Château de Versailles

Niet alleen het impressionante paleis van Lodewijk XIV is een bezoekje waard, ook zijn 101 hectare aan tuinen vormen een unieke bezienswaardigheid an sich. De beroemde Franse landschapsarchitect André Le Nôtre ontwierp de tuinen met alles wat het hartje van de Zonnekoning begeerde, van sierlijke paden met bloembedden en klassieke beeldhouwwerken tot zelfs een eigen kanaal waarop hij gondeltochten maakte.

Royal Botanic Gardens, Kew

Op zo’n 16 kilometer van Londen vind je 132 hectare aan prachtig aangelegde tuinen. Toch zijn het vooral de bijzondere serres van de Royal Botanic Gardens in Kew die de echte trekpleister vormen. Het Temperate House, bijvoorbeeld, is de grootste Victoriaanse kas ter wereld. In het Bonsai House ontdek je dan weer bomen van meer dan 150 jaar oud en in het Palm House bevinden zich maar liefst tien klimaatzones.

Keukenhof, Lisse

De fleurige Keukenhof-tuin vormt met meer dan zeven miljoen Nederlandse tulpen de grootste bloementuin ter wereld. De bloemenpracht bevindt zich op slechts een half uurtje rijden van Amsterdam en is elk voorjaar in april en mei te bezoeken.

© Hugo Herrera
© Robert Bye
© Clemence Taillez
Villa d’Este, Tivoli

De prachtige Villa d’Este, ooit nog een Benedictijns klooster, wordt omgeven door een van de meest fascinerende tuin- en fonteincomplexen ter wereld. De Fontana del Bicchierone, de Romettafontein en de Laan met honderd fonteinen zijn slechts enkele van de betoverende bezienswaardigheden in de tuin. Het geheel werd niet voor niets door UNESCO uitgeroepen tot een van de 31 belangrijkste historische/artistieke locaties van Italië.

Sanssouci, Potsdam

Het prachtige rococopaleis van Frederik II van Pruisen vormt een uniek decor voor de al even impressionante tuinen van Sanssouci, waar hij zijn zomers zorgeloos, ofwel sans souci, wilde doorbrengen.

Powerscourt Gardens, Enniskerry

Ten zuiden van Dublin liggen de bijzondere tuinen en grote Paladijnse villa van Powerscourt. De talrijke watervallen, parken, tuinpaviljoens en priëlen werden in de 18e eeuw ontworpen en zijn vandaag nog steeds een lust voor het oog.

Op zoek naar nog meer groene tips?

© Diana Horonceanu
© Leon Seibert
© Sean Kuriyan

Ontdek nog meer artikels over ...