100. Ellen Van Gool (N)
Ellen Van Gool is de founder van de populaire blog en social media Kokerellen, die zij tien jaar geleden vanuit een passie voor no-nonsense recepten opstartte. In haar wekelijkse blogposts vinden we gezonde en gevarieerde recepten uit de traditionele maar ook meer wereldse keuken.
99. Stefan Elias (N)
Stefan Elias is een van de meest onderschatte Belgische patissiers, en ook auteur van verschillende kookboeken. In 2021 bracht hij het boek ‘Feest bakboek’ uit, het laatste deel van zijn trilogie ‘Bloch’ (naar de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch). Daarvoor bewees hij al met de bestsellers ‘Belgisch Bakboek’ en ‘Wereldbakboek’ dat hij op een duidelijke en eenvoudige manier smaakvolle recepten kan uitleggen.
© Hannibal Books
98. Femke Colenbie (N)
Het kleine leger van vrouwelijke wijnfluencers kent vele luitenants, en de Oost-Vlaamse Femke Colenbie is daar een van. Na haar passage bij het bijna uitsluitend vrouwelijke restaurant Commune, in Beervelde, besliste ze om haar queeste, sommigen zeggen een veldslag, verder te zetten als verkondiger van de blijde boodschap: vrouwen proeven beter wijn dan mannen. In januari vervoegt Femke het team van Restaurant Julien als een van de sommeliers.
97. Margaux Balemans (N)
Als kersvers Eerste Sommelier van België baant Margaux Balemans zich op nauwelijks 24-jarige leeftijd een weg door het bijna uitsluitend mannelijke sommeliervolk. Maar zoals hierboven gezegd: vrouwen proeven volgens wie het kan weten beter en vooral verfijnder. De sommelier van Le Sanglier des Ardennes moet na de brand in het hotel-restaurant waarschijnlijk even de focus verleggen, maar laat dit een opsteker zijn: een verdiende entrée in de foodie top 100.
96. Dilip Van Waetermeulen
Dilip Van Waetermeulen is minder bekend bij het grote publiek, maar heeft als gewaardeerd lid van de Eatinerary community een plek binnen de 500 grootste foodies ter wereld. West-Vlaming Dilip is een groot gastronoom, en kent door zijn woonplaats in het Groothertogdom ook wel wat van het Luxemburgse wereldje.






95. Pavan Bajwa (N)
Pavan Bajwa is de kok-bezieler van de intussen in België wereldberoemde Mission Masala-groep. Een eerste restaurant werd in 2018 in Antwerpen geopend, daarna volgden Gent en Brussel, met dit jaar nog de opening van Karma Kitchen. Alles klopt aan Mission Masala, de plates to share, het businessmodel, de rokerige cocktails, en de sfeer die het midden houdt tussen streetwear en Bombay chic.
94. Stefaan Soenen (N)
Stefaan Soenen werd dit jaar verkozen tot Belgische Wijnambassadeur. Met deze prijs eert de sectorvereniging jaarlijks een persoon of vereniging die zich inzet voor de Belgische wijnbouw. Soenen schrijft al jaren over Belgische wijn, en deelt ook op Facebook bijna dagelijks belevingen rond de wijnbouw in ons land – maar uiteraard ook over wijnen van elders in de wereld.
93. Jannes Deduytschaever
Jannes Deduytschaever surft niet alleen mee op het succes van de Belgische chocoladewereld, hij gaat met precisie en een ongebreidelde creativiteit te werk. In 2020 opende een eerste winkel, twee jaar later werd hij door Gault & Millau uitgeroepen tot Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen, en eerder dit jaar volgde samen met zijn vriendin in Gent ook nog de opening van een ‘boon-tot-reep’ winkel. Niets werd daarbij aan het toeval overgelaten: zelfs de muziek in de winkel werd gecomponeerd door Bolis Pupul.
92. Laurence Rombaut (N)
De 33-jarige Laurence Rombaut lanceerde drie jaar geleden de inmiddels ver buiten Brugge bekende patisserie Tart’Elle. Dat doet ze samen met haar partner Mathieu, die zelf met oyya ook een bekende ijsjeszaak heeft. Rombaut is het vleesgeworden voorbeeld van de nieuwe wave in de Belgische wereld van zoets. De ijstaarten die samen op punt worden gezet zijn een lust voor oog en tong!
91. Helen Verhelst
Helen Verhelst spendeert niet alleen tijd achter het fornuis, maar ook in de rechtbank. Als advocate combineert ze haar werk en haar passie. Ze streeft naar gezonde, laagdrempelige recepten die vooral lekker zijn. Ze experimenteerde met haar kitchenette op kot en breidde dat uit tot een succesvolle blog. Ondertussen bracht ze een kookboek uit, en blijft ze zichzelf iedere dag uitdagen met nieuwe recepten.
© Elke Wendrickx




