Vernoemd naar een kleine, onopvallende vogel, nochtans is boomhut Tjiftjaf allesbehalve dat. Verheven boven de bosgrond staat hij majestueus tussen de boomtoppen. Onderaan voelen we ons klein als een vogeltje in het bos, enthousiast als een kind in een pretpark. Wanneer we voet in het boshuisje zetten, verwelkomt de geur van hout ons. Slechts een woord rolt nog over onze lippen “wauw”. Wat we zien is puur vakmanschap. Een ode aan hout. “Tjiftjaf werd met gerecupereerd hout gebouwd. Zo komen de grote ramen uit een oud huis in Roeselare en zijn de planken van het plafond meer dan 100 jaar oud. Het gaat om kwalitatief, duurzaam hout in zijn puurste vorm”, vertelt Bram. “Niets wordt behandeld noch geschilderd, zelfs niet het hout dat we buiten gebruiken. Het hout van de terrasplanken is zeer hard hout met een lange levensduur. Dat soort hout wordt in beken en grachten gebruikt. De spijlen van de terrasbalustrade is kastanje uit Frankrijk. Door er een plank op te zetten, leuk om op te aperitieven, voorkomen we dat de stokken nat worden en gaan schimmelen.”

In de stoere, rustieke boomhut vinden we alles voor een comfortabel verblijf. Een prachtige, muntgroene keuken uitgerust met frigo, gasvuur, microgolfoven en zelfs vaatwasser. Een knusse zithoek (inclusief slaapbank) met zicht op het bos. Schapenvellen, extra fleecedekentjes onder de salontafel, boslectuur en een houtkachel. Een badkamer met douche en toilet. Ook hier zetten natuurlijke materialen de toon. Veel hout, een stenen lavabo en een douchewand met marmerlook. Op de eerste verdieping, onder het dak, is een tweepersoonsbed langs de voorkant, een ligbad met zicht op naaldbomen langs de achterkant. Er zijn vliegenramen en verduisterende gordijnen, van luxe gesproken. “Het idee is dat je hier volop van het buitenleven kan genieten. Je kan kilometers wandelen of fietsen door de natuur, een kampvuur bouwen en ravotten in het bos. Op het einde van de dag neem je een bad om daarna onder de wol te kruipen in een degelijk bed”, aldus Bram.

‘Ik mag elke keer een huis inrichten, zalig hé?’

Met Treelodge realiseerden Bram en zijn vrouw Karen hun wildste droom. Een eigen boomhuttendorp in Retie dat alle ingrediënten voor intense geluksmomentjes bevat. “Avontuur, natuur en vrijheid gekruid met een beetje luxe. Steek ons niet in een all-in hotel want aan een zwembad gaan we ons al snel vervelen. Ook hippe plekken met een overaanbod aan activiteiten kunnen ons niet bekoren”, zegt het koppel. Onthaasten doen de Kempenaars liefst in de natuur, zonder afleiding en met het nodige comfort. Met Treelodge creëerden ze niet enkel die ideale plek om tot rust te komen, maar ook de gedroomde omgeving om elke dag in te werken. “De weg er naartoe heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. Er zijn momenten geweest waarop we wilden opgeven, maar dan fantaseerden we over hoe het zou zijn om in onze eigen creatie te werken. Een werkplek waar het altijd vakantie is en waar we George (4), Thelma (2) en Suzanne (bijna 3 maanden) mee naartoe kunnen nemen.”

Wat verder in het bos staan nog twee boomhutten. De Bonte Specht, een A-frame boomhut met Scandinavisch geïnspireerd interieur, en de Bosuil die nog in stellingen staat. “We bouwen enkel als niemand op het domein verblijft. We willen de rust van onze gasten niet verstoren. Volgende week houden we een bouwmarathon van 30 uur. Dan bellen we elke aannemer die we kennen op. Ook vrienden en familie komen een handje toesteken.”
Het interieur van de Bosuil wordt eclectisch, daarvoor verzamelde Karen al heel wat inspiratie op Pinterest. “Ik mag elke keer een huis inrichten, zalig hé. En het stopt niet, want we blijven verbeteren. Er staan bijvoorbeeld enkele Ikea-spullen in de boomhutten die we zo snel mogelijk willen vervangen door vintagevondsten of zelfgemaakte stukken.” Ook aan verdere toekomstplannen ontbreekt het hen niet. Er komt een wellness platform met sauna’s en een stortbaddouche, een café met honesty bar en een overdekte buitenkeuken. “We fantaseren al over themaweekends. Een vriendinnenweekend met cava en wellness toestanden of een mannenweekend vol sportieve activiteiten. We kunnen wel nog even verder met onze ideeën. En tegen dat we ze bijna allemaal hebben gerealiseerd, zijn we waarschijnlijk op zoek naar een nieuw bos om iets anders in te doen”, lachen Bram en Karen.

Je hoort het wanneer ze honderduit over hun plannen vertellen. Je ziet het in elk detail, van de zelf geknutselde wegwijzers over het welkomstaperitief tot de uitgebreide infomap. We durven zelfs beweren dat het in de lucht hangt. Passie, enthousiasme en creativiteit. Als een vonkje dat iets aanwakkert bij iedereen die er logeert. Wij kraken de fles wijn, zetten het glas aan onze lippen en beslissen alvast terug te komen. “Om die twee andere boomhutten aan een grondige test te onderwerpen”, knipogen we.

Meer weten over de reeks over bos- en natuurhuisjes? Volg het Instagramaccount van Laura via deze link!

Tekst en foto’s: Laura Claessens.

Praktisch: Tjiftjaf (2 tot 4 pers.) boek je vanaf € 200 per nacht, Bonte Specht (4 tot 6 pers.) vanaf € 270 per nacht. Alle info via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...