70. Pieter D’Hoop
Foodfotografie is een stiel apart. Je moet niet alleen rekening houden met licht en compositie, je moet zelf ook het gerecht of het product ‘lezen’, begrijpen wat het doet en welke functie het heeft. Het is een heel technische maar ook zinnelijke bezigheid, een eigenschap die Pieter D’Hoop als geen ander beheerst. D’Hoop is kind aan huis in de beste restaurants in België, maar ook steeds vaker in het buitenland.

69. Amylia De Schepper
Het blijft ons een raadsel hoe de überintelligente Amylia De Schepper haar vele levens combineert. Ze heeft een volle (en drukke) dagtaak, is voltijds mama van een schattig Cookamealtje, commercialiseert haar blog als geen ander, schrijft en fotografeert uitstekend én heeft ook nog eens een nieuw huis-met-keuken in elkaar gevlochten dit jaar. Blijver.

68. Stefanie Baert
Stefanie Baert stak jaren geleden al de Rubicon over om van haar foodblog een multidimensioneel platform te maken dat veel verder gaat dan een wekelijks handvol recepten. Oerondernemer Baert pakt op FoodLove uit met een mealprep kookboek, een traybake e-book, online cursussen, een mealprep masterclass, workshops foodfotografie en allerlei andere cursussen. Stefanie is een kat met zeven (lekkere) levens.

Pieter D’Hoop
Amylia De Schepper – (c) Elien Van den Brande
foodie top 100
Stefanie Baert

67. Marjolein Vermeersch
In 1999 viel Marjolein, na enkele jaren werkervaring in de reclamewereld, in een vat met koffie en de rest is geschiedenis. Ze stapte in het koffiebedrijf Koffie Kàn van haar ouders en reserveerde zich een kwarteeuw later een vaste plek bij de allerbeste branders en retailers in de Benelux. Koffie is dit jaar duurder geworden, en dan is het altijd goed om de juiste adressen te kennen.

66. Jeroen Van Vaerenbergh (N)
Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh is geen bekende kok laat staan BV. En toch heeft hij een uiterst interessant en uniek beroep dat een plaats in deze top 100 meer dan rechtvaardigt. Hij leert ons alles bij over de eetgewoontes van onze voorouders, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Zelf antwoordt hij dan ‘dat hij vers uit de beerput kookt’. Onze voorouders wisten als geen ander hoe ze duurzaam met voedsel moesten omgaan. Nieuw boek dit jaar: ‘Wat schaft de put?’

65. Myriam Minne
Wij houden al geruime tijd van Myriam Minne, en dat is ook omwille van haar recepten én ronduit schitterende fotografie, maar nog meer om haar bescheidenheid en recht-door-zee attitude. Als Hap en Tap-bezieler Minne iéts kan, dan is het een onvoorstelbaar werkethos en passie voor gastronomie laten beïnvloeden door die levenshouding. Bijna altijd achter de schermen, a-commercieel, maar met gerechten die vele chefs doen verbleken. Een van de beste bloggers in het land.

Marjolein Vermeersch
foodie top 100
Jeroen Van Vaerenbergh
Myriam Minne

64. Marc Declerck
Bankier-gastronoom Marc Declerck bracht samen met zijn acolieten Gault & Millau in ons land naar een niveau dat dat van de bandenconcurrent evenaart en soms ook overstijgt. Het is een grote verdienste van G&M dat de (online) gids aandacht besteedt aan innovatieve concepten en ambachten. Een beetje zoals onze top 100 dus #grinnik. Vaak achter de schermen, maar altijd aanspreekbaar in het culinaire wereldje.

63. Stijn Deschacht
Met de podcast ‘Over Eten’ gaat Stijn Deschacht elke aflevering op zoek naar culinaire kennis, leuke verhalen en gastronomische avonturen. Iedereen en alles die belangrijk is in de Belgische gastronomie passeert voor zijn microfoon en boekenkast. Deschacht weet waarover hij praat: hij is kok in Carcasse in Knokke-Heist, en werkte in vorige levens in de sales en op tournees van een heleboel metalbands. Hij is daarnaast ambassadeur een groot liefhebber van vooral Mexicaanse spirits.

62. Ona Rombaut
De vorige Wine Lady of the Year staat dit jaar een paar treden hoger in de lijst, ook al omdat ze emblematisch is voor de feminiene wijnhausse in dit land. Rombaut baat vol passie wijnbar Ona uit in Gent, maar dat is lang niet haar enige verdienste. Mede dankzij social media ontwikkelen jonge wijnkenners zich in no time tot wijnfluencers, en Ona Rombaut staat daarbij mee op de barricades.

61. Angus Wittevrongel
Vishandelaar en restaurantuitbater Angus Wittevrongel blijft een van de grootste ambassadeurs van de vis uit de Noordzee. Zijn handel in Sint-Idesbald is een luilekkerland vol verse vis en bereide koude en warme gerechten die je op niet zo gek veel andere plekken in het land terugvindt, en het restaurant (Julia Fish and Oysterbar) een schoolvoorbeeld van een moderne visbistro waar alleen de topkwaliteit van het product geldt. Nothing smells fishy in Sint-Idesbald.

Marc Declerck – @ De Tijd
Stijn Deschacht
foodie top 100
Ona Rombaut
Angus Wittevrongel

Ontdek nog meer artikels over ...