90. Lobke Van den Wijngaert
Chef Gastro-engineering Lobke Van den Wijngaert maakte de switch van haute cuisine naar zorgsector en zorgkeuken, naar eigen zeggen ‘omdat eten en drinken voor veel mensen niet vanzelfsprekend is en omdat we er doorgaans veel te licht over heen gaan.’
Met het Smaakcentrum LiveEatTaste ontwikkelt ze voor verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen en Nederland methodes om patiënten weer van voeding en smakelijk eten te leren genieten. Dat is in de praktijk vooral zo voor kankerpatiënten, maar na de pandemie ook steeds vaker voor mensen die met long covid kampen.

89. Dries Cloet (N)
Dries Cloet is een nieuwkomer in deze lijst, maar ook weer geen totaal onverwachte top 100-kandidaat. Cloet heeft vele jaren op de teller als docent aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, maar wist zich afgelopen jaar vooral in de kijker te werken als bezieler van het hartverwarmende en grensoverschrijdende OKAN-project Rabita in Irak, waar met lokale chefs-in-spe én kinderen werd samengewerkt onder de noemer ‘voedsel verbindt’ en #makebreadnotwar.

88. Kris Herrijgers
Kris Herrijgers is een van de meest gepassioneerde maar tegelijk ook ultra-bescheiden foodbloggers in Vlaanderen. Zijn website ‘Kris Kookt’ bestaat inmiddels bijna 14 jaar (!) maar nog steeds etaleert hij zijn passie voor en kennis van recepten, én toont hij fotografie die steeds professioneler wordt. Gepassioneerde foodie-traveller, met een gezonde voorkeur voor Italië – en wie zijn wij om dat een slecht idee te vinden?

foodie top 100
Lobke Van den Wijngaert
foodie top 100
Dries Cloet
Kris Herrijgers

87. Nathalie Vanhaver (N)
België kent niet zo heel veel uitmuntende kaasaffineurs, en al zeker geen vrouwelijke. Het duo Luc Callebaut en Nathalie Vanhaver heeft naast een winkel in Oudenaarde ook rijpingscellen in de buurt. Belgische kazen worden rechtstreeks bij de producent opgehaald, Franse twee keer per week op de vroegmarkt in Rungis bij Parijs. In de cellen worden de kazen verder afgerijpt tot ze op hun toppunt zijn. In 2017 werd Vanhaver nog ‘Beste Kaasmeester ter wereld’.

86. Mathias Smet (N)
Voormalig architect Mathias Smet is het creatieve wonder en head chef achter de Brusselse concepten Frank en Frank By Night, en daarmee eindelijk nog eens een instigator van talent en innovatie in de hoofdstad. Bij Frank kan je elke dag brunchen en lunchen tot 15u. Dit najaar opende Frank een tweede vestiging in Brussel, in de onmiddellijke omgeving van het Stephaniaplein. Daar is dus ook een avondconcept bij.

85. Isabeau Sas
Met een eigen wijnboek Santé, werk voor wijngroothandel Le Wine, een eigen label onder Our Daily Bottle, een pied-à-terre in Zuid-Afrika én veelvuldig speels influencen op social media is Isabeau Sas zich tot een van de gezichten van de Belgische wijnwereld aan het ontpoppen. Het mag allemaal wat jonger en hipper en minder serieus, en neen, we maken vandaag geen woordspeling over Isabeau die zich in deze top 100 elk jaar een beetje meer in haar s… voelt.

Nathalie Vanhaver
Mathias Smet © Equinox Light Photo
Isabeau Sas

84. Joyce van Rennes (N)
Wijnbouwer Joyce van Rennes van het Wijnkasteel Genoels-Elderen is dit jaar tot Wine Lady of the Year verkozen. Ze wordt in deze bekroning voorafgegaan door o.a. Carol Leroy, Kristel Balcaen en Ona Rombaut. Van Rennes studeerde aan de Université du Vin in Suze-la-Rousse en de Bourgogne en leidt samen met haar man en twee kinderen het inmiddels ook tot buiten de landsgrenzen bekende wijndomein.

83. Hanne Pluim (N)
De multigetalenteerde en omnicreatieve pitmaster Hanne Pluim noemt zich ‘verslaafd aan koken, eten, barbecue en roken’. Die laatste kwaliteiten spreidt ze tentoon via workshops en events waarop ze aantoont dat BBQ meer is dan verkoolde worst en met knoflookboter ingesmeerde aardappel-in-de-schil. Pluim werkt verder als culinair expert voor Toerisme Vlaanderen, en mag zich kind aan huis noemen bij ’s lands bekendste chefs en producenten. Nieuwe topper in de lijst!

82. Eli Vandersnickt (N)
De june. foodie top 100 herbergt niet alleen grote sterrenchefs, het gaat ons vooral om mensen die op hun subdomein invloedrijk zijn, duurzaam tewerkgaan én ook nog eens weten hoe je een zaak runt. ’t Werftje in Zeebrugge is zo’n cultzaak die de voorbije tien jaar uitgroeide van bruine kroeg naar restaurant waar alle hogergenoemde sterrenchefs aan tafel willen gaan. Uitbater Eli Vandersnickt weet perfect hoe hij moet plezieren: met somptueuze fruits de mer, de betere garnaalkroketten en een indrukwekkende wijnkelder.

81. Annelies Vermeir (N)
Hoeveel Lepeltjes vol Lekkers zou deze uiterst sympathieke en dynamische foodblogger de voorbije jaren hebben gevuld? Annelies Vermeir noemt zich ‘creatief, rationeel en perfectionistisch’. Zou het daarom zijn dat de kwaliteit van de blog Een Lepeltje Lekkers elk jaar een stapje voorwaarts zet? Of heeft het met de goesting te maken om elke dag weer snelle en smaakvolle gerechten op tafel te zetten? Annelies mag dan misschien geen beeldenstormer zijn, consistentie wordt ook beloond in deze top 100.

Joyce van Rennes
Hanne Pluim
foodie top 100
Eli Vandersnickt
Annelies Vermeir

Ontdek nog meer artikels over ...