Af en toe kom je wat pittige bergen tegen, maar het is absoluut al het bloed, zweet en tranen waard.

Veelzijdige landschappen
Een van de grootste redenen waarom Portugal het ideale land is om fietsend te verkennen, is vanwege haar veelzijdige, hypnotiserende landschappen. Van spectaculaire rotsformaties en idyllische stranden, tot groene wijnvelden en ruige bergen – in Portugal kun je alles vinden. Bovendien heeft het land ook nog eens bruisende steden als Lissabon, Sagres en Porto. Een van de mooiste fietsroutes begint in het karakteristieke Porto, slingerend langs de schitterende Dourorivier naar het noorden.
Af en toe kom je wat pittige bergen tegen, maar het is absoluut al het bloed, zweet en tranen waard. Je rijdt door authentieke dorpjes, prachtige bergen en wijnlandschappen. De Douro is altijd aan je zijde en zorgt voor waanzinnige kampeerplekken en natuurlijk de nodige verfrissing. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je de reis zelf invullen – langs de mooie kustlijn in het zuiden, door de bergen of al wijnproevend door de wijngaarden?

Portugal is een heerlijk land, dat zo’n beetje alles heeft waar je maar gelukkig van kunt worden.

Het klimaat
Portugal heeft meerdere klimaten: in het westen heerst een zeeklimaat en in het zuiden (de Algarve) een Middellands zeeklimaat. Een ding is zeker: welk deel je ook besluit te bezoeken, het land staat bekend om haar warme droge zomers. Je kunt je poncho lekker thuis laten. Let er wel op dat het in de zomer erg heet kan worden, vooral in het zuiden van het land. Zorg dus voor genoeg water, draag een hoed tegen de zon en zorg voor regelmatige verkoeling. Je kunt er ook voor kiezen om in de lente of in het najaar te gaan. Dan is de temperatuur erg aangenaam en de natuur prachtig.

De Portugese cultuur
Portugal is een heerlijk land, dat zo’n beetje alles heeft waar je maar gelukkig van kunt worden. Behalve de natuur, de heerlijke stranden en het klimaat, kun je er ook nog eens lekker en goedkoop eten. Verse vis en zeevruchten gecombineerd met lokale wijn kun je al voor 10 euro krijgen. Stel je maar voor hoe goed dat zal smaken na de hele dag op de fiets gezeten te hebben! Als kers op de taart zijn de inwoners ook nog eens erg vriendelijk en behulpzaam, vooral op de minder toeristische plekken. Het zal af en toe handen en voeten werk worden als je geen Portugees spreekt, maar ook dat zal alleen maar in een glimlach eindigen.

Veilig kamperen
Kamperen in Portugal is erg veilig en bovenal fantastisch. Opstaan met zonsopgang en slapen met zonsondergang, je tentje opzetten in het midden van de natuur, koken met een klein gaspitje, wijn drinken met lokale mensen ergens op een bergtop… het heeft iets magisch. Je mag officieel niet wildkamperen in Portugal, maar als je niet midden op een weg of bij een toeristisch strand kampeert, zul je van niemand last hebben. Je kunt uiteraard ook op een van de vele camping gaan staan, die over het hele land verspreid zijn. Dan kun je lekker douchen en gebruik maken van de campingfaciliteiten.

Ben je er klaar voor?

Ben jij er klaar voor om aan dit spannende en uitdagende fietsavontuur te beginnen? Dan is het tijd om in actie te komen! Behalve een goede stevige rugzak, zijn de belangrijkste spullen die je mee moet nemen een lichtgewicht tent, een goed GPS systeem en uiteraard een portie doorzettingsvermogen! Vluchten naar Lissabon en Porto kunnen vaak voor een voordelige prijs gekocht worden en je kunt je eigen bike meenemen in het vliegtuig. Als je nog op zoek bent naar een goede toerfiets, kijk dan online eens bij fietsenwinkel Bikester.

 

 

Ontdek nog meer artikels over ...