’s Middags: tijd voor vermouth
Middagen in Catalonië zijn buitengewoon. In het weekend en op feestdagen is het om 12 uur tijd voor vermouth, een drank op basis van met kruiden gemacereerde wijn, vergezeld van wat ansjovis, olijven en aardappelchips. En geef je over aan de vreugde van het leven. De tijd stopt en de zorgen verdwijnen.

Calçotada
Alleen in Catalonië kan het roosteren van zoete jonge prei boven een haardvuur, het schillen van de verbrande delen en het weken in romescosaus, zo’n epische sociale en culturele dimensie krijgen. De traditie, ontstaan in Valls, heeft zich over het hele land verspreid en is een fenomeen geworden. Veel goede restaurants bieden tijdens het seizoen (januari tot april) calçotada aan, maar je mag ook zelf calçots bereiden in wijnhuizen, kleine boerderijen of in landelijke accommodaties. De aanwezigheid van vrienden is hierbij minstens even belangrijk als de maaltijd zelf. Tot de zonsondergang.

Paella (en vele andere variaties op rijst)
Dit traditionele familiezondaggerecht kent een eerder bescheiden oorsprong, en is in het hele land een klassieker geworden, overigens niet alleen in de kustplaatsen. Er zijn evenveel rijstspecialiteiten als families: droge of gezouten rijst, gekookt met octopus en spek, kabeljauw en artisjokken, konijn en slakken, paddenstoelen, ribbetjes, noem maar op.

© Achim Meurer
© ACT_LCarro
Het mooiste compliment voor de chef? Je brood in het restje saus soppen!

Olijfolie
Een bezoek aan een coöperatie of kleine producent tijdens de wintermaanden om nieuwe olie of de eerste geperste groene olie te kopen is een must. Van december tot januari vieren veel steden en coöperaties de oogst en de nieuwe olie met festivals en olijfolieproeverijen… een perfecte gelegenheid om charmante stadjes en landschappen met olijfbomen te ontdekken waar het leven in zijn ruwe vorm wordt geproefd.

Wijn en Cava
Met zijn 12 verschillende oorsprongsbenamingen (D.O.) is Catalunya de bakermat van heerlijke wijnen en cava’s, en dat is te merken aan het eind van de zomer. Het werk in de wijngaard markeert de dagen, maar tussen de lange dagen zijn er ook momenten om te feesten: tijd om de oogst te vieren en het vooruitzicht op een geslaagd oogstjaar. De oogstperiode is een uitstekend moment om naar Catalonië te reizen: het is al iets minder warm en alles gonst van de mediterrane bedrijvigheid en Catalaanse gezelligheid.

Brood soppen in de saus
De Catalaanse keuken wordt gekenschetst door het rijke karakter van een uniek gamma sauzen. Je vindt ze terug in stoofschotels, bij gebraad, rijst, grillades, soepen en in allerlei gerechten. Sofregit, allioli, romesco, samfaina, picada… het zijn allemaal wonderlijke combinaties van lokale, eenvoudige en eerlijke producten: ui, tomaat, knoflook, olijfolie, geroosterde noten, aromaten. Het mooiste compliment voor de chef? Je brood in het restje saus soppen!

Onverwachte avonden in de stad
In de stad zijn de middagen vaak lang en onvoorspelbaar. Een ambachtelijk biertje, een glas cava, wat tapas, en het leven gaat zijn gang! Zo zijn Catalaanse zonsondergangen. Het stadsleven biedt de nieuwste culinaire trends, creatieve cocktailbars, allerlei soorten restaurants, gezelligheid en een onvoorstelbaar cultureel aanbod.

Alle info over het veelzijdige culinaire aanbod van Catalonië vind je via deze website. Catalonië is trouwens trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

Catalaanse keuken
Carme Ruscalleda © Clarà Patrís
© ACT_Wine and Cava
© Lluis Carro
Catalaanse keuken
© Jens De Maere

Ontdek nog meer artikels over ...