Wijnliefhebbers hebben Piemonte al veel langer hoog zitten. De eeuwenoude link tussen het terroir en de teler – de wijnboer – zorgt voor wijnen die geen introductie meer nodig hebben: van beroemde rode variëteiten zoals Barolo, Barbaresco, Barbera, Ghemme, Gattinara en Brachetto d’Acqui, tot de frisse witte Alta Langa, Roero Arneis, Gavi, Asti Spumante en Moscato d’Asti. Deze wijnen weerspiegelen het karakter van het landschap en zijn emblematisch als erfgoed.
In Piemonte vind je maar liefst zeven verschillende wijnroutes, die als basis kunnen dienen voor een enotoeristische vakantie in lente of zomer. Ze slingeren door schilderachtige dorpjes, langs wijngaarden en kunstinstallaties, met uitzicht op de heuvels en de imposante Alpentoppen of Apennijnen nabij Alessandria. Ook de wijnkelders en wijngaarden in de Langhe-Roero en Monferrato die op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken, zijn ware schatten.
Dit zijn een tweetal pittoreske routes:
In de heuvels van de Roero, aan de oevers van de rivier de Tanaro, slingert een route van 140 km door een weelderige natuur die nog het meest geschikt is voor mountainbikes en e-bikes: de 4 wijnroutes langs de cru’s van de Roero. Fiets er door historische dorpjes, langs kastelen en karakteristieke geologische rotsformaties met een rijke biodiversiteit, ontdek er de uitstekende lokale gerechten en wijn, met de mogelijkheid om ter plaatse te proeven. Het kader afhankelijk van het seizoen: truffels uit Alba, in de herfst de wijngaarden van Roero DOCG en Roero Arneis DOCG, percelen met aardbeien, abrikozen, perziken en Madernassa-peren. De route is voorzien van bewegwijzering, oplaadpunten voor e-bikes en onderhoudspunten voor fietsen.
De Hazelnootroute staat vanzelfsprekend in het teken van de Piemontese hazelnoten met een BGA. De vruchten groeien voornamelijk op de hellingen van de Langhe, Roero en Monferrato en staan ook wel bekend als Tonda Gentile delle Langhe. De route doorkruist het ongerepte landschap van de vallei van de Uzzone, het belangrijkste teeltgebied. Cortemilia is het start- en eindpunt én de thuisbasis van beroemde taarten gemaakt met hazelnoten als hoofdingrediënt, en de trotse bakermat van de Nationale Hazelnootbeurs, elk jaar in augustus. Deze route van 34,7 km met een gemiddelde moeilijkheidsgraad wordt aanbevolen voor meer ervaren fietsers, gezien de hellingsgraad, het centrale deel op de heuvelrug en de laatste afdaling.



Natuurlijk moet je de witte truffel ook in alle eerlijkheid, schoonheid en ‘naaktheid’ kunnen proeven
Piemonte is ook de bakermat van de Slow Food-beweging en de locatie van enkele bijzondere culinaire evenementen, zoals het tweejaarlijkse Terra Madre Salone del Gusto en CHEESE, het grootste internationale festival voor rauwmelkse kazen en ambachtelijke zuivel. Het verhaal van de wijn wordt op innovatieve en multisensoriële wijze verteld in het WIMU-wijnmuseum, gevestigd in het Kasteel van Barolo.
De ware ster van Piemonte is – noblesse oblige – de witte truffel uit Alba, die jaarlijks van oktober tot december wordt gevierd tijdens de Internationale Witte Truffelmarkt van Alba, in 2024 toe aan haar 94e editie. De witte truffel van Alba heeft zelfs een eigen museum, MUDET, in Alba, dat UNESCO’s Creatieve Stad van de Gastronomie is. Hier komt de rijke geschiedenis van deze bijzondere delicatesse in tien zalen tot leven.
Extra tip: in het museum is de permanente tentoonstelling ‘Truffeljagers’ te bewonderen, met werk van de beroemde fotograaf Steve McCurry, die nog het meest bekend is van zijn iconische foto ‘Afghan Girl’. McCurry brengt een ode aan de twee centrale figuren van de truffeljacht: de ‘trifolao’ (truffeljager) en zijn trouwe ‘tabui’ (truffelhond). De beelden werden speciaal gemaakt voor het Truffelmuseum van Alba.
Natuurlijk moet je de witte truffel ook in alle eerlijkheid, schoonheid en ‘naaktheid’ kunnen proeven! Het witte goud harmonieert het best met eenvoudige bereidingen en op de meest natuurlijke wijze: in ultrafijne plakjes, helemaal aan het einde toegevoegd, vlak voor het serveren. Enkele grammen witte truffel uit Piemonte veranderen een gerecht van tajarin (verse handgemaakte pasta), risotto of rundertartaar in een gastronomische ervaring.



In de lokale keuken zijn de trattoria’s en sterrenrestaurants van Piemonte ware schatkamers vol smaken. Proef bagna cauda, een krachtige dip van ansjovis en knoflook die geserveerd wordt met gekookte en rauwe groenten, vitello tonnato – dun gesneden kalfsvlees met tonijnsaus – en het beroemde Piëmontese rundvlees.
Dit rundvlees wordt internationaal geprezen om zijn kwaliteit en ligt aan de basis van de Italiaanse rundertartaar, die in tegenstelling tot in ons land meestal wordt afgewerkt met olijfolie, een geutje aceto balsamico, geschaafde kaas en basilicum – en vanzelfsprekend enkele plakjes witte truffel! Het rundvlees wordt ook in de keuken aangewend voor andere klassieke gerechten en bekende recepten als brasato al Barolo (vlees in rode wijn gestoofd) en bollito misto, een bereiding van zeven soorten kalfsvlees met zeven bijpassende sauzen. Piemonte is een ongeëvenaarde reis naar de zintuigen.
Meer info over reizen naar Piemonte? Via deze link lees je er alles over!
Foto boven: Langhe, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, © Visit Piemonte

