Eeuwenoude Spaanse tradities bieden het land culinaire grondstoffen met een maximale kwaliteit. Verschillende volkeren die lang geleden over het Iberische schiereiland paradeerden, pimpten deze authentieke smaken met wereldse invloeden. Spanje bleef haar mediterrane eigenheid koesteren en omarmde diverse kookkunsten, een gouden combinatie waaraan dit land haar internationale faam te danken heeft.

Gouden bekroning

In Spanje dragen maar liefst 228 restaurants één of meerdere Michelinsterren. In de Michelingids van 2022 werden 27 Spaanse restaurants bekroond met een splinternieuwe Michelinster en vier adressen mochten een tweede exemplaar in ontvangst nemen. In het intieme Amelia by Paulo Airaudo vertoeven gasten in een romantisch kader met uitzicht op het strand van La Concha. De Baskische gastronomie krijgt er een Italiaanse, Argentijnse of Japanse toets. Bij Voro op het eiland Mallorca geniet de klassieke mediterrane keuken een verfijnde herinterpretatie. Vooral Smoked Room werd in de bloemetjes gezet en ging meteen met twee fonkelende sterren lopen. De chef-kok grilt op houtskool waardoor de ingrediënten een subtiele rooksmaak krijgen. Als laatste in de rij mocht restaurant Iván Cerdeño, genoemd naar de chef-kok, zich gelukkig prijzen met een tweede bekroning. De keuken van Cerdeño strijkt neer in Al Cigarral del Ángel nabij Toledo. In de creatieve gerechten proef je de puurheid van de Spaanse regio La Mancha.

Tussen de 27 open bloeiende haute-cuisinerestaurants werd vooral Valencia sterk vertegenwoordigd; deze regio voegde zes restaurants toe aan de gastronomische gids. In de lijst viel voornamelijk Arrels op waar de chef-kok een verfijnde mediterraanse keuken creëert. Wil jij verdere oorden opzoeken? Reserveer dan een tafeltje bij Quimbaya en reis door de kleurrijke Colombiaanse keuken of kies voor de Kaido Sushi Bar waar een vleugje Japanse elegantie door Spanje walst.

(Lees verder onder de foto’s.)

Spaanse haute cuisine
© Turespaña
© Turespaña
Spaanse haute cuisine
© Turespaña

De smaak van driesterren-regio’s

In 2022 werd geen enkel nieuw restaurant met een derde ster bekroond, maar de uitmuntende selectie van de vorige jaren bleef wel gehandhaafd. De sprankels van deze gastronomische parels schitteren in verschillende Spaanse regio’s:

  • Andalusia

In El Puerto de Santa Maria vind je Aponiente. In dit driesterrenrestaurant zwelg je door de culinaire schatkamer van de Atlantische Oceaan. De borden die chef-kok Ángel León op tafel tovert zijn meesterwerkjes die de rijke gastronomie van Cádiz weerspiegelen. Dit havenstadje herbergt een brede waaier aan lokale vis. Van plankton tot zeewier en kaviaar: de baai van Cádiz is een heus visparadijs.

  • Cantabrië

In het Cantabrische landschap krijgt het Atlantische klimaat een vleugje natuurlijk pit door de groene weiden en uitgestrekte bossen. De gastronomische parel Cenador de Amós speelt met Cantabrische smaken en geeft een smaakvolle dimensie aan de pure producten met een plaatselijk karakter.

  • Barcelona

De paradepaardjes of culinaire pronkstukken van deze Spaanse streek hebben hun smaak te danken aan het heerlijke mediterrane klimaat. Lasarte en El Celler de Can Roca zijn twee adressen in deze regio waar elke smulpaap even moet binnenwippen. Verder is de markt van Boquería de ideale locatie om jezelf onder te dompelen in de smaakvolle specialiteiten die Barcelona te bieden heeft. Aroma’s van gerechten met exotische elegantie walsen door de kronkelende straten en de kleuren uit de fruitkraampjes toveren een zoete regenboog tevoorschijn. Ga mee op deze gastronomische reis die al je zintuigen prikkelt.

  • Valencia

Quique Dacosta is het haute-cuisinerestaurant bij uitstek dat de Valenciaanse keuken naar een hoger niveau tilt. Goudgele olijfolie, citrusvruchten en bolvormige tijgernoten zijn enkele geheime troeven van deze regio. De rijstvelden in Albufera creëren een perfect waterrijk landschap voor het telen van smaakvolle rijstkorrels.

  • Basque Country

Azurmendi in Bilbao en Akelarre of Arzak in San Sebastián: in het Baskenland triomfeert een brede waaier aan restaurants die drie-Michelinsterren mogen opspelden. Over deze Noord-Spaanse regio walst het water van de Golf van Biskaye die met een rijke vissvangst gepaard gaat. Hoog in de bergen zorgen wollige wolkjes voor een vochtig klimaat en milde temperaturen die de kwaliteit van de veeteelt bevorderen.

© Turespaña

In elke Spaanse streek kan je als fijnproever gastronomische geheimen ontrafelen. Toch zijn er twee regio’s die nog net dat tikkeltje extra bieden:

Prinsdom Asturias: een smaakvol sprookje

Het prinsdom Asturië ligt tussen het Cantabrisch gebergte en de Cantabrische zee in het Noordwesten van Spanje. Verschillende fine dining restaurants in deze sprankelende regio mogen zich enkele fonkelende sterren toe-eigenen. Casa Marcial is met twee Michelinsterren het meest bekroonde restaurant in Asturië. Smaak en rust ontmoeten elkaar in een sereen landschap omringd door bergen. Deze regio telt verder ook talrijke culinaire casa’s die één exemplaar veroverden. Van de creatieve geest die door El Corral del Indianu zweeft en klassiekers in een hedendaags jasje hullen tot El Retiro, bekend om zijn traditionele Asturiaanse gerechten. In Real Balneario proef je dan weer van fijne gastronomie in een prachtig kader met uitzicht op het strand van Las Salinas.

Gastronomisch Galicië

Ontdek de Galicische gastronomie door te nippen van een glas Queimada volgens de eeuwenoude traditie, een catamarantocht te maken in de zeevruchtenhoofdstad en te proeven van het inktvisgerecht ‘Pulbo á feira’ nabij een stijlvol landhuis met prachtige flora. In de authentieke straten van het historische stadscentrum Ourense vertoef je in traditionele tapas- of oesterbars terwijl je aan de kust luistert naar de golven die door mysterieuze zeegrotten dansen. Val je in zwijm voor een vleugje pracht en praal dat de avant-gardische keuken typeert? Ga dan zeker langs op de volgende adressen: Auga e Sal, Pepe Vieira Camiño da Serpe en Maruja Limón, bekroonde restaurants die je hartje sneller laten kloppen.

Een exclusief diner gaat gepaard met een glas witte wijn en een krachtige robijnrode variant die aan de gerechten een extra smaaksensatie geven. Op deze wijnroutes leer je alles over jouw favoriete regio.  Op zoek naar nog meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

Spaanse haute cuisine
© Turespaña

Ontdek nog meer artikels over ...