50. Pieter Fraeyman
Voormalig eerste sommelier van het land en ex-Hertog Jan Restaurant Group wine director Pieter Fraeyman timmert gestaag voort aan de boodschap om betere wijn naar betere mensen te brengen. Dat gebeurt onder zijn eigen label Sur Lattes, maar in 2025 komen er nog heel wat nieuwe initiatieven aan. Fraeyman is een van de bezigste bijen in wijn- en sommelierland, en alsof we dat zouden kunnen vergeten, een groot en minzaam wijnkenner.

49. Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem is zonder twijfel de bekendste biersommelier van ons land en voegde deze maand aan haar uitmuntende palmares nog maar eens een boek toe: ‘Bierkenner in 24 uur.’ Dit handige boek bundelt alle essentiële info over bier: hoe je de perfecte schuimkraag krijgt, of bier van het vat nu werkelijk beter smaakt dan bier uit een flesje, en waar de hardnekkige mythe vandaan komt dat bier altijd bitter is. Sofie heeft het niet altijd eenvoudig – iets met sant en eigen land – maar als zij in staat is om te blijven leven volgens één welgemikt adagio, dan is het wel vechten tegen de bierkaai.

48. Joyce Bruninx
La Bruninx, dé gastro-biondina (of was het Belgian Gastrofoodie?), is de op twee na grootste stijger in deze foodie top 100. Dat heeft ze te danken aan een hardnekkige eetlust, die ze niettemin weet weg te stoppen achter een elegante glimlach en een ongekunsteld savoir-faire. Joyce wéét hoe ze haar kennis in Instawaardige content moet omzetten, en lijkt altijd wel op pad te zijn om een restaurant in de kijker te zetten. Leraar by day, foodie by night, schreven we vorig jaar. Dit jaar neigen we naar de 24/7 foodie.

Pieter Fraeyman
Sofie Vanrafelghem
foodie top 100
Joyce Bruninx

47. Martin Bacquaert
Het wijndomein Entre-Deux-Monts vierde dit jaar haar twintigjarig bestaan. Dat is naar Belgische maatstaven relatief oud. Martin Bacquaert kan met reden beschouwd worden als een van de godfathers en pioniers van de vaderlandse wijnbouw, die dankzij betere kennis en technieken en een veranderend klimaat, en weliswaar met jaarlijkse schommelingen, elk jaar performanter wordt. Bacquaert is de man achter enkele voortreffelijke schuimwijnen, geproduceerd volgens de méthode traditionnelle, in prijs/kwaliteit enkel geëvenaard door uitstekende champagnes.

46. Piet Huysentruyt
We hebben de voorbije twintig jaar meer dan drie dingen geleerd over Piet Huysentruyt, en het meest recente is toch vooral dat Vlaanderens beroemdste tv-chef in XXL-formaat voor de zoveelste keer terug is. Piet trok altijd verder, van de Ardêche naar Fransschoek, maar blijft aanwezig in de harten van vele Vlamingen. Rage, rage against the dying of the light, rebel rebel Piet, want men miskent in dit platte land nog steeds uw erfenis als een van de meest vooruitstrevende chefs die dit land ooit gekend heeft.

45. Joke Michiel
De naam Joke Michiel mag in deze foodie top 100 niet uitgesproken worden zonder een pluim naar echtgenoot chef Vilhjalmur Sigurdarsson – Villi voor de vrienden -, wereldwijd nog steeds beschouwd als een van de meest innovatieve chefs. Maar we beslisten dit jaar nu eenmaal om geen duo’s meer te bekronen, en dus zetten we graag gastvrouw Joke Michiel nog even in de spotlights. Winnaar van de Parabere Care Award in 2022 voor haar inspanningen om de work-life balans in de horeca te verbeteren.

foodie top 100
Martin Bacquaert
foodie top 100
Piet Huysentruyt
Joke Michiel

44. Glenn Verhasselt
Dit is, zoals intussen duidelijk is, geen top 100 van chefs. Dat zou ook niet eenvoudig zijn, maar er zijn genoeg gidsen en blogs die die zware taak op zich nemen. We bekronen wél enkele jonge chefs waarvan we verwachten dat ze de toekomst van de Belgische gastronomie de volgende tien jaar zullen bepalen. En uiteraard omdat ze zuiver, puur en duurzaam tewerkgaan. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten heeft ons op al die domeinen weten te bekoren en is dus iemand om in de gaten te blijven houden.

43. Sofie Dumont
Sofie is lady chef, baking chef, media chef en mama chef, doet die vier dingen over het algemeen tegelijk en is daar ook nog eens voortreffelijk in. Met ‘Goe Gebakken’ (VT4) en ‘De Keuken van Sofie’ (VTM) veroverde ze de Vlaamse media, en ook haar kookboeken worden nog steeds bijzonder gesmaakt. In 2016 won zij de World Gourmand Cookbook Award voor haar kookboek over gezonde voeding voor kinderen. Kwart miljoen volgers op Instagram, en dus een échte influencer!

42. Patrick Nijs
Er zijn maar weinig Belgische wijnen die het tot de kaarten van restaurants in het buitenland schoppen, laat staan gerenommeerde sterrenzaken. De Urban Boutique Winery De Wijnfaktorij van onze nummer 42, Patrick Nijs, is daar het voorbije jaar in geslaagd met bijvoorbeeld de wijn Kontreir – wat uiteraard niet op de Antwerpse mentaliteit slaat #grinnik. Uitzonderlijke kwaliteit met een prima marketing en wat goedbedoelde koppigheid, en je krijgt een absolute referentie voor de uitstraling van onze Belgische wijnbouw.

41. Frank Heylen
2024 was de definitieve doorbraak van winefluencers en dus ook foodfluencers, bloggers met kennis van zaken en ervaring in het wereldje, en dus op de juiste plaats om de volgersgemeenschap van tips en adressen te voorzien. Frank Heylen, FranksFlavor, is zo’n connoisseur. Hij reist door binnen- en steeds meer buitenland om te eten, te genieten, te bespreken, te recenseren, te fotograferen. De liefde van de volger gaat immers door de foto – en steeds vaker ook video. De Heylens zijn al vele jaren een toonaangevende familie in het Leuvense, en het is vader Frank die hier, voorlopig nog, de honneurs waarneemt.

Glenn Verhasselt
foodie top 100
Sofie Dumont
Patrick Nijs
Frank Heylen

Ontdek nog meer artikels over ...