Vandaag maken we de eerste laureaten bekend van de june. foodie top 100. Dat gebeurt traditioneel de vrijdag voor de start van de eigenlijke reeks.
Lifetime Achievement Award: Tony Le Duc
Tony Le Duc maakte faam in de jaren 80 en vooral 90 van de vorige eeuw. Met journalist Pieter Van Doveren vormde hij een begenadigd duo. Le Duc is de uitvinder van de avantgarde culinaire fotografie in ons land, een eigenschap die hij vormgaf in tientallen boeken, waarvan twee in het bijzonder tot het werelderfgoed van de mondiale gastronomie behoren: ‘De Belgische Keuken’ (met auteurs Nest Mertens en Dirk De Prins), en ‘eigentijds & eigenzinnig’, het opus magnum uit de eerste jaren van de geniale Piet Huysentruyt, toen die nog geen televisiecarrière had en een van de meest vooruitstrevende chefs in Europa was.
Tony Le Duc gaf de aanzet voor een hele reeks uitstekende fotografen, op wie hij zijn stempel drukte maar die ook een eigen stijl ontwikkelden: Kris Vlegels, Heikki Verdurme, Pieter D’Hoop. Le Duc stampte uitgeverij Minestrone uit de grond, kende moeilijke jaren op vlak van gezondheid, en kwam eerder dit jaar terug met een nieuw boek in de bekroonde ‘De Basis’-reeks: ‘Plantaardig’, met chef Pieter-Jan Lint. Een laureaat voor het leven in de foodie top 100.
Hospitality Award: Valérie Vanderhaeghen
Met deze nieuwe award willen we een m/v/x in de kijker zetten die een rol speelde op de achtergrond en zich daar meestal ook prettig bij voelde. Ze zijn de raderen die een machine doen draaien en van olie voorzien. Niet zelden zijn het administratieve profielen, het geheugen van de chef, de financiële toeverlaat, de mentor, de psycholoog. Mensen niet nooit in de schijnwerper staan, maar dat wel verdienen. De laureaat is dit jaar Valérie Vanderhaeghen, jarenlang de stille administratieve kracht achter het labyrinth dat Hof Van Cleve heet. Met het vertrek van dé chef, Peter Goossens, veranderde de brigade van gezicht en aanpak, en toen werd het ook tijd voor Valérie om van verdiende rust te genieten.
Young Inspirational Person of the Year: Bruna Bonaca
Vorig jaar kwam deze Italiaanse wervelwind al aanwaaien in onze foodie top 100, en dit jaar is een hoge notering voor haar weggelegd. Bruna Bonaca maakte alle verwachtingen waar: ze blijft de beste pasta van het land leveren aan tal van (sterren)chefs, is bekend in het culinaire wereldje in binnen- en buitenland, en werd ook influencer dankzij de ultieme mix tussen ambacht, savoir-faire en je-ne-sais-quoi attitudes – of moet dat no lo so che cosa zijn. In filmpjes op haar Instagramaccount Pastology zijn de (mother)f***s en andere krachttermen niet uit de lucht, en als haar zoontje Flavio het oké vindt, hey, wie zijn wij dan om La Bonaca niét tot YIP of the Year te bekronen. Vaffanc… Nee, schrap dat.
3-2-Watch
Nog meer nieuwe leukigheden dit jaar. We zetten drie whizzkids in de kijker die op de drempel staan van een veelbelovende culinaire carrière – in verschillende disciplines overigens.
Nebo Schamp opende dit jaar een van de meest we-kunnen-niet-wachten-om-te-reserveren restaurants in het land, en dat kon niet anders dan in de pot met goud aan het eind van de regenboog zijn, Antwerpen met andere woorden. Een geheimzinnige maar goed doordachte social campagne plaveide de weg naar het mysterie. Restaurant Bloesem is nu een paar weken open en gaat de eerdergenoemde potten gewoon breken – watch our mouth. Een menu kost 110 euro.
Chloé Lauwers is een jonge master in de geneeskunde (KU Leuven), maar wil ook jonge mensen genezen met simpele en lekkere gerechten. Haar blog Chloé Kookt bulkt niet alleen van de recepten, Lauwers bewijst ook dat ze uit het goede commerciële hout is gesneden. Er zijn workshops en sinds kort ook een e-book. Haar (gedrukte) boeken die uitgegeven zijn bij Pelckmans zijn een waardig visitekaartje – of voorschriftje zo u wil 😎 – voor een lang en gezond leven.
Laurence De Smet (24) is souschef bij het hogergenoemde Hof Van Cleve en werd na Ladychef ook de ‘Eerste Kok van België 2025’. Dat is niet alleen hoopgevend voor jonge chefs, het is ook een troef voor jonge meisjes die in dit land van een carrière in de gastronomie dromen. Er zijn verhoudingsgewijs maar héél weinig vrouwelijke chefs, en er zijn er nog minder die hoge punten of sterren scoren. Derde to Watch voor een hoge binnenkomer volgend jaar.
Maandag 9 december start de june. foodie top 100 officieel. #stayjuned
Door Toni De Coninck.



