80. Kristel Logie (N)
Zytholoog is een fijn beroep. En een geweldige passie. In ons land kennen we een aantal uitstekende vrouwelijke zythologen, en Kristel Logie is er een van. In een markt die het steeds moeilijker heeft (cafés sluiten, er wordt ook thuis minder bier gedronken) wil zij haar leitmotiv overbrengen: ‘genieten van bier op een verstandige manier.’ En ook nog: het harde werk en de liefde van de brouwer overbrengen naar de consument. Onlangs in De Zevende Dag!

79. Mieke de Hoog (N)
Mieke de Hoog – in de bloggerswereld Mie en Place – is een van de hardnekkige volhouders van het eerste uur. Ze werkt a-commercieel en drijft voortdurend op haar passie voor koken en eten. Achter haar fornuis pleegt ze haar hoofd leeg te maken, ze voelt er zich op haar plaats, ‘Mie en place’ dus. Hulde aan de mensen die nog houden van een mooi gedekte tafel en een gezellige sfeer in huis!

78. Cathy Van de Moortele (N)
Blogger Cathy Van de Moortele kookt al jaren met hoge hakken, en vooral: doet dat élke dag. Al vele jaren verschijnt er elke dag van het jaar een nieuw recept/gerecht met nieuwe fotografie op haar blog Koken en Hoge Hakken. Cathy is ook Diabetes Type 1 patiënte en deelt regelmatig inzichten die tot een betere aangepaste levensstijl kunnen leiden.

foodie top 100
Kristel Logie
foodie top 100
Mieke de Hoog
Cathy Van de Moortele

77. Evelien Rutten
De bekende culinair journaliste en gastronome Evelien Rutten bracht dit jaar een boek uit dat niet verder van die leefwereld kan staan: in ‘Roadtrip naar Auschwitz’ reist ze met haar dochter Hera naar het beruchte concentratiekamp, de plek waar haar Poolse grootmoeder oog in oog stond met nazidokter Mengele. In haar ‘normale’ leven plant ze vakanties in functie van restaurantbezoeken, en dat is wat we graag belonen in een june. foodie top 100.

76. Yannick Van Dyck (N)
Mister Negroni kon niet ontbreken in onze nieuwe lijst (en neen, dat heeft niets te maken met de geuzennaam van de june. hoofdredacteur). Yannick Van Dyck is immers al jaren een van de grootste drankenspecialisten en cocktailmasters van het land. Zijn vuur haalde hij bij Ben Belmans en Manuel Wouters, in Italië leerde hij alles over Negroni. Vandaag werkt hij mee aan verschillende cocktailboeken, geeft hij advies aan brands en jureert verschillende wedstrijden.

75. Thomas Gellynck (N)
Er broeit al een tijdje wat in de rand van Gent met restaurants als Sensum, Julien, Bruun, Amaranth en dus ook het erg ambitieuze Commotie van chef Thomas Gellynck, waarvoor nogal wat gasten en recensenten in katzwijm vallen. Samen met partner sommelier Lara De Vlieger wordt hier Gastronomie met grote G bedreven, in een Japanse minimalistische sfeer met veel natuurlijke en ruwe elementen. Een van de topchefs van morgen.

foodie top 100
Evelien Rutten
foodie top 100
Yannick Van Dyck – © Matthias Soberon
Thomas Gellynck

74. Christine Thevelein
Als Christine Thevelein op je Facebookfeed verschijnt, gaan de poppen en de papillen aan het dansen. Christine weet wat genieten is, met verse producten van de Antwerpse specialiteitenmarkt, bezoeken aan klassieke en minder klassieke restaurants in ’t Stad, en wijntips uit Bordeaux of Zuid-Afrika. Haar gerechten hebben altijd een feestelijk trekje, van smeuïge koninginnenhapjes tot pasta met kaviaar.

73. Karen Depoorter (N)
Je hebt confituur en dan heb je confituur van Callas, de Jaguar I-Pace onder het broodbeleg. Karen Depoorter ontdekte haar liefde voor confituur toen ze, met een moestuin vol aardbeien, op zoek ging naar de juiste smaken voor haar gasten in haar vroegere B&B. Al gauw kwam ze tot de ontdekking dat ze confituur niet lekker vond, want te gesuikerd en te gelei-achtig. Toen deed ze wat echte ondernemers doen: zelf Haute Confiture op de markt brengen. Wij begaan een moord voor de sinaasappelmarmelade en de appel met karamel en calvados.

72. Kenny Burssens (N)
Antwerpenaar Kenny Burssens kookt al sinds sint-juttemis in het kleine en gezellige restaurant Invincible in het historische centrum van ’t Stad en slaagde erin om door een consistente kwaliteit incontournable te worden, ook bij sterrenchefs. Topwijnen per glas of fles, paté, terrine, pekelharing, de beroemde pasta pancetta die afgewerkt wordt in het parmezaanwiel. Dit is absolute topkwaliteit. Genieten!

71. Manon van Aerschot
Macaron Manon is een van de weinige echte consistente foodbloggers in Vlaanderen die wars van alle trends kwaliteit blijft leveren. Ze opereerde even een tijdje in de luwte om mama te worden van het onweerstaanbare zomerkindje Siena, maar dat heeft haar zonder twijfel een pak nieuwe energie gegeven. Manon is terug van nooit weggeweest!

Christine Thevelein
Karen Depoorter
Kenny Burssens (en partner)
Manon van Aerschot

Ontdek nog meer artikels over ...