60. Gerd Brabant
Gerd was twintig jaar geleden al een van de grootste jonge wijnkenners van het land, en zijn liefde voor riesling en bij uitbreiding Duitse wijn en het vakantieland Duitsland stond toen al in de sterren geschreven. Het boek Duitsland Wijnland, dat hij samen met Marc Roovers maakte, blijft een standaardwerk van het Duitse oenotoerisme. Interesse in een wandel- en wijnreis in Duitsland? Gert is euh… Eure Jungs!

59. Kristel Balcaen
Kristel Balcaen blijft een van de meest invloedrijke personen in de wijnwereld. Zij volgde na haar studies taal- en letterkunde opleidingen tot herboriste, sommelier-conseil en bij WSET. Kristel was gedurende jaren de Belgische nummer 1 op de wijn-app Vivino, met meer dan 2000 wijnreviews. In 2017 won ze als eerste vrouw de Belgische finale van de wedstrijd voor Champagne-ambassadeurs. Een maand later behaalde ze in Epernay zilver in de Europese finale. Weetje: Kristel is een van de grondleggers van de wereldberoemde opleiding Digital Arts & Entertainment, in Kortrijk!

58. David Van Steenkiste
Kweekt met zijn bedrijf Plant-T verschillende vaak onbekende kruiden en eetbare bloemen, maar trekt ook nog regelmatig de vrije natuur in om ze zelf te plukken. Viki Geunes en Sergio Herman zijn er euh… wild van, want kruiden en bloemen worden steeds populairder op het bord en in cocktails. Een botanisch ambachtsman met oog voor details en duurzaamheid.

foodie top 100
Gerd Brabant
Kristel Balcaen
David Van Steenkiste

57. Hannes Desmedt
Er is de voorbije jaren steeds meer aandacht voor cocktails en de alcoholvrije variant daarop, en precies daarom is het nodig om het kaf van het koren te scheiden. Laten we wel wezen: er zijn in ons land wellicht niet meer dan een tiental professionele cocktail artisans. Hannes Desmedt van Wine Blend is duidelijk een van de beste, en met ‘Apero Maison’ volgde een tijdje geleden ook een schitterend boek met basistechnieken en tools. 57 dit jaar en dus behoorlijk status quo.

56. Marlies Beckers
In een landschap van bloggers en influencers is er sinds kort opnieuw meer plaats voor de expertise van ‘traditionele’ culinaire journalisten, die stilaan weer hun plaats veroveren aan de top van de voedselpiramide. Marlies Beckers is omnipresent en incontournable, en brengt in vooral Trends, Trends Style en Sabato onweerstaanbaar lekkere verhalen.

55. Andy De Brouwer (N)
Andy De Brouwer nam dit jaar afscheid van Les Eleveurs, het hotel en restaurant dat gedurende meer dan 125 jaar in handen van de familie De Brouwer was. Het kersverse gemeenteraadslid blijft echter een van de betere beeldenstormers in de Belgische wijnwereld. Zijn Meuzenne, samen geproduceerd met Vin de Liège, is een ronduit schitterende blend van wijn en lambiek uit Halle. Met Stokerij De Cort werd een Wild Adam bekokstoofd, met 50% appelcider.

Hannes Desmedt
foodie top 100
Marlies Beckers
Andy De Brouwer

54. Bart De Roeck
Roeckie rocks nog een tweede keer, ook in 2024. Zijn profiel bevindt zich in de perfecte doorsnede van food en travel, en dat is waar de Vlamingen hem graag hebben. Neem daarbij nog een grote dosis power, authenticiteit en uitstraling, en je hebt een succesrecept voor een van de meest populaire bloggers. Bart doet alleen maar dingen die je zelf kunt doen, grijpt uit het leven en deelt wat hij denkt te moeten delen. En daar spreekt eens te meer vakkennis en liefde voor eten en reizen uit.

53. Donald Deschagt
In een niet eens zo heel verre toekomst zal op Donald Deschagt worden teruggekeken als de eerste believer van het voedsel van de toekomst. De chef van restaurant Le Homard et La Moule in Bredene is beter bekend onder zijn geuzennaam Seaweedchef, waaronder hij niet alleen kookt met algen en wieren, maar ook een heel aantal producten lanceert die de zeeplanten dicht bij de gewone mens brengen: bier, paté, pralines, rotsen, en alles wat iedereen doorgaans lekker vindt. Topkerel!

52. Luc De Laet (N)
Met winkels in Hove, de Brouwerij en op het Zuid is Luc De Laet de onbetwiste koning van het ambachtelijke vlees in Antwerpen en omgeving. De Butcher’s Store brengt het ambacht van slager terug naar de essentie. Luc De Laet & Peggy Van Haver verleiden op een inspirerende locatie met een uitgebreid aanbod aan verfijnde ambachtelijke charcuterie, dry aged rundvlees, bereide maaltijden, delicatessen en nog veel meer culinaire producten.

51. Jonas Kellens
Jonas Kellens is een van de drie grootste stijgers in deze foodie top 100, en dat komt vooral doordat hij zich op het juiste moment in het juiste product specialiseerde, en daar nu de absolute vruchten van plukt. Kellens begon zijn carrière in de keukens van Danny Horseele en Viki Geunes, en werd later uitbater van Dim Dining in Antwerpen en de eerste sake sommelier van het land (Shinshu). Top in hospitality en gastvrijheid. Proficiat, Jonas!

Bart De Roeck
Donald Deschagt
Luc De Laet
Jonas Kellens

Ontdek nog meer artikels over ...