Een dossier dat over verschillende maanden loopt, heeft natuurlijk nood aan een soort inleiding. Een amuse-bouche. Een antipasto, om het Italiaans te houden. Stuzzichini, zoals Ilja Leonard Pfeijffer ze graag lust in La Superba. Vandaag starten we met een overzicht van de regio Emilia-Romagna, die van de Apennijnen in het westen tot aan de Adriatische kust loopt. Met grote en bekende steden als Parma, Bologna en Rimini. Maar Emilia-Romagna heeft nog veel meer kunststeden, en de stranden in het oosten ogen verleidelijk en goudgeel. Denk aan Ferrara met het kasteel van Este en Ravenna, de stad van de mozaïeken. Zullen we even een vogelvlucht maken?

Parma
Parma is een van die steden waarvan iedereen de naam kent, omdat die onlosmakelijk verbonden is met gastronomie. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaanse kaas en parmaham. Parmigiano-Reggiano, ofwel Parmezaanse kaas, mag uitsluitend worden gemaakt in een bepaald gebied rond Parma en Reggio-Emilia, dat op ongeveer een halfuur rijden ten oosten van Parma ligt. Wanneer je in Parma bent, is het een must om een kaasfabriek te bezoeken. In zo’n fabriek kan je alle productiestadia van de beroemdste kaas van Italië bewonderen. Tijdens een rondleiding zie je hoe de melk wordt verwarmd in koperen ketels en hoe de wrongel wordt verdeeld en overgedaan in grote kaasvormen om te rijpen. Verder is Parma een elegante stad met veel chique cafés en uitstekende restaurants waar je kan genieten van de authentieke Italiaanse keuken met verse lokale producten.

De universiteit verwierf grote bekendheid als ‘universiteit van de studenten’

Modena
Modena is een stad die over veel troeven beschikt, met voor elk wat wils. Kunstliefhebbers kunnen in het centrum een van de mooiste romaanse kathedralen van Noordoost-Italië bewonderen. De naam van de stad doet misschien een belletje rinkelen bij de motorfanaten. In Modena staan namelijk de fabrieken van Ferrari, Maserati en De Tomaso. In Maranello, op 20 km van de stad, bevinden zich het proefrittencircuit en het Museo Ferrari. In het museum kan je enkele van de beroemdste Ferrari-modellen bewonderen en krijg je een volledig beeld van de geschiedenis van de technologische innovaties en van de wedstrijden waaraan dit merk met de beroemde ‘cavallino rampante’ deelnam. De fijnproevers kunnen hier genieten van de beroemde Lambrusco, een licht sprankelende Italiaanse rode wijn en van de aceto balsamico die in en rond deze dynamische stad geproduceerd worden.

Bologna
Bologna is de hoofdstad en het economische hart van de regio Emilia-Romagna. De stad ligt aan de voet van de Apennijnen, tussen de rivieren de Reno en de Savena. In deze stad kan je de oudste universiteit van Europa bezichtigen die in 1088 werd opgericht. In de middeleeuwen was Bologna het centrum van de studie van het recht. De universiteit verwierf grote bekendheid als ‘universiteit van de studenten’. Ze werd namelijk geleid door de studenten in tegenstelling tot la Sorbonne, de Parijse ‘universiteit van de meesters’. Tot 1803 was de universiteit in het Palazzo dell’Archiginnasio gevestigd. Daarna had ze haar zetel in Palazzo Poggi waar je op de muren en trappen weelderige versieringen met zo’n 7.000 wapenschilden, namen van studenten en inscripties met namen van vroegere hoogleraren kunt bewonderen. Vandaag de dag nemen studenten nog altijd een grote plaats in en leeft de middeleeuwse stad volgens het ritme van het academiejaar.

Ferrara
Veel middeleeuwse steden in Noord- en Midden-Italië werden bestuurd door adellijke families. Florence had de Medici, Milaan de Visconti en in Ferrara heerste de autocratische familie d’Este. De geschiedenis van deze stad is dus nauw verbonden met de familie d’Este die tussen 1208 en 1598 een grandioos hof bouwde met indrukwekkende stadsmuren, paleizen en kastelen. Het hofleven trok veel schrijvers, dichters en schilders aan die een rijk cultureel erfgoed hebben achtergelaten. Verken deze intrigerende stad te voet of met de fiets en ga op ontdekkingstocht. Wanneer je door de straten met rode huizen en paleizen wandelt, voel je een romantische sfeer hangen. In tegenstelling tot andere steden uit de middeleeuwen en de renaissance vind je in een deel van het oude centrum brede straten. Dat komt omdat de hertog Ercole I d’Este de stad heeft uitgebreid op planmatige basis. Vanaf 1995 heeft de UNESCO het historische centrum van Ferrara op de lijst van het wereldcultuurerfgoed geplaatst als een prachtig voorbeeld van een stad waarvan het historische centrum nog steeds intact is.

Dante Alighieri werd geboren in Firenze maar stierf als banneling in Ravenna

Comacchio
Comacchio is net een soort klein Venetië, maar minder druk. Dit stadje wordt gevormd door 13 eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. De belangrijkste is de Treponti die uit vijf bogen en twee torens bestaat. Comacchio heeft een Romeinse oorsprong en is van oudsher een charmant vissersstadje dat gewijd is aan de palingvisserij. Je kan deze paling in alle lokale restaurantjes eten. Je kunt hier prima fietsen, maar ook te voet of in een bootje het gebied verkennen. Ten zuiden van de stad ligt de Valli di Comacchio (de visbassins van Comacchio). Al wandelend of fietsend kan je de fauna en flora van dit schitterende natuurgebied bewonderen. Langs de oevers staan tientallen vishutten die op houten palen in het water staan. Verder kan je hier vogels spotten zoals purperreigers, ijsvogels, wilde eenden en zelfs flamingo’s.

Ravenna
Ravenna, de stad van de mozaïeken werd in het jaar 402 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Na de val van het rijk heerste de Ostrogotische koning Theodorik van hieruit over een groot deel van Italië. Vanaf 540 zetelde hier de Byzantijnse keizer Justinianus. Beide heersers verfraaiden de stad met religieuze bouwwerken zoals de Basilica di San Vitale. Het grote, achthoekige bouwwerk is een meesterwerk dat in de 6eeeuw versierd werd met vele schitterende mozaïeken die adembenemend zijn. Je kan hier ook de graftombe van Dante, de bekendste dichter van Italië bezoeken. Dante Alighieri werd geboren in Firenze maar stierf als banneling in Ravenna. Sinds de 14eeuw sturen de Florentijnen jaarlijks een kruik met olijfolie en een palmtak naar Ravenna met het verzoek om Dante’s stoffelijke resten terug te geven waarop men in Ravenna steevast reageert met: ‘Eens verbannen, blijft verbannen’.

Faenza
Wanneer je de stadsnaam Faenza hoort of leest, denk je misschien meteen aan ‘faience’, de geglazuurde of geëmailleerde keramiek die ook wel majolica genoemd wordt. In de 15eeeuw specialiseerden de pottenbakkers uit Faenza zich in deze keramische kunst en werden zij wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag herken je het aardewerk uit Faenza aan de levendige kleuren en gevarieerde decoraties. In de Museo Internazionale delle Ceramiche kom je meer te weten over de ontwikkeling van de keramiek wereldwijd. Daarbij kan je een mooie collectie Italiaanse faience uit de renaissance bewonderen en een collectie hedendaagse Italiaanse keramiek. Het museum bevat niet alleen Italiaanse keramiekcollecties maar bijvoorbeeld ook een verzameling uit het Verre Oosten en Franse stukken van Matisse, Picasso en Léger.

Rimini
In tegenstelling tot de hierboven vernoemde steden, is Rimini een heel andere stad. Rimini is uitgegroeid tot een van de grootste badplaatsen van Europa. Het is de perfecte bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie met moderne hotels, een jachthaven en een 15 km lang zandstrand. Rimini was ooit een van de uitverkoren vakantieoorden van de elite, waar ook koning Umberto I te gast was. Wat velen vergeten is dat de stad een gezellig oud centrum heeft dat je gemakkelijk te voet kan ontdekken. Ben je meer een fietser dan een wandelaar? Dankzij de fietspaden in de stad kan je gemakkelijk het centrum bezoeken met de fiets.

Door Elisabeth Palmeri & Toni De Coninck.

Meer informatie over Emilia-Romagna en andere Italiaanse regio’s? Dat vind je via www.italia.it.
Volgende week: de 5 culinaire toppers van Emilia-Romagna.

#stayjuned
#italiaiscuore

Ontdek nog meer artikels over ...