van Jais Flight, ’s werelds langste zipline. Vanaf een duizelingwekkende hoogte van 1.680 meter boven de Perzische Golf kunnen durfals genieten van de uitzichten terwijl ze langs de 2.832 meter lange zipline afdalen. Tijdens deze drie minuten durende ervaring bereik je snelheden tot wel 160 km per uur. Deze durfal nam de proef op de som en kon een gil niet onderdrukken. 

Jais Sledder

Nog niet genoeg adrenaline? Neem dan plaats op de Jais Sledder. Terwijl je langs de Hajar-bergketen suist, bereik je snelheden tot wel 40 kilometer per uur en raas je door panorama’s met uitzicht op de kustlijn. De rit duurt ongeveer acht minuten en voert je langs 1.840 opwindende meters vol haarspeldbochten en golvende paden. Toegegeven? De Flight scheerde in m’n beleving hogere toppen dan de Sledder. Kriebels in de buik? Zeker weten! 

Jais Flight – Ras Al Khaimah
Camp 1170 – Ras Al Khaimah
Oman border crossing – Ras Al Khaimah – Camp 1170
Wist je dat Ras Al Khaimah letterlijk ’top van de tent’ wilt zeggen? RAK is het ’topje’ van de VAE en het land heeft – mits wat verbeelding – de vorm van een tent.

Camp 1770

Liever wandelen? Camp 1770, gelegen op een hoogte van 1770 meter boven zeeniveau, is het hoogste kamp in de VAE. Hier geniet je van een kampeerervaring omringd door het Hajar gebergte. Wist je dat Ras Al Khaimah letterlijk ’top van de tent’ wilt zeggen? RAK is het ’topje’ van de VAE en het land heeft – mits wat verbeelding – de vorm van een tent. Elke avond verzamelen gelijkgestemde zielen zich rond het knisperende kampvuur van Camp 1770, waar lokale lekkernijen worden geserveerd, gemaakt door lokale stammenvrouwen die deze bergen bewonen. Trek er op avondwandeling en steek de grens over met Oman. Of maak ‘s morgens vroeg een trektocht naar de hoogste top. Je geniet er van de zonsopgang die lange schaduwen over de bergen werpt vanuit het oosten. Terug in het kamp wacht een stevig Emirati ontbijt én een dampend kopje thee.

Lunchen in het hoogste restaurant van de VAE

Voor wie een hongertje heeft en wat wil uitrusten, biedt restaurant 1484 ook schitterende uitzichten op de bergen. Dit restaurant, gelegen op een hoogte van 1.484 meter, is de hoogste eetgelegenheid in de VAE. Op het menu staan onder andere ontbijtjes, afternoon tea, lokale gerechten en internationale favorieten zoals avocado toast, een ribeye of poké bowl.

Al Jazeera Al Hamra – Ras Al Khaihmah
Fossiles – Al Jazeera Al Hamra – Red Island – Ras Al Khaihmah
Mosque – Al Jazeera Al Hamra – Red Island – Ras Al Khaihmah

7000+ jaar aan geschiedenis

Het noordelijkste emiraat herbergt ook een schat aan culturele bezienswaardigheden. Cultuurliefhebbers kunnen hier genieten van meer dan 7.000 jaar geschiedenis en een overvloed aan archeologische sites die de rijke historie van de regio belichamen. 

Al Jazeera Al Hamra (Het ‘Rode Eiland’)

Een van die plekken is Al Jazeera Al Hamra, een dorp met 500 indrukwekkende gebouwen waar archeologen voortdurend nieuwe ontdekkingen doen. De stad was oorspronkelijk een getijde-eiland en telde tegen 1830 zo’n 200 mensen, voornamelijk actief in de parelvisserij. Bezoekers kunnen hier rondwandelen en zich verwonderen over de traditionele architectuur van historische moskeeën en forten, verdwalend in de steegjes. Tijdens het jaarlijkse Ras Al Khaimah Art Festival in februari komt het dorp tot leven en wordt het werk van opkomende kunstenaars uit de regio tentoongesteld.

Al Jazeera Al Hamra – Ras Al Khaihmah
Al Jazeera Al Hamra – Red Island – Ras Al Khaihmah
Wind tower – airconditioning – Al Jazeera Al Hamra – Red Island – Ras Al Khaihmah
De locatie van RAK diende als een strategische schakel voor handel met Mesopotamië tussen 5500 en 3800 v.Chr.

Dhayah Fort

Een andere must-visit is Dhayah Fort, omringd door dadelpalmen, dat een uitzicht biedt van de bergen tot aan de Perzische (Arabische) Golf, een uitloper van de Indische Oceaan tussen het Arabisch Schiereiland en Iran, … mits je de 239 treden beklimt. Momenteel staat Dhayah Fort op de ‘Tentative List’ van het UNESCO Werelderfgoed en is het het laatst overgebleven heuvelfort in de VAE. Let wel op: met temperaturen die in de zomer boven de 40°C kunnen stijgen, is het verstandig om de middagzon tijdens de beklimming van de treden te mijden.

RAK National Museum

Ras Al Khaimah is een van de weinige plaatsen ter wereld die door de eeuwen heen continu bewoond zijn gebleven, wat het tot een van de oudst bewoonde gebieden ter wereld maakt. Het Nationaal Museum van Ras Al Khaimah huisvest een uitgebreide collectie archeologische en etnologische artefacten die het ontdekken waard zijn.

Archeologische opgravingen onthullen dat er al sinds 5000 v.Chr. geavanceerde handelsbeschavingen in deze regio hebben bestaan. Meer dan 1000 individuele archeologische sites verspreid over het emiraat getuigen van haar oude oorsprong. De locatie van RAK diende als een strategische schakel voor handel met Mesopotamië tussen 5500 en 3800 v.Chr. Oude geschriften laten ook zien dat inwoners van RAK in de 10e eeuw reizen maakten naar India, China en Zanzibar.

Dhayah Fort – Ras Al Khaimah
Dhaya Fort – Ras Al Khaimah
RAK National Museum
De gracieuze Arabische oryx is een symbool van kracht en schoonheid.

Al Wadi Desert: omringd door oryxen in een terracotta woestijn

Ras Al Khaimah onderscheidt zich als het enige emiraat dat een diverse mix van landschappen biedt, waaronder mangroven, zee, bergen én woestijn. Vanuit het The Ritz-Carlton Hotel RAK kun je de uitgestrekte Al Wadi-woestijn verkennen en oog in oog komen te staan met gazelles en de gracieuze Arabische oryx, een symbool van kracht en schoonheid. Ik leer van onze ranger dat gazelles vaker zwanger zijn van een tweeling dan van een eenling. Met een moeder die zelf twee tweelingen op de wereld  zette, heb ik meteen het spirit animal van m’n mama ontdekt!

Oryx – Al Wadi Desert Drive – Ras Al Khaimah
Al Wadi Desert Drive – Ras Al Khaimah
Al Wadi Desert Drive – Ras Al Khaimah – Ranger

Verblijven in Ras Al Khaimah

Op Hayat Island viert het InterContinental Ras Al Khaimah Mina Al Arab Resort & Spa***** de gastvrijheid, het escapisme en de natuurlijke pracht van het Midden-Oosten. Radisson Resort Ras Al Khaimah Marjan Island**** biedt op haar beurt al even prachtige uitzichten op de Perzische Golf. Beide resorts zijn een prima uitvalsbasis voor wie op zoek is naar een levendige (strand)vakantie.

Radisson Resort Ras Al Khaimah Marjan Island – beach view
InterContinental Ras Al Khaimah Mina Al Arab Resort & Spa
Radisson Resort Ras Al Khaimah Marjan Island – sea view

Plan je reis: onze tips

  1. Zorg voor zonnebrandcrème met een hoge SPF, aangezien de zon het hele jaar door fel schijnt en de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 37 graden Celsius. Factor 50 is your best friend.
  2. Neem een pet of hoofddeksel met je mee – de zonnestralen kunnen het hele jaar door intens zijn.
  3. Kies voor bescheiden kleding. Mouwloze shirts zijn prima voor bergwandelingen, maar uit respect voor de lokale gemeenschap wordt aangeraden om lichte lange broeken en shirts met mouwen te dragen in de steden. Het is geen vereiste, maar wordt wel gewaardeerd.
  4. Ga je de bergen of de woestijn verkennen? Onthoud dat de temperaturen ’s nachts sterk kunnen dalen, ondanks de warmte overdag. Zorg dus dat je een jasje of warme trui bij je hebt.

Ras Al Khaimah groeit razendsnel als vakantiebestemming in de VAE en wordt steeds meer gezien als een opkomende hotspot voor toeristen. RAK heeft alles in huis om zich te onderscheiden van Abu Dhabi en Dubai. Insiders beschouwen het als het meest avontuurlijke en authentieke emiraat, met een gevarieerd aanbod van stranden, bergen en woestijnen. Vliegen kan op Dubai, met Emirates. Vanuit de luchthaven is het een uurtje rijden tot in RAK.

Door Jasmina Dekrem